Itä- Suomen yliopiston kokoaman tutkimusryhmän mukaan sauvakävely vaikuttaa positiivisesti kestävyyskuntoon, suorituskykyyn ja kehon koostumukseen sekä laskee sydäntautien riskiä lisäävien kokonaiskolesterolin ja LDL-kolesterolin pitoisuutta. Sauvakävely soveltuu myös hyvin painonhallinnan tueksi ja kuluttaa kaloreita enemmän kuin kävely, vaikkakaan se ei tunnu sen rasittavammalta. Syke ja hapenkulutus ovat kuitenkin korkeampia kuin kävellessä. Nämä seikat tiedettiin jo aikaisemminkin, mutta uudessa tutkimuksessa todettiin sauvakävelyharjoittelun hillitsevän ylipainosta johtuvaa tulehdusreaktiota kudoksissa.
Lievästi tai merkittävästi ylipainoisia, 40-65- vuotiaita miehiä tutkittiin 12 viikon sauvakävely-, tai kuntosalilohjelman aikana. Tutkittavat harjoittelivat kolme kertaa viikossa ja harjoittelun rasittavuutta lisättiin neljän viikon jaksoissa. Tutkimuksessa selvitettiin erityisesti liikunnan vaikutusta rasvakudoksen erittämiin entsymeihin ja hormoneihin, glukoosiaineenvaihduntaan ja metabolisen oireyhtymän riskitekijöihin.
Rasvakudoksessa piilee tulehdus
Rasvakudos tuottaa hormoneita, entsyymejä ja proteiineja, joita ei synny muualla kehossa. Lisäksi se lähettää viestiproteiineja muun muassa aivoihin, maksaan ja haimaan ja vastaanottaa niitä kaikkialta kehosta. Rasvasolujen erittämiä hormoneja, proteiineja ja entsyymejä kutsutaan adipokiineiksi. Ne säätelevät osaltaan lukuisia kehon toimintoja, kuten ruokahalua ja energiatasapainoa, verisuonten uudismuodostusta, verenpainetta, immuunivastetta ja insuliiniherkkyyttä. Vakavasti ylipainoisten rasvakudoksessa vallitsee jatkuva lievä tulehdus. Sydänsairaudet, aikuisiän diabetes ja valtimonkovettumataudit syntyvät jatkuvan tulehdustilan sivuseurauksena.
Syksyllä 2012 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin rasvakudoksesta erittyvien entsyymien, chemeriinin ja leptiinin, pitoisuuksien vähenemistä sauvakävelyharjoittelun myötä. Chemeriini on vastikään tunnistettu rasvasolujen erite, joka osallistuu rasvasolujen muodostumisen säätelyyn ja tulehdusreaktioon. Liikunnan vaikutusta veren seerumin chemeriinipitoisuuteen ei ennen tätä tutkimusta tiedetty. Aikaisemmin on jo osoitettu, että seerumin chemeriinipitoisuus nousee potilailla, joilla on todettu ei-alkoholiperäinen rasvamaksa. Ei-alkoholiperäinen rasvamaksa on länsimainen elintasosairaus, joka lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Tähän liittyy myös usein maksan insuliiniresistenssiä, joka lisää huomattavasti sydänsairauksien riskiä.
Sauvakävelylle säännöllisesti
Tutkimuksen perusteella sekä kuntosaliharjoittelu että sauvakävelyharjoittelu vähensi haitallista chemeriinipitoisuutta miehillä, joilla oli jo heikentynyt glukoosin säätely. Sauvakävelyharjoittelu hillitsi ylipainosta johtuvaa kroonista tulehdusreaktiota ja täten ehkäisi myös rasvamaksan syntyä.
Sauvakävellä täytyy kuitenkin säännöllisesti ja sellaisella vauhdilla, että hengästyy hieman ja hikoilee. Vauhtia on myös hyvä lisätä noin neljän viikon jaksojen jälkeen.
Säännöllinen sauvakävelyharjoittelu 2-3 tuntia viikossa:
- Kohentaa kestävyyskuntoa
- Parantaa suorituskykyä
- Parantaa lihasten kestävyyskuntoa
- Vaikuttaa tasapainokykyyn
- Vaikuttaa kehonkoostumukseen positiivisesti
- Vähentää kokonaiskolesterolia ja tasapainottaa LDL-, ja HDL- kolestorilin suhdetta
- Vähentää ei- alkoholiperäisen rasvamaksan synnyn riskiä
- Vähentää ylipainosta johtuvaa kroonista tulehdusreaktiota rasvakudoksessa
- Vaikuttaa rasvakudoksen erittämiin entsyymeihin ja hormoneihin
- Vaikuttaa insuliinin säätelyyn
- Lisää myönteisyyttä ja toiveikkuutta
Teksti: Sirpa Arvonen
Lähde:
http://www.uef.fi/biolaaketiede/liikuntalaaketiede