Nouseva kuu kellottaa sirppinä taivaalla jo viikkoa ennen täysikuun aikaa ja laskeva kuu näkyy vielä toisen viikon Suomessa itäisellä taivaalla. Täysikuu nousee elokuussa jo ennen iltakymmentä. Tähtitieteellisen Seuran, Ursan, nettisivuilta voi tulostaa oman paikkakunnan tähtikartan sekä tarkat auringon laskun ja kuun nousun ajat. Jos mukaan saa houkuteltua paikkakunnan tähtiharrastajan, voi löytää taivaalta elokuussa näkyvät Uranuksen, Neptunuksen ja Jupiterinkin. Tumman sinisellä elokuisella tähtitaivaalla tuikkivia tähtiä voi tutkailla parhaiten selinmakuulta vaikkapa makuu- tai jumppa-alustan päällä ja tähtikartta suunnattuna eri ilmansuuntiin.
Kuurentoutusta!
Kuu on taianomainen ja kaunis – varsinkin lämpiminä elokuun öinä, jolloin helteiden lämmittävät vedetkin houkuttelevat iltauinnille. Luonnon tarjoama taidenäyttely on edullinen, kaikkien saavutettavissa ja yhteisesti nautittavissa! Kuuaiheiset laulut ja lorut voi tulostaa kotona mukaan retkiohjelmaksi. Pimenevä yö rauhoittaa ja rentouttaa. Lopulta keltaisenoranssin ”juustopallon” ihastelu hiljentää ja jutut muuttuvat kuiskauksiksi. Ketun huudot ja lepakkojen liitelyt lisäävät yöhön ikimuistoista jännitystä.
Onnistuneen retken valmistelu
Kuutamoretken valmistelut kannattaa tehdä päivänvalossa. Ilmansuuntien ja näköesteiden tarkastelu varmistaa hyvän näkyvyyden. Kuun ihastelupaikalle kannattaa suunnata ajoissa, niin että ehtii nauttia myös auringonlaskusta. Ja kulkeminen poluilla tai rannalla on valoisaan aikaan turvallisempaa.
Jos kuutamoretkeen sisältyy uintia, kannattaa suunnata tutulle tai tarkistetulle rannalle ja osallistujien kesken kerrataan turvallisuusohjeet. Veteen ei pimeällä hypitä, eikä sukelleta, varsinkaan jos mukana on erilaiset uimataidot omaavia ja eri-ikäisiä iltaretkeilijöitä. Kuun siltaa kohti tekee mieli pulikoida, mutta sovitaan yhdessä uintiretken turvallinen kääntöpiste. Rantaa seuraten ja yhdessä on aina turvallisinta uida.
Mukaan kuutamoretkelle varataan herkulliset eväät, joissa viileän hämäryyden saapuessa maistuu kuuma kaakao tai tee sekä maukkaat pienet voileivät. Loppukesän marjoista tehdyt smoothiet ja pirtelöt säilyvät mukana retkitermoksessa. Retkihuopa ja lyhdyt tuovat elämykseen lisää hohtoa. Paluumatkalle varataan mukaan taskulamppuja ja lämpimiä vaatteita.
Kuutamoretkelle!
- Täysikuu kohoaa 24.8. ja näkyy klo 22.00 paikkeilla jos taivas on selkeä
- Katso kuun nousuaika omalla paikkakunnallasi www.ursa.fi –sivuilta ja tulosta kyseisen illan tähtikartta
- Mieti, missä itäiseltä taivaalta nouseva kuu parhaiten näkyisi oman paikkakuntasi horisontissa
- Tarkista reitti ja paikka etukäteen päivänvalossa
- Kutsu ystävät kokoon ja suuntaa kuutamoretkelle
- Valmistele piknikeväät tai pyydä kutsussa tuomaan nyyttikestien periaatteella
- Varaa mukaan otsalamppuja, taskulamppuja, lämpimiä vaatteita ja huopia/makuualustoja
- Etsi kuutamosta kertovan laulunsanat tai runoja, joita voitte yhdessä lukea
- Sovi yhteiset pelisäännöt rauhoittumiselle, uimiselle ja pimeässä liikkumiselle – varsinkin paluumatkalle
- Jos uitte kuutamossa, muistakaa nauttia kuun sillasta rannan suuntaisesti ja ilman alkoholia
- Nauttikaa toistenne seurasta ja rauhallisesta iltaretkestä
- Voisiko kuutamoretkestä muodostua jokavuotinen tapa ja innostuksen aihe?
Lähteet:
Anne Pöyhönen. 2006. Ylä ja alakuu – ajoituksen taito suomalaisessa kansanperinteessä