Aineenvaihdunnan tehostaminen – Helpoin tapa laihtua ja pysyä hoikkana

Laihdutus tuppaa aina hidastamaan ihmisen aineenvaihduntaa, mutta halutessasi voit pistää hanttiin – ja paljon. Kun piristät aineenvaihduntaasi, kulutat päivittäin lepotilassa jopa satoja kaloreita enemmän.

Mikä ihmeen aineenvaihdunta?

Aineenvaihdunta kuluttaa tietyn määrän kaloreita vuorokaudessa, vaikka emme liikkuisi lainkaan. Se on solujen toiminnan ylläpitoa. Elimistössämme tapahtuu jatkuvasti valtava määrä kemiallisia prosesseja, joissa kudoksia rakennetaan ja hajotetaan. Myös sydämen on sykittävä ja hengityksen toimittava riippumatta siitä, lepäämmekö vai huhkimmeko lenkillä.

Aineenvaihduntaan liittyy monia uskomuksia ja myyttejä. Esimerkiksi suolen toiminnan nopeudella ja aineenvaihdunnan tasolla ei juuri ole yhteyttä, eikä ikääntyminen hidasta aineenvaihduntaa kovinkaan nopeasti – vain noin kaksi prosenttia vuosikymmenessä.

Laihdutus vaatii miinuskaloreita, ja siksi painonhallinta tuppaa aina hidastamaan aineenvaihduntaa, joka sopeutuu energiansaantiin – niukalla energiamäärällä se hieman hidastuu. Oikeilla toimenpiteillä laihduttaja voi kuitenkin estää tätä hidastumista ja kääntää aineenvaihdunnan jopa kovemmille kierroksille.

Lepoaineenvaihdunta – kalorinkulutuksen kuningas

Lepoaineenvaihdunta kuvaa elämiselle välttämättömien toimintojen aiheuttamaa kalorinkulutusta. Kroppa ei ole lepotilassa varsinainen kalorisyöppö, sillä lepoaineenvaihdunta kuluttaa henkilön koosta riippuen noin 50-80 kilokaloria tunnissa. Tunteja mahtuu kuitenkin vuorokauteen niin paljon, että lepoaineenvaihdunta vastaa 60-75 prosenttia päivän kokonaisenergiankulutuksesta. Aterioiden aiheuttaman energiankulutuksen osuus on noin 10 prosenttia ja loput 15-30 prosenttia kulutuksesta aiheuttaa fyysinen aktiviteetti, eli arkiaskareet ja liikunta.

Lepotilassa kaloreita kuluttavat erityisesti sisäelimet. Esimerkiksi maksan osuus lepoaineenvaihdunnasta on 27 prosenttia. Siellä tapahtuu valtava määrä kemiallisia prosesseja ja maksa myös vastaa pitkälti ravintoaineiden pilkkomisesta, käsittelystä ja varastoinnista. Aivojen osuus on lepoaineenvaihdunnasta on noin viidenneksen. Sydän ja munuaiset kuluttavat kummatkin noin 10 prosenttia.

Lihakset eivät sohvalla maatessa pahemmin kaloreita kuluta – ne käyttävät levossa vain saman verran energiaa kuin aivot. Tilanne toki muuttuu täysin liikunnan aikana, jolloin lihasten energiankulutus pomppaa monikymmenkertaiseksi lepotilaan verrattuna. Silti lihakset vaikuttavat eniten lepoaineenvaihdunnan tasoon. Ne muodostavat suurimman osan rasvattomasta kehonpainosta, joka taas vaikuttaa eniten yksilölliseen lepoaineenvaihdunnan tasoon.

Lihasten määrään ja erityisesti niiden lyhyen aikavälin lepoaineenvaihduntaan voimme vaikuttaa tehokkaasti oikeanlaisella treenillä.

Pidä kiinni lihaksistasi

Yksi kilo lihasmassaa kuluttaa lepotilassa noin 21 kcal vuorokaudessa. Siksi lihasmassa on laihduttajalle todella tärkeää, ja siitä kannattaa pitää kiinni. Jos laihduttaa kymmenen kiloa ilman liikuntaa, pudotetusta painosta jopa 3-4 kiloa saattaa olla lihasmassaa. Silloin lepoaineenvaihdunta tippuu noin 60-80 kcal vuorokaudessa. Kun tähän lisätään energiavajeen aineenvaihduntaa hidastava vaikutus, saattaa laihtuminen pian muuttua hankalaksi.

Lihasmassasta kannattaa siis pitää kiinni. Lisäksi aineenvaihdunnalle voi antaa säännöllisiä tehostuspiikkejä, joilla voi pitää aineenvaihdunnan hyvällä tavalla ylikierroksilla koko ajan. Näin lepokulutus saattaa nousta jopa satoja kilokaloreita vuorokaudessa. Jutun kakkososassa käyn läpi, kuinka tämä käytännössä tapahtuu!

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Ylläpidä kuntoasi kesän aikana – näin helppoa se on!

    Oletko liikkunut talven ja kevään ahkerasti, mutta kesälomien aikana harrastukset jäävät vähemmälle? Ei huolta! Voit ylläpitää saavuttamaasi kuntotasoa yllättävän pienellä vaivalla ja jatkaa sen kohottamista taas syksyn tultua. Lomakaudella kuntosalit jäävät usein unholaan, mutta toisaalta...
  • Pimeä aika on haaste liikuntamotivaatiolle – näin annat tyrmäysiskun kaamokselle!

    Olen ollut liikunta-alalla töissä kohta 20 vuotta. Joka ikinen vuosi olen havainnut saman ilmiön. Päivien lyhetessä toden teolla loka-marraskuun vaihteessa, joutuu ihmisten liikuntamotivaatio koetukselle. Jos sinulle käy näin, et takuulla ole yksin. Tässä parhaat vinkkini...
  • Toivotko liikunnalta parempia tuloksia? Älä tee näin

    Tuntuuko harrastamasi liikunta tehottomalta? Syynä saattavat olla yksinkertaiset ja pienet virheet, jotka vesittävät treeniesi tehoa. Tarkista, ettet tee näitä virheitä liikkuessasi! Aiemmassa artikkelissa käsittelimme yleisiä mokia, joita keventäjille sattuu treenin suunnittelussa ja tavoitteiden asettelussa. Nyt...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest