Kolme hyvää syytä suunnata luontoon liikkumaan!

1. Luonnonympäristö lievittää stressiä, nostaa itseluottamusta ja parantaa unen laatua

Olemme kehittyneet luonnonympäristössä ja se näyttää sopivan meille edelleen parhaiten. Liikkuminen luonnossa nimittäin laskee sydämen sykettä ja verenpainetta. Tämä kertoo siitä, että niin kutsuttu ”stressihermostomme”, eli sympaattinen hermosto, rauhoittuu. Eikä siinä vielä kaikki.

Tuntuuko sinusta joskus siltä, että kiireisen viikon jälkeen luotto omiin kykyihin vaikkapa työntekijänä on alamaissa: ”Tulipahan rämmittyä viikko läpi -ei mennyt taas hommat kuten Strömsössä!”. Et ole yksin. Nimittäin stressireaktiot lisäävät helposti myös negatiivisia tunteita. Onneksi luontoliikunta auttaa tässäkin. Luonnon vaikutukset näkyvät myös psyykkisiä ominaisuuksia mittaavissa testeissä. Itseluottamus ja itsetunto nousevat välittömästi luonnossa liikkumisten jälkeen.

Ja vielä yksi lisähyöty tässä hektisessä ajassa, jonka myötä me suomalaiset nukumme vähemmän kuin ennen. Lyhyet sekä heikkolaatuiset unet puolestaan ennustavat heikompia tuloksia keventäjälle -rasva ei pala univajeesta kärsivillä yhtä tehokkaasti kuin hyvin nukkuvilla. Luonto tulee taas avuksi: Jo lyhyt parinkymmenen minuutin liikunta luonnossa parantaa unen laatua ja pidempi parin tunnin reippailu lisää unen kestoa.

2. Tasapaino ja tukilihakset kehittyvät

Haluaisin tehdä pienen ennustuksen ennen kuin kokeilet luontoliikuntaa: Ensimmäisen lenkkisi tai retkesi jälkeen löydät seuraavana päivänä kropastasi ”uusia lihaksia”. Pientä lihaskipua tuntuu esimerkiksi säären ja pohkeen alueen lihaksissa ja usein myös jalkaterässä ja keskivartalon alueella. Erityisesti jos olet liikkunut luontaisilla poluilla tai polkujen ulkopuolella.

Miksi ennustan näin? Siksi, että rakennetussa ympäristössä liikumme lähes aina täysin tasaisilla pinnoilla. Tämä ei juuri haasta esimerkiksi säären ja jalkaterän alueella olevia kymmeniä liikehallintaan osallistuvia pikkulihaksia. Eikä tasapainoaistia, sillä painopisteessäsi ei juuri tapahdu pienenpientä heittelyä, jota kehosi pääsisi aktiivisesti koko ajan korjailemaan.

Sen sijaan luonnossa jokainen askel on erilainen. Poluilla on puunjuuria ja kiviä. Polkujen ulkopuolella sammal voi äkkiä upottaa ja välillä pitää väistää puunoksaa. Tämä on tasapaino- ja kehonhallintatreeniä parhaimmillaan! Saat tuhansia toistoja kuin itsestään, sen sijaan että tekisit vaikkapa salilla tai jumpassa muutaman kymmenen toiston tasapaino-osion.

3. Luonnossa kulutat enemmän energiaa

Liikunnasta ja liikkeestä tuleva hyvä olo on kenties se paras palkinto. Mutta luonnosta saat myös enemmän ”numeraalisia” hyötyjä, jos tavoitteenasi on painonhallinta. Vaikkapa 10 000 askelta asfalttitiellä ja 10 000 askelta metsässä eivät ole lähellekään sama asia energiankulutuksen kannalta. Erilaisten luonnonpintojen vaikutusta kävelyn ja juoksun energiankulutukseen on tutkittu. Esimerkiksi hiekkapinta lisää helposti energiankulutusta 20-30 %. Metsän sammal vaikuttaa samalla tavalla.

Kun mukana on vielä vaikkapa mäkiä ja kukkuloita, energiankulutus lisääntyy entisestään. Ja vaikka maasto olisi melko tasaista, silti painopisteesi liikkuu metsässä jatkuvasti ylös alas, toisin kuin tasaisella tiellä, jossa se pysyy pitkälti pystysuunnassa paikallaan ja liikkuu vain eteenpäin. Tämä pieni pystysuuntainen liike tuo myös oman kortensa energiankulutuksen kekoon.

Näin sivistyneenä arviona voi ajatella, että 10 000 askelta luonnossa vastaa vähintään 13 000 askelta asfalttitiellä. Haastavassa maastossa jopa enemmän. Ei hassumpaa!

Käytännön vinkit

Luontoliikunnan aloittaminen kannattaa tehdä mahdollisimman helpoksi. Seuraavat vinkit auttavat tässä:

  • Luontoympäristöä löytyy yllättävän läheltä. Jo lähipuistossa pääset alkuun, mutta hyvä konsti on tehdä pieni internethaku lähiseudun luontopoluista. Niitä löytyy lähes aina yllättävän läheltä, myös isommissa kaupungeissa.
  • Kauempana isoista kasvukeskuksista ”luontolenkkipolku” saattaa alkaa jopa omasti pihasta, joten treenipaikan saatavuus ei ole ongelma!
  • Jos haluat viedä harrastuksen seuraavalla tasolle, esimerkiksi kansallispuistoverkosto on nykyään melko kattava ja niistä löytyy merkattuja ja haastavuudeltaan vaihtelevia polkureittejä. Usein myös luonnonympäristö näissä paikoissa on mykistävän kaunis.
  • Jos et pelkää pieniä haasteita, metsäähän Suomesta löytyy ja voit mennä rohkeasti täysin merkkaamattomaan ympäristöön. Silloin kannattaa varmistaa, että mukana on kunnon kartta joko paperi- tai mobiiliversiona. Samoin kannattaa varautua siihen, että maasto voi olla haasteellista esimerkiksi taimikoiden, hakkuuaukeiden, ojien ja purojen myötä. Luontopoluilla ja kansallispuistojen reiteillä nämä esteet on huomioitu poluilla, silloilla ja pitkospuilla.
  • Aluksi ei tarvitse tehdä koko päivän vaelluksia! Kuten sanottu, jo parinkymmenen minuutin luontoliike tuo hyötyjä esimerkiksi stressinhallintaan ja unen laatuun. Samoin jokainen otettu askel on kotiinpäin painonhallinnassa.
  • Muista vielä, että luontoliikunnasta ei tarvitse tehdä välineurheilua. Toki retkeilyvaatteet, vaelluskengät ja muuta vermeet ovat hyödyllisiä, jos luontoliikuntakärpänen puraisee kunnolla ja suuntaat pitkille reiteille ja vaelluksille. Mutta alkuun pääset ihan tavallisessa tuulipuvussa ja kumisaappaissa, vaikka toki välinemyyjät saattavat muuta väittää.

Hyviä luontoliikuntahetkiä, aloita vaikka jo tänään!

Lähteet:

Gladwell ym. 2016. A Lunchtime Walk in Nature Enhances Restoration of Autonomic Control during Night-Time Sleep: Results from a Preliminary Study. Int J Environ Res Public Health. 2016 Mar; 13(3): 280.

Morita ym. 2011. A before and after comparison of the effects of forest walking on the sleep of a community-based sample of people with sleep complaints. Biopsychosocial medicine

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Pimeä aika on haaste liikuntamotivaatiolle – näin annat tyrmäysiskun kaamokselle!

    Olen ollut liikunta-alalla töissä kohta 20 vuotta. Joka ikinen vuosi olen havainnut saman ilmiön. Päivien lyhetessä toden teolla loka-marraskuun vaihteessa, joutuu ihmisten liikuntamotivaatio koetukselle. Jos sinulle käy näin, et takuulla ole yksin. Tässä parhaat vinkkini...
  • Toivotko liikunnalta parempia tuloksia? Älä tee näin

    Tuntuuko harrastamasi liikunta tehottomalta? Syynä saattavat olla yksinkertaiset ja pienet virheet, jotka vesittävät treeniesi tehoa. Tarkista, ettet tee näitä virheitä liikkuessasi! Aiemmassa artikkelissa käsittelimme yleisiä mokia, joita keventäjille sattuu treenin suunnittelussa ja tavoitteiden asettelussa. Nyt...
  • Treenaajien pahimmat virheet – älä sorru näihin!

    Liikuntaharrastuksen ylläpitäminen onnistuu paremmin, kun osaa välttää muutaman tärkeän sudenkuopan. Keventäjien liikunta-asiantuntija Timo Haikarainen listasi virheet, joihin liikunnan aloittaminen useimmiten tyssää. 1. Ilman suunnitelmaa aloittaminen Jos treeni aloitetaan ilman suunnitelmallisuutta, vastaa se tilannetta, jossa turisti...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest