5:2 -pätkäpaastodieetti on tuttu juttu laihdutusrintamalla. Toisin kuin monet dieettihullutukset, se ei ole hautautunut uusien alle. Syynä on varmasti se, että vaikka 5:2:ssa on puutteensa, siinä on myös paljon hyvää.
Idea 5:2 -pätkäpaastodieetissä on, että kahtena päivänä viikossa ”paastotaan” ja muina päivinä voi syödä vapaasti. Paastopäivinäkään ei olla perinteisellä mehupaastolla, vaan silloin saa syödä 500 (naiset) ja 600 (miehet) kaloria päivässä. Paastopäivät eivät saa olla peräkkäisiä päiviä.
5:2 -dieettiä on kritisoitu siitä, että se ylläpitää mustavalkoista ajattelua kielletyistä ja sallituista ruuista. Tällainen voi syventää syömähäiriöille alttiin laihduttajan ahdistusta. Toinen ongelma 5:2 -dieetissä on se, ettei 5 päivän syömistä kontrolloida mitenkään. Huonoin mahdollinen toteutus 5:2:sta onkin se, että viitenä päivänä viikossa eletään kuin pellossa ja tuhotaan näin paastopäivien aikaansaama kalorivaje.
Moni kuitenkin vannoo 5:2 -dieetin ja sen tuomien tulosten nimeen. Pätkäpaastolla onkin hyvät puolensa. Se tarjoaa ensinnäkin mahdollisuuden katsoa, mitä suuhun tulee yleensä laitettua. Parhaassa tapauksessa ”normipäivienkin” ruokavalinnat muuttuvat kevyemmiksi. Toiseksi; parin paastopäivän ei pitäisi aiheuttaa puutoksia, jos syö muuten terveellisesti. Ja ennen kaikkea: dieettiä on suhteellisen helppo noudattaa, kunhan muistaa muutaman tärkeän vinkin:
1. Suunnittele paastopäivien sisältö
Suunnittele paastopäivien syömiset hyvissä ajoin. Homma kompastuu alkumetreille, jos menet kauppaan nälkäisenä. Mieti myös, mitkä paastopäivät sopivat omaan viikkorytmiisi parhaiten?
2. Ei kaikkea kerralla
Jaa päivän kalorit useammalle aterialle. Paastopäivät ovat yhtä kidutusta, jos syöt yhden päivässä 500 kalorin aterian!
3. Proteiineja ja kasviksia
Suosi paastopäivinä kasviksia sekä proteiineja, kuten kananmunaa, maitotuotteita, sekä vähärasvaista lihaa ja kalaa.
4. Keitot ovat paastopäivien pelastus
Keitot ovat loistavaa ruokaa, sillä ne täyttävät, mutta sisältävät parhaimmillaan hyvin maltillisesti energiaa. Keitot sisältävät runsaasti nestettä, joka sitoo keiton sisältämiä muita osia niin, että keittoruoka pysyy mahalaukussa pitkään, eikä kiiruhda ohutsuoleen.
5. Hätävarat mukaan
Paastopäivinä tulee harvemmin istuttua koko päivää kotona ja keskityttyä paastoamiseen. Vältät paaston romuttumisen, kun kannat esim. Beef Jerkyä mukanasi taskussa. Siitä saa nopean avun nälkään, ja tarvittaessa voi sitten nipistää jossain toisessa päässä.
6. Huomio juomapuoleen
Muista, että juomatkin lasketaan ruuaksi. Paastopäivien juomiksi sopivat parhaiten vesi, sokerittomat mehut sekä kahvi ja tee (mustana).
7. Maltti on valttia
Kärsivällisyys on kaiken A ja O pätkäpaastollakin. Yhden viikon paastoaminen tuskin tuo vielä tuloksia -korkeintaan olo on virkeämpi. Laihduttaminen on aina vaikeampaa kuin lihottaminen.
Valmiit ateriaratkaisut yhden kuukauden 5:2 -dieetin paastopäiviin
Viikko 1
Paastopäivä 1 | ||
---|---|---|
Aamiainen | 94 kcal |
|
Lounas | 213 kcal |
|
Välipala | 27 kcal | Hapankorppupala, viipale ohuen ohutta savukinkkua ja 25 g kurkkua |
Päivällinen | 147 kcal |
|
Iltapala | 48 kcal |
|
YHTEENSÄ: 529 kcal |
Paastopäivä 2 | ||
---|---|---|
Aamiainen | 83 kcal |
|
Lounas | 125 kcal |
|
Välipala | 73 kcal |
|
Päivällinen | 186 kcal |
|
Iltapala | 43 kcal |
|
YHTEENSÄ: 510 kcal |
Viikko 2
Paastopäivä 1 | ||
---|---|---|
Aamiainen | 129 kcal |
|
Lounas | 137 kcal |
|
Välipala | 88 kcal |
|
Päivällinen | 142 kcal |
|
Iltapala | 27 kcal | Hapankorppupala, viipale ohuen ohutta savukinkkua ja 25 g kurkkua |
YHTEENSÄ: 523 kcal |
Paastopäivä 2 | ||
---|---|---|
Aamiainen | 46 kcal |
|
Lounas | 190 kcal |
|
Välipala | 34 kcal |
|
Päivällinen | 183 kcal |
|
Iltapala | 55 kcal | 1/2 Banaani |
YHTEENSÄ: 508 kcal |
Viikko 3
Paastopäivä 1 | ||
---|---|---|
Aamiainen | 89 kcal | 200 g Kaurapuuroa veteen keitettynä |
Lounas | 199 kcal |
|
Välipala | 33 kcal | Mandariini |
Päivällinen | 158 kcal |
|
Iltapala | 76 kcal |
|
YHTEENSÄ: 555 kcal |
Paastopäivä 2 | ||
---|---|---|
Aamiainen | 48 kcal |
|
Lounas | 181 kcal |
|
Välipala | 105 kcal | 2 dl rasvatonta jogurttia, 1/2 dl pakastevadelmia ja 1/2 rkl kauralesettä |
Päivällinen | 150 kcal |
|
Iltapala | 50 kcal | 1 dl Viinirypäleitä |
YHTEENSÄ: 534 kcal |
Viikko 4
Paastopäivä 1 | ||
---|---|---|
Aamiainen | 109 kcal | Mansikka-päärynäsmoothie 🔒 Keventäjien jäsenille |
Lounas | 114 kcal |
|
Välipala | 73 kcal | 2 dl Ykkösviiliä |
Päivällinen | 140 kcal |
|
Iltapala | 76 kcal |
|
YHTEENSÄ: 555 kcal |
Paastopäivä 2 | ||
---|---|---|
Aamiainen | 33 kcal | Kiivi |
Lounas | 142 kcal |
|
Välipala | 136 kcal | Marja-nektariinipirtelö 🔒 Keventäjien jäsenille |
Päivällinen | 135 kcal |
|
Iltapala | 74 kcal |
|
YHTEENSÄ: 520 kcal |
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Kevään juhlien makeat herkut
Kevät on iloisten juhlien aikaa. Niissä keventäjänkin on lupa nauttia, elämäntaparemontti ei romutu juhlissa herkutteluun. Ihannetilanteessa emäntä on kuitenkin varannut noutopöytään myös kevyempiä vaihtoehtoja. Perinteisiä kaloripommeja ovat voi- ja lehtitaikinaleivonnaiset, paksut keksi-rasvaseospohjaiset juustokakut sekä erilaiset...Kulhollinen keveyttä
Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...Keventäjä kermojen viidakossa
Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...