Hyviä uutisia koiranomistajille: lemmikki voi olla varsinainen kunto- ja terveysvalmentaja

Koira kampeaa liikkeelle

Koiranomistajat liikkuvat tutkitusti enemmän kuin koirattomat tai vähemmän liikettä halajavan lemmikin, kuten kissan, omistavat ihmiset. Selvityksestä riippuen koiran omistaminen lisää viikoittaista liikuntamäärää parista kymmenestä minuutista aina yli kahteen tuntiin viikkotasolla. Viikoittainen liikuntasuositus on 2,5 tuntia kevyesti rasittavaa liikuntaa ja se kertyy koiranomistajille jopa 50 % todennäköisemmin kuin koirattomille ihmisille. Koiran liikuntaa lisäävät vaikutukset riippuvat myös hieman asuinalueesta ja koiran koosta. Kookas koira ja helpot ulkoilumahdollisuudet lisäävät liikettä.

Koiranomistajat kokevat, että koira saa heidät ylittämään tyypilliset treeniesteet, kuten väsymyksen, matalan mielialan ja kurjan sään. Ja mikä parasta, homma ei silti maistu pakkopullalta, vaan ulkoilu tuo heille selkeää mielihyvää. Kiloja koiran hankkiminen sinällään ei juuri karista, mutta koiranomistajaperheen lapsilla ylipainoriski näyttää pienevän.

Terveys paranee

Koiranomistajilla näyttää olevan matalampi verenpaine, heidän stressireaktionsa ovat tiukassa paikassa pienempiä. Myös veren rasva-arvot ovat paremmat. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus ja osa terveysvaikutuksista tulee psyykkisten tekijöiden kautta. Karvakorvilla on positiivinen vaikutus mielialaan ja tunnetiloihin. Silloin stressihermoston aktiivisuus pienenee ja se voi edistää esimerkiksi sydänterveyttä.
Mahdollisuus sosiaaliseen kanssakäymiseen lisääntyy

Sekä koiranomistajat että koirattomat ihmiset kokevat, että koira lisää mahdollisuutta sosiaalisiin kontakteihin. Keskustelu on helppo aloittaa, kun karvakorva pyörii jaloissa. Sosiaaliset kontaktit parantavat nekin elämänlaatua ja terveyttä, joten keventäjän terveystili karttuu tätäkin kautta.

Korjaa kakat, pidä koira kiinni

Koirat voivat tietyssä tilanteessa myös estää lenkille lähtöä. Keskellä tietä lojuvat koirankakat koetaan liikunta-intoa vähentävänä tekijänä. Yllättävää kyllä, ne vähentävät treeni-intoa myös koiranomistajilla. Korjatkaa siis jätökset talteen, niin teette hyvän työn paitsi lähiympäristön siisteyden myös oman ja naapurin fyysisen kunnon eteen.

”Meidän koira ei pure” -hokema vakuuttaa kenties omistajan itsensä, mutta ei välttämättä muita ulkoilijoita. Vapaana kirmaavien koirien pelko heikentää erään tutkimuksen mukaan koirattomien ihmisten liikunta-aktiivisuutta jopa 50 minuuttia viikossa. Ikä-ihmisillä koirapelko vähentää ulkoilupaikkojen houkuttelevuutta toiseksi eniten, heti vandalismin jälkeen. Koiran kiinnipitäminen on siis myös hyvä työ kansanterveyden eteen.

Lenkille ”lainakoiran” kanssa?

Jos perheessä on allergiaa tai koiran hankkiminen ei muuten sovi elämäntilanteeseen, voi naapurin tai ystävien kanssa tehdä pientä yhteistyötä. Heidän koiraa voi käydä silloin tällöin ulkoiluttamassa. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että ihmiset sitoutuivat todella hyvin projektiin, jossa he ulkoiluttivat muiden koiraa parin kymmenen minuutin ajan 5 kertaa viikossa. He kokivat, että koira motivoi heitä paremmin liikkeelle – he sitoutuivat koiraan ja kokivat, että se tarvitsee heitä. Koiran kanssa oleminen myös kohensi heidän mielialansa. Mitäpä jos pistäisitte omassa naapurustossanne tällaisen koiraringin pystyyn?

Lähteet: Toohey, AM ja Rock, MJ. 2011. Unleashing their potential: A critical realist scoping review of influence of dogs on physical activity of dog owners and non-owners. International journal of behaviornal nutrition and physical activity. 8:46.

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Ylläpidä kuntoasi kesän aikana – näin helppoa se on!

    Oletko liikkunut talven ja kevään ahkerasti, mutta kesälomien aikana harrastukset jäävät vähemmälle? Ei huolta! Voit ylläpitää saavuttamaasi kuntotasoa yllättävän pienellä vaivalla ja jatkaa sen kohottamista taas syksyn tultua. Lomakaudella kuntosalit jäävät usein unholaan, mutta toisaalta...
  • Pimeä aika on haaste liikuntamotivaatiolle – näin annat tyrmäysiskun kaamokselle!

    Olen ollut liikunta-alalla töissä kohta 20 vuotta. Joka ikinen vuosi olen havainnut saman ilmiön. Päivien lyhetessä toden teolla loka-marraskuun vaihteessa, joutuu ihmisten liikuntamotivaatio koetukselle. Jos sinulle käy näin, et takuulla ole yksin. Tässä parhaat vinkkini...
  • Toivotko liikunnalta parempia tuloksia? Älä tee näin

    Tuntuuko harrastamasi liikunta tehottomalta? Syynä saattavat olla yksinkertaiset ja pienet virheet, jotka vesittävät treeniesi tehoa. Tarkista, ettet tee näitä virheitä liikkuessasi! Aiemmassa artikkelissa käsittelimme yleisiä mokia, joita keventäjille sattuu treenin suunnittelussa ja tavoitteiden asettelussa. Nyt...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest