Määrä ja laatu kohdilleen
Liikunnan määrää ja laatua voi suunnitella oman lähtötilanteensa ja tavoitteidensa mukaan monella eri tavalla. Fyysisesti passiiviselle ihmiselle kaikki liikunnan lisääminen on hyvästä, sillä se luo pohjaa uusille tottumuksille.
Kevyt liikunta ei välttämättä suoranaisesti laske painoa, mutta siitä on paljon hyötyä terveydelle. Kuntokin alkaa parantua, jolloin liikunnan määrää voi lisätä seuraavalle tasolle ilman, että se tuntuu liian rankalta. Muista, että laihduttaakseen liikunnan täytyy siis olla riittävän säännöllistä ja tehokasta. Tätä tehokkuusvaatimusta ei kannata kuitenkaan säikähtää, sillä se on sidoksissa jokaisen omaan lähtötilanteeseen.
Jos puolen kilometrin kävely saa puuskuttamaan, sen käveleminen päivittäin parantaa terveyttä. Kun 500 metriä lakkaa tuntumasta missään, on aika pidentää lenkkiä!
Nauti uudesta harrastuksesta
Maltilla laihduttaminen ja liikunta toimivat yhdistettynä pitkällä tähtäimellä paljon paremmin kuin hullun lailla treenaaminen ja rankka dieetti. Liikunta saa ja sen on tarkoituskin olla mukavaa! Liian rankka ja oman suorituskyvyn rajat ylittävä kuntoilu ei innosta: siitä ei saa liikunnan iloa, vaan ainoastaan itsensä kipeäksi.
Koeta löytää liikunnan ilo. Kun liikunnasta tulee hauskaa ja nautinnollista, onnistuu myös laihduttaminen entistä helpommin!
Lepää välillä
Lepopäivät kuuluvat kuntoilun lomaan. Päivittäistä rauhallista kävelyä ei tarvitse jättää väliin, mutta rankemmista harjoituksista elimistön täytyy antaa palautua.
Syö ja juo oikein
Terveellinen ruokavalio tukee liikkumista. Aloittelija ei tarvitse mitään erikoisruokavaliota, mutta aktiiviliikkujan kannattaa jo hieman perehtyä liikkujan ravitsemukseen. Kaikkien liikuntaa harrastavien täytyy kuitenkin muistaa riittävä juominen!
Lisää kuormittavuutta pikkuhiljaa
Liikunta on nousujohteista eli sen määrää ja kuormittavuutta lisätään maltillisesti kunnon kohentuessa. Myös liikkumisen tapaa kannattaa vaihdella. Esimerkiksi kävelyn lomassa on hyvä käydä joskus kuntosalilla tai pelaamassa, tai vaikkapa joskus voimistella pidempään.
Lenkilläkin voi hetkittäin kiihdyttää vauhtia, kulkea sitten taas rauhallisemmin ja mennä jonkin mäen useaan kertaan ylös ja alas. Vaihtelu kehittää kuntoa eri tavoin. Se on siksikin hyvä, että elimistö sopeutuu nopeasti yhteen ja samaan toimintaan, jolloin myös kunnon paraneminen helposti pysähtyy. Monipuolista liikuntaa on myös helpompi harrastaa enemmän.
Muista lihashuolto!
Keventäjä lämmittelee ennen suoritusta ja venyttelee sen jälkeen. Tämä jää harmillisen monelta huomioimatta: lihaskunto koetan usein jotenkin hukkaan heitetyksi ajaksi ja jätetään väliin. Se taas sekä estää terveyshyötyjen kertymistä että saa lihakset kipeytymään tai jopa vaurioitumaan. Liikunnan ei siis tarvitse olla liian rankkaa aiheuttaakseen kipua ja jäykkyyttä, lihashuollon unohtaminen riittää siihen.