Liikunta kohentaa mielialaa

Kirsi Pietiläinen, lääkäri

Itselläni kesti monta vuotta ennen kuin ymmärsin, mistä oikein oli kyse. Miksi voin niin kurjasti, vaikka olin nuori ja terve? Miksi olo tuli ahdistuneeksi erityisesti pitkän istumisen jälkeen, koulupäivän aikana tai automatkoilla? Miksi silloin erityisesti teki mieli syödä kaikenlaista ja miksei syöminen korjannutkaan tilaa vaan teki sen huonommaksi? Ja mitä jotkut ihmiset lähes pakonomaisesti höpöttivät jostain juoksemisen ihanuudesta?

Sitten aloin vahingossa liikkumaan ja taas kesti kauan ennen kuin ymmärsin, mistä oikein oli kyse. Kevyt mieli, tarmokkuus ja hyvinvointi olivat tulleet varkain, mutta siitä lähtien kun vihdoin tajusin liikunnan ja jaksamisen yhteyden, olenkin pitänyt sitä arvossa. Liikunta oli parantanut minut, ja kun tuska tulee, ymmärrän nyt, että on päästävä lenkille.

Liikunta=lääke

Säännöllinen liikunta kohentaa mielialaa. Väestötutkimuksissa on havaittu jo aikaa sitten, että liikunnan puute on yhteydessä masennusoireisiin. Toki tämä yhteys on kaksisuuntainen, ja oikeuttaa vain kehäpäätelmään: masentuneet eivät jaksa liikkua ja ovat liikkumattomina vielä alavireisempiä. Liikunnan yhteyttä mielialaan on viime vuosina koetettu tutkia monipuolisemmin, ja onkin päästy hyviin tuloksiin. Aivan aukoton ei näyttö ole, mutta viittaa siihen, että liikunnalla voi paitsi ehkäistä masennusta, myös hoitaa sitä.

Masennus on yleistä

Masennuksella voidaan tarkoittaa sekä normaalia hetkellistä tunnereaktiota, joka liittyy menetyksiin tai pettymyksiin että pitkäaikaista (viikkoja, kuukausia, vuosia kestävää) masennussairautta. Länsimaissa, kuten Suomessa, arvioidaan vuosittain noin 5 % väestöstä kokevan vaikean masennuksen jakson ja masennuksen elämänaikaisen esiintyvyyden olevan noin 15 %. Depressio on yksi merkittävimmistä työkyvyttömyyttä aiheuttavista sairauksista.

Itseänsä voi hoitaa liikkumalla

Säännöllisen liikunnan on havaittu olevan tehokas keino lievittää masennuksen oireita. Kolmekymmentä minuuttia aerobista liikuntaa neljä kertaa viikossa on yllättäen yhtä tehokasta masennuksen hoidossa kuin kognitiivinen terapia tai masennuslääkkeet. Useissa tutkimuksissa tosin liikunta tapahtui ryhmissä, ja tiiviin yhteisön tuomaa hoidollista vaikutusta ei voi kiistää. Positiivista on myös se, että seurannassa uudelleen sairastumisen riski oli pienempi niillä, jotka olivat säännöllisesti jatkaneet liikuntaa. Liikuntaryhmäläisten aktiivinen rooli oman sairauden hoitamisessa on auttanut pitkäaikaistuloksissa jopa paremmin kuin lääkehoito.

Paljonko on tarpeeksi

Mielialaa kohentavan vaikutuksen saamiseksi pitänee liikkua vähintään puoli tuntia joka toinen päivä. Liikunnan on hyvä nostaa hiki pintaan ja nopeuttaa sykettä. Mutta jos ei jaksa muuta kuin tepastella verkkaisesti, on sekin tietenkin parempi kuin ei mitään.

Mikä on sopiva liikuntamuoto

Mieliala on tutkimuksissa kohentunut monilla keinoilla: kävelemällä, hölkkäämällä, pyöräilemällä, tanssimalla, aerobikkaamalla, uimalla ja painoja nostelemalla. Liikuntamuodolla ei näyttäisi olevan merkitystä – tärkeintä on, että jokainen löytää sellaisen liikuntatavan, joka itselle sopii parhaiten.

Liikunta parantaa useiden mekanismien kautta

Liikunnan psyykkistä terveyttä parantava vaikutus perustuu moniin mekanismeihin, joiden salat ovat vielä pitkälti selvittämättä. Kestävyysliikunta muuttaa useiden hormonien ja aivojen välittäjäaineiden tuotantoa, joilla on vaikutusta mielialaan. Tunnetuin lienee endorfiinien, elimistön omien mielihyvää tuottavien aineiden lisääntyminen. Jotkut liikunnan aiheuttamat muutokset ovat samankaltaisia kuin masennuslääkkeillä aikaansaatu aivojen välittäjäaineiden tasapainottuminen. Liikunnan arvellaan tuottamillaan välittäjäaineilla myös suojaavan aivoja stressiltä.

Liikunta on lääkettä

Jos olet vähän laiskanpulskea nautiskelija, makailet sängyssä kirja kädessä ja herkuttelet mielelläsi, voi kestää aikansa ennen kuin olet niin hyvässä kunnossa, että vaadit päästä lenkille nautinnon saamiseksi. Koeta silti aloittaa liikkuminen, vaatimatonkin! Aluksi voit hölkätä vain kymmenen metriä, mutta kun jatkat yrittämistä, liikunnasta tulee aina vain ihanampaa ja helpompaa. Erityisesti, jos on paha olo ja ahdistusta, täytyy lähteä liikkeelle. Siinä kevenee sekä keho että mieli.

Liikunta parantaa mielialan
Mieli maassa eikä huvita liikkua? Tuttu noidankehä, joka katkaistaan lähtemällä liikkeelle. Säännöllinen liikunta ehkäisee ja jopa parantaa masennusta!

Kirsi Pietiläinen

Kirsi Pietiläinen, lääkäri

Kirsi Pietiläinen on lääkäri, lihavuustutkija ja apulaisprofessori Helsingin Yliopiston lihavuustutkimusyksikössä. Kirsillä on pitkä ja monipuolinen käytännön kokemus ylipainon ja lihavuuden hoidosta. Kirsi toimi Keventäjien asiantuntijana vuosina 2006-2015.

  • Oletko omena vai päärynä – rasvan paikalla on merkitystä

    Vatsaontelon sisäinen rasva on vaarallista: se lisää diabetesta ja sydän- ja verisuonisairauksia huomattavasti enemmän kuin ihonalaiset jenkkakahvat. Kun ihminen lihoo, suurin osa rasvasta kertyy ihon alle. Inhottaviksi makkaroiksi, jenkkakahvoiksi ja selluliitiksi. Juuri tästä näkyvästä riesasta...
  • Laihdu nukkuessasi – univajeen yhteys painonhallintaan

    Laihdu nukkuessasi? Kuulostaa enemmän kuponkiuutisten huiputukselta kuin tieteelliseltä läpimurrolta. Väitteessä saattaa kuitenkin yllättäen olla perää. Tutkimus toisensa jälkeen näyttää, että univaje lihottaa. Mutta laihduttaako nukkuminen? Viimeisten 100 vuoden aikana on tapahtunut paljon. Elämämme on muuttunut...
  • Laihduttamisen psykologiaa

    Kuuluisa amerikkalainen ravitsemustutkija Ancel Keys kuoli vuonna 2004 elettyään 100-vuotiaaksi. Hänen sydäntauti- ja kolesterolitutkimuksensa viitoittavat edelleen polkuja, joita alan tutkijat tallaavat. Lihavuustutkijat puolestaan innostuivat Keysin energianrajoitustutkimuksesta, joka on saanut lihavuustutkijat tarkastelemaan laihtumisen psykologiaa. Tutkimuksessa Keys...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest