Tuttujen mausteiden tuoksujen mukana joulu löytää koteihin. Perinteisten joulumausteiden historia on pitkä. Kaukomaista kuljetetut mausteet ovat entisaikojen statussymboleita, jotka olivat jopa jalokivien arvoisia. Myös keventäjälle mausteinen ruoka on kultaakin arvokkaampi, sillä sitä voi harvemmin ahmia ähkyyn asti. Jos joulupöytä on kuitenkin tehnyt tepposet ja vatsa on turhankin täynnä, joulumausteet edistävät ruuansulatusta ja helpottavat tukalaa oloa.
Kaneli
Kaneli sisältää poikkeuksellisen paljon antioksidantteja. Tämän lisäksi kanelissa on runsaasti muun muassa folaattia ja K-vitamiinia sekä kivennäisaineista rautaa, kaliumia ja kalsiumia. Kanelin on esitetty jopa alentavan verensokeria ja veren kolesterolia. Keventäjän kannalta tärkeintä on, että kaneli tehostaa aineenvaihduntaa ja ruuansulatusta. Aivan holtittomasti ei kaneliakaan kannata kuitenkaan annostella, sillä sen sisältämän kumariinin liiallinen saanti ei ole maksalle hyväksi.
Kokeile kanelia esimerkiksi:
- Kreikkalaiseen moussakaan
- Jauhelihakastikkeeseen
- Bataatin ja kurpitsan mausteeksi
Kardemumma
Pullista tuttu kardemumma parantaa myös ruuansulatusta. Tämän lisäksi sen väitetään auttavan turvotukseen lisäämällä virtsaneritystä. Vähimmilläänkin kardemumma lämmittää talvella laihduttajaa.
Kokeile kardemummaa rohkeasti:
- Intialaiseen paistettuun riisiin
- Curryihin
- Pikkelseihin
- Kookosmaidon kanssa
Inkivääri
Inkivääri nopeuttaa aineenvaihduntaa ja polttaa rasvaa. Inkivääri on kelpo mauste myös flunssan uhatessa.
Kokeile inkivääriä rohkeasti:
- Teehen ja kaakaohon
- Makeisiin piirakoihin ja muffineihin
- Kaaliruokiin
Muskotti
Joululaatikoiden maustetta, muskottia käytetään maailmalla myös makeisiin ruokiin. Muskotilla on bakteereja tuhoava vaikutus. Itämaisessa lääkinnässä muskotti nimetään myös ähkyn karkottajaksi. Suurina annoksina muskotti on huumaavaa.
Kokeile muskottia rohkeasti:
- Hilloihin
- Kasvispastaan
- Peruna-ja munaruokiin
- Suklaajälkiruokiin
Mausteneilikka
Mausteneilikassa on runsaasti muun muassa magnesiumia. Neilikan kiitellään myös lievittävän pahoinvointia ja raikastavan hengitystä. Keventäjä keittää neilikasta piristävän teen pimeän ajan keskelle.
Kokeile neilikkaa rohkeasti:
- Kinkun ja yleisesti possunlihan kanssa
- Kahviin
- Marinadeihin
- Myös maustepippuri, sahrami, pomeranssi, anis ja fenkoli kuuluvat joulun tuoksumaailmaan.
Säilytä mausteet oikein
Maustehylly kannattaa suursiivota ainakin kerran vuodessa ja poistaa vanhentuneet mausteet. Niissä ei ole enää jäljellä toivottuja aromeja. Kokonaiset mausteet säilyttävät arominsa pidempään kuin jauhetut mausteet.
Mausteiden ykkösvihollisia ovat valo, lämpö ja kosteus. Valo haalistaa mausteiden värin, ja lämpö muuttaa niiden makua. Liedeltä nouseva kuuma höyry puolestaan kostuttaa mausteet ja saa ne paakkuuntumaan. Pahimmassa tapauksessa väärä säilytys saa mausteiden aromit haihtumaan jo muutamassa viikossa.
Säilytä mausteet siis tiiviissä (lasi)purkeissa kuivassa, auringonvalolta suojatussa paikassa, kaukana lämpöä tuottavista kodinkoneista. Pese ja kuivaa maustepurkit huolellisesti jokaisen täytön yhteydessä. Kirjoita parasta ennen -päiväys purkin pohjaan/kylkeen liimattavaan teippiin.
Kokeile esimerkiksi seuraavia Keventäjien mausteisia ohjeita:
- Höyrytetyt herkkuhedelmät 🔒 Keventäjien jäsenille
- Joulumaustetut jauhelihakebakot ja omenaperunoita 🔒 Keventäjien jäsenille
- Appelsiinikakku 🔒 Keventäjien jäsenille
- Pipariskonssit 🔒 Keventäjien jäsenille
- Inkivääri-appelsiiniporkkana 🔒 Keventäjien jäsenille
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Kevään juhlien makeat herkut
Kevät on iloisten juhlien aikaa. Niissä keventäjänkin on lupa nauttia, elämäntaparemontti ei romutu juhlissa herkutteluun. Ihannetilanteessa emäntä on kuitenkin varannut noutopöytään myös kevyempiä vaihtoehtoja. Perinteisiä kaloripommeja ovat voi- ja lehtitaikinaleivonnaiset, paksut keksi-rasvaseospohjaiset juustokakut sekä erilaiset...Kulhollinen keveyttä
Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...Keventäjä kermojen viidakossa
Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...