Väsyttääkö laihduttaminen? Neljä yleistä virhettä, joihin olet todennäköisesti sortunut

Laihduttamisen ei kuulu olla kituuttamista, vaan olon pitäisi olla painoa pudottaessakin hyvä ja virkeä. Jos mielikuviisi laihduttamisesta kuuluu enimmäkseen väsymystä, heikotusta ja muuten epämääräistä oloa, olet todennäköisesti tehnyt jotakin väärin. Älä sorru näihin yleisiin virheisiin.

Liian matala kaloritaso ja puutteellinen ruokavalio

Liian matala kaloritaso ja suuri painonpudotusvauhti on yleinen syy siihen, miksi laihduttajaa väsyttää ja olo tuntuu vetämättömältä. Erityisesti alle 1200 kcal päivittäisellä energiamäärällä on vaikea saada tavallisesta ruoasta riittävästi välttämättömiä ravintoaineita, proteiinia, vitamiineja, kivennäisaineita – tämä taas johtaa väistämättä siihen, että keho tuntuu väsyneeltä ja heikolta.

Mitä alhaisempi kalorimäärä, sitä helpompi se on myös täyttää turhilla kaloreilla ja huonolaatuisella ravinnolla. Hyvin pieni kaloritaso tulee hyvin helposti täyteen myös täysin turhista kaloreista. Esimerkiksi 100 grammaa suklaata sisältää yli 500 kcal ja 100 grammaa karkkia noin 350 kcal. Jos näitä syö 200 grammaa, päivän kalorimäärä onkin jo lähes täynnä ja koostuu täysin keholle turhista ravintoaineista.

Painonpudottajan onkin tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että yrittää syödä mahdollisimman laadukkaasti. Mitä alhaisempi kaloritaso, sitä enemmän asian merkitys korostuu. Älä sorru kaalikeittodieetteihin vaan pudota painoa mieluummin rauhassa hyvän ja laadukkaan ravinnon avulla – tämä parantaa myös jaksamistasi aivan varmasti.

Jos siis tunnet olosi väsyneeksi painonpudotusprosessin aikana, tarkista aivan ensimmäisenä kaloritasosi sekä erityisesti se, syötä riittävän laadukkaasti. Jos kaloritasosi on lähellä 1200 kaloria, kannattaa harkita vitamiinien syömisetä myös purkista.

Liian pitkät välit ruokailujen välillä

Laihduttajan olisi tärkeää syödä 3-4 tunnin välein. Jos ruokailuväli venyy, verensokeritasot laskevat ja energia hupenee, jolloin ihminen tuntee olonsa väsyneeksi ja ärsyyntyneeksi. Huolehdi siitä, että syöt tasaisin väliajoin jotakin.

Todella tiukat laihdutuskuurit myös laskevat aineenvaihdunnan tasoa, jolloin elimistö polttaa vähemmän kaloreita. Pidä aineenvaihduntasi vilkkaana syömällä tasaisin väliajoin.

Huonolaatuinen aamupala

Onko tapanasi syödä aamupalaksi vain pala vaaleaa höttöleipää tai sokerimuroja? Ne sisältävät suurimmilta osin vain nopeita hiilihydraatteja, joiden avulla ei jaksa kovin pitkälle päivään.

Lisää aamupalaasi kuitupitoisia ruokia kuten kaurapuuroa, täysjyväleipää tai vaikkapa pähkinöitä. Energiataso pysyy tällöin tasaisempana ja jaksat pidempään. Nälän pitämiseen paras vaihtoehto on yhdistää kuitupitoisia hiilihydraatteja ja proteiineja samalle aterialle.

Todella vähäinen hiilihydraattien määrä

Kehomme toimii hiilihydraateilla. Luopumalla niistä täysin olo on helposti jatkuvasti väsynyt. Hiilihydraattien karsiminen ei ole laihduttajalle välttämätöntä, vaan ensisijaisen tärkeää olisi kiinnittää huomiota niiden laatuun.

Terveyden kannalta turhia hiilihydraatteja on hyvä karsia, mutta silmittömään hiilihydraattipelkoon ei ole aihetta. Huonojen hiilihydraattien sijaan on hyvä suosia runsaskuituisia ruokia ja täysjyvää.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest