Perimän ja elämäntapojen seurauksena voi sokeriaineenvaihduntaan tulla häiriöitä, joissa joko haima tuottaa insuliinia heikosti tai elimistö ei reagoi insuliiniin tehokkaasti. Tämä näkyy siten, että joko paasto- ja/tai aterianjälkeiset sokeriarvot ovat koholla. Silloin puhutaan heikentyneestä paastosokerista tai sokerin siedosta tai insuliiniresistenssistä. Sokeriaineenvaihdunnan häiriöt johtavat vähitellen tyypin 2 diabetekseen.
Tyypin 2 diabetes kehittyy hitaasti ja on pitkään oireeton
Oireina voi ilmetä väsymystä ja vetämättömyyttä varsinkin aterioiden jälkeen, masennusta ja ärtyisyyttä, jalkasärkyjä, näön heikkenemistä ja tulehdusherkkyyttä. Tyypin 2 diabeetikkojen lähisukulaisten on hyvä tarkistuttaa verensokeriarvonsa aika ajoin, varsinkin jos ilmenee taipumusta keskivartalolihavuuteen.
Diabeteksen toteamiseen tarvitaan veren sokeripitoisuuden määritys.
Diabetes diagnosoidaan, kun oireisella henkilöllä
- paastoplasman glukoosi (vähintään 8 tuntia ravinnotta) on 7 mmol/l tai korkeampi tai
- 2 tunnin arvo sokerirasituskokeessa on plasmasta mitattuna yli 11 mmol/l
Oireettomalla henkilöllä jompikumpi kohta tulee todeta vähintään kahdesti.
Tyypin 2 diabetesta voi ehkäistä omilla toimilla
- Elämäntavoilla voidaan merkittävästi vaikuttaa verensokeriin ja diabetesriskiin. Tärkeitä ovat tupakoimattomuus, liikunta ja painonhallinta. Ruokavaliossa on hyvä kiinnittää huomiota hiilihydraattien laatuun, syödä runsaasti kasviksia ja syödä kalan- ja kasvirasvaa päivittäin.
- Jos suvussa on diabetesta, kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota elämäntapoihin.
- Perimästä huolimatta elämäntavoilla voidaan vaikuttaa sairastavuuteen. Tutkimusten mukaan elämäntapamuutoksista hyötyvät eniten ne joilla on paljon riskitekijöitä.
Tiesitkö?
- Diabetes on pitkäaikaissairaus, joka vaatii päivittäistä omahoitoa.
- Diabeteksessa haima ei tuota insuliinia tarpeeksi tai ollenkaan tai insuliini vaikuttaa elimistössä puutteellisesti.
- Suomessa on noin 40.000 tyypin 1 diabeetikkoa
- Tyypin 2 diabeetikoita tiedetään olevan n. 250.000, lisäksi arvellaan olevan noin 200.000 tietämättään diabetesta sairastavaa.