Alkoholi – juhlakauden salakavala lihottaja

Monen vapaa-aikaan ja juhlaan kuuluu alkoholi. Niin uuttavuotta, vappua kuin uutta työpaikkaa juhlistetaan usein lasillisella kuohuvaa. Ja mikäs on sen mukavampaa, kuin istua aurinkoisella terassilla ja nauttia muutama olut hyvässä seurassa. Harva mökkisauna lämpenee ilmana saunakaljaa tai –siideriä. Ja hyvän ruuan kruunaa tietenkin sopiva viini. Alkoholi kuuluu moneen tilanteeseen ja kohtuukäytön on sanottu olevan jopa terveellistä.

Tilastot osoittavat, että alkoholin kulutus lisääntyy loma-aikaan. Monella viikkoannokset ylittävät suurkulutuksen rajat (naiset 16 annosta ja miehet 24 annosta viikossa), vaikkei varsinaisesti olisikaan humalassa. Jokainen tietää, että pitkäaikaisella suurkulutuksella on vaikutus terveyteen. Mutta myös pienemmät määrät voivat olla terveydelle haitallisia. Jos alkoholia kuluu säännöllisesti, sillä on todennäköisesti merkittävä vaikutus painoon. Usein lisäenergia tulee lähes huomaamatta.

Alkoholi vaikuttaa painoon usealla eri tavalla

Alkoholissa on energiaa lähes yhtä paljon kuin rasvassa. Vaikka juomissa olisi paljonkin energiaa, juotu energia ei tuo kylläisyyttä. Päinvastoin alkoholia käytetäänkin ruokahalun herättämiseen aperitiivina. Alkoholi itsessään lisää ruokahalua ja pienessä hiprakassa itsekuri on usein heikompaa ja ruokavalinnat eivät aina ole kovin terveellisiä. Joskus saattaa käydä niin, että alkoholin takia ei tule syötyä ja liian pitkät ateriavälit johtavat siihen, että nälkä kasvaa liian suureksi ja syömistä on vaikea hallita.

Kostean illan jälkeen seuraa usein surkea aamu. Krapulassa maistuu kaikki epäterveellinen ja syömistä on melko vaikeaa kontrolloida. Liikuntaa ei tietenkään suositella hiprakassa eikä myöskään krapulassa ja jos alkoholia juo usein, liikuntaharrastukset saattavat jäädä kokonaan. Näistä tekijöistä kertyy iso summa ja alkoholin vaikutus ylipainoon on kiistatonta.

Alkoholissa on energiaa

Alkoholijuomien energia tulee paitsi alkoholista, mutta myös juomien sisältämistä hiilihydraateista, lähinnä sokereista. Mitä makeampi juoma, sen enemmän siinä on energiaa. Kannattaa myös muistaa käyttömäärät ja kuinka usein juodaan.

Juoma Annos Kcal/annos
Kermalikööri 4 cl 120
Konjakki/rommi/viski/gini 4 cl 92
Vodka 4 cl 88
Likööri 4 cl 115
Kuiva valko- tai kuohuviini 12 cl 78
Punaviini 12 cl 84
Vahva olut 330 ml 234
A-olut 330 ml 142
Keskiolut 330 ml 140
I-olut 330 ml 60
Siideri, makea 330 ml 185
Siideri, kuiva 330 ml 135
Siideri, kevyt 330 ml 83
Lonkero 330 ml 190
Viini, alkoholiton 12 cl 24

Alkoholin vaikutus uneen

Harvoin juovilla alkoholi nopeuttaa nukahtamista. Jos juominen muuttuu säännölliseksi, pienet annokset eivät kuitenkaan enää nukuta, vaan annosta on nostettava kerta kerralta. Tämä johtuu siitä, että aivojen hermosolut tottuvat alkoholin lamaavaan vaikutukseen.

Paljon alkoholia käyttävillä vaikutukset uneen ja nukkumiseen ovat useanlaisia: ”Sammuminen” alkoholin vaikutuksesta ei ole oikeaa unta vaan myrkytystila, josta ihmistä on vaikea herättää. Aivojen toiminnassa ei tällöin nähdä normaaleja univaiheita, kun aivotoimintaa rekisteröidään aivosähkökäyrällä.

Runsas juominen ennen nukkumaanmenoa estää ”unennäkö”- eli REM-unta, joka on tärkeää henkiselle hyvinvoinnille. Kun alkoholia on käytetty runsaasti useampia viikkoja, REM-unta esiintyy kuitenkin aamuyöstä katkonaisina jaksoina. Uni on silloin levotonta ja nukkuja herää herkästi. Lopulta nukahtaminenkin vaikeutuu. Nukkuja voi myös herätä aamuyöstä saamatta enää unta.

Alkoholin terveysvaikutukset

Alkoholi vaikuttaa kaikkialla elimistössä, joten sen haitat eivät rajoitu vain tiettyihin elimiin. Runsas alkoholin käyttö lisää mm. syöpäsairauksien, mielenterveysongelmien, tapaturmien sekä verenkierto- ja ruuansulatuselimistön sairauksien riskiä.

Ajoittain kuitenkin kuulee puhuttavan alkoholin terveyshyödyistä. Eräiden tutkimusten mukaan alkoholin kohtuukuluttajilla (1-2 annosta päivässä ilman humalaa) on keskimäärin pienempi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin ja erityisesti sepelvaltimotautiin verrattuna alkoholia juomattomiin. Tieteelliseen yksimielisyyteen kuitenkaan ei olla päästy siitä, onko kyseessä syy-seuraussuhde vai vaikuttavatko alkoholin kohtuukäyttäjien muut ominaisuudet ja elintavat ennemminkin kuin juoman aikaan saamat vaikutukset. Kenenkään ei siis kannata aloittaa nauttimaan alkoholia sen terveellisyyteen vedoten. Terveelliset elintavat ja kohtuus vähentävät myös alkoholin haittoja ja mahdollistavat juhlistamisen ja sosiaalisuudesta nauttimisen ilman merkittäviä terveysriskejä.

Lähde

Terveyskirjasto.fi

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

  • Alkoholi - juhlakauden salakavala lihottaja

    Alkoholi kerryttää kiloja usein salakavalasti ja vaikuttaa terveyteen monella tavalla. Keventäjän kannattaa pitäytyä kohtuukäytössä ja tiedostaa juomien sisältämät energiamäärät. Monen vapaa-aikaan ja juhlaan kuuluu alkoholi. Niin uuttavuotta, vappua kuin uutta työpaikkaa juhlistetaan usein lasillisella kuohuvaa....
  • Terveellinen ruokavalio on vastustuskyvyn perusta – näin syömällä taistelet flunssaa vastaan

    Tavallisen flunssan lisäksi myös influenssat kaatavat tällä hetkellä porukkaa petiin. Ravitsemusterapeutti Anette Palssan vinkeillä voit välttää sairastumisen. Käsien pesu lienee se yleisin ja helpoin keino, mutta useimmat miettivät myös, millaisella ruokavaliolla voisi vastustaa taudin aiheuttajaa....
  • Rasvaa vähän, mutta laadukkaasti

    Rasva puhuttaa paljon ja monet meistä tietävätkin jo, millaista rasvaa elimistö tarvitsee ja millainen rasva on terveellistä. Aika usein kuitenkin levite jätetään pois leivän päältä, kun halutaan keventää ruokavaliota. Tarvitsemme rasvaa energiantuotantoon, rasvaliukoisten vitamiinien turvaamiseksi...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest