Ilouutisia laihduttajille! 30 minuutin treeni onkin tehokkaampaa kuin tunnin hikiliikunta

Tutkijat laittoivat treenaamattomat miehet tekemään kestävyysliikuntaa päivittäin. Toinen porukka treenasi puoli tuntia ja kulutti treeneissään 300 kilokaloria. Toinen ryhmä huhki tunnin pyrkien 600 kilokalorin kulutukseen.

Yllättävät painonpudotustulokset

11 viikon päästä puoli tuntia treenanneiden paino oli tippunut keskimäärin 3,6 kiloa ja kropasta oli sulanut 4 kiloa rasvaa. Tunnin treeni pudotti koeryhmän painoa keskimäärin 2,6 kiloa ja sulattivat rasvaa 3,6 kiloa.

Tämä osoittaa pari tärkeää asiaa. Ensiksi, paino putoaa treenillä melko hidasta vauhtia, eli tässä tapauksessa noin kilon kuukaudessa ensimmäisten treenikuukausien aikana. Löydös vastaa aikaisempaa tutkimustietoa aiheesta. Toiseksi, treenimäärän reilumpi lisääminen ei parantanut laihdutustulosta. Lisääntynyt treenimäärä saattaa nimittäin lisätä syömistä ja vähentää treenin ulkopuolista arkiliikehdintää.

Keventäjän kannattaa siis liikkua maltilla. Näin painopudotukseen saa mukavan lisähyödyn eikä kroppa rasitu liikaa.

Entä kunnon kehittyminen – tuoko määrä lisäetuja?

Mestarit treenaavat aina eniten, eikö niin? Väärin. Mestarit treenaavat fiksuimmin ja antavat kehonsa palautua riittävästi. Kehittyminen tapahtuu aina levossa ja treenimäärän lisäämisellä ei saa tietyn pisteen jälkeen lisähyötyä, sillä keho ei ehdi palautua. Tämä asia tuli esiin myös tässä tutkimuksessa. Puoli tuntia päivässä treenanneiden kestävyyskunto kohosi 18 prosenttia. Kaksinkertainen treenimäärä ei kehittänyt toista porukkaa tippaakaan paremmin, vaan kunto kohosi keskimäärin 17 prosenttia.

Palautuminen ja hyvä fiilis vievät pitkälle

Tutkimuksessa myös havaittiin, että lyhyemmällä ohjelmalla treenaavien harjoitukset toteutuivat varmemmin. Tunnin päivässä huhkineet taas valittivat harjoittelun vievän liikaa aikaa ja vetävän kovin sipiksi. Liika treeni johtaa huonoon palautumiseen ja heikkoon treenifiilikseen, jolloin koko homma jää helposti sikseen. Palautuminen edellä treenatessa kunto kohoaa, harjoittelu maistuu ja treenit on helppo sovittaa arjen muihin askareisiin. Silloin liikunnasta tulee helpommin kestävä tapa.

Yleisten liikuntasuositusten mukainen 2,5 tuntia kohtalaisen rasittavaa liikuntaa viikossa on mainio suuntaviiva aloittelijalla. Se voi jakaa vaikkapa 30 minuutin pätkiin useimpina päivinä viikossa. Kannattaa myös muistaa, että pienempikin määrä riittää alussa ja harjoituksen viikoittaisen kokonaismäärän voi nostaa 2,5 tuntiin vaikkapa 12 kuukauden aikana. Enempi ei siis ole automaattisesti parempi treenin kohdalla!

Lähteet:

Reichkendler ym. 2014. Only minor additional metabolic health benefits of high as opposed to moderate dose of physical exercise in young, moderately overweight men. Obesity (silver spring).

Rodengilde ym. 2012. Bodyfat loss and compensatory mechanisms in response to different doses of aerobic exercise –a randomized controlled trial in overweight sedentary men. Am J Physiol Regul Integ Comp Physiol.

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Pimeä aika on haaste liikuntamotivaatiolle – näin annat tyrmäysiskun kaamokselle!

    Olen ollut liikunta-alalla töissä kohta 20 vuotta. Joka ikinen vuosi olen havainnut saman ilmiön. Päivien lyhetessä toden teolla loka-marraskuun vaihteessa, joutuu ihmisten liikuntamotivaatio koetukselle. Jos sinulle käy näin, et takuulla ole yksin. Tässä parhaat vinkkini...
  • Toivotko liikunnalta parempia tuloksia? Älä tee näin

    Tuntuuko harrastamasi liikunta tehottomalta? Syynä saattavat olla yksinkertaiset ja pienet virheet, jotka vesittävät treeniesi tehoa. Tarkista, ettet tee näitä virheitä liikkuessasi! Aiemmassa artikkelissa käsittelimme yleisiä mokia, joita keventäjille sattuu treenin suunnittelussa ja tavoitteiden asettelussa. Nyt...
  • Treenaajien pahimmat virheet – älä sorru näihin!

    Liikuntaharrastuksen ylläpitäminen onnistuu paremmin, kun osaa välttää muutaman tärkeän sudenkuopan. Keventäjien liikunta-asiantuntija Timo Haikarainen listasi virheet, joihin liikunnan aloittaminen useimmiten tyssää. 1. Ilman suunnitelmaa aloittaminen Jos treeni aloitetaan ilman suunnitelmallisuutta, vastaa se tilannetta, jossa turisti...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest