Näkeminen, kuuleminen, tuoksuttelu ja tunteminen herättävät aistit kevätpuutarhassa. Monet sanovatkin puutarhaharrastusta meditaation muodoksi, läsnäolon mahdollisuudeksi ja kauneuden keruupaikaksi. Luontoympäristössä oleskelu tutkitusti vaikuttaa jopa fysiologiaamme; verenpaine laskee, syke ja hengitystiheys rauhoittuvat. Molempien käsien käyttäminen, näpertely, työkalujen koordinoitu käyttäminen aktivoivat aivojakin konkreettisesti. Aikaansaannosta näkeminen palkitsee ja viimeistelee hyvän mielen.
Tuhansia askelia ja kymmenittäin kyykkyjä
Puutarhassa huhkiessa tulee liikuttua yllättävänkin monipuolisesti. Koska pihalla kuluu aikaa usein useampi tunti kerrallaan, nousee kestävyyskunto kuin huomaamatta, ja lihaskuntokin kehittyy lapioidessa ja lannoitesäkkejä siirrellessä. Puutarha myös motivoi ja puskee meitä liikkumaan, sillä sitä tulee hoitaa säännöllisesti.
Keventäjien liikuntalaskurista löytyy monta puutarhahommiin liittyvää liikuntavaihtoehtoa päiväkirjaan klikattavaksi; kävelyä, haravointia, lapiointia ja kantamista voi arvioida oman tuntemuksen mukaan joko keveäksi, keskiraskaaksi tai raskaaksi liikkeeksi. Hyötyliikuntapäivän saldoa kun arvioi, voi miettiä kuinkakohan monta kymmentä kyykkyä tulikaan tehtyä, kuinka monta painonnostoliikettä ja paljonko askeleita. Askelmittariin kertyy pihahommissa päivän aikana jopa 20 000 askelta. Ja jos sitä vertaa toimistossa, istumatyössä olevaan päivään, on askelmäärä lähes 10 kertainen. Puutarhahommissa aika kuluu kepeästi, joten kestävyysliikuntapisteitä kertyy useiden tuntien multasormityömaasta.
Kalorinkulutukseen puutarhahommissa vaikuttaa tietysti puutarhurin paino, kuntotaso eli kuinka helposti syke nousee, hommien tekemisen rivakkuus sekä multapussien ja työkalujen painon antama vastus. Kyykkiessä, haravoidessa, lapioidessa, kottikärryjä työntäessä tai multapusseja kantaessa pääsee kuntosalitunnelmiin. Mutta oksien leikkauksessa tai siementen heittelyssä liikkuminen on kevyttä.
Puutarhurin ja puutarhan kunto käsikädessä
Puutarhurin kannattaisi pitää lihaskunnostaan huolta pitkin vuotta. Talvikaudella tehdyt kuntopiirit, kahvakuulatreenit, keppijumpat, bodypumpit, pilates, jooga tai vesijuoksu tuottavat kevätpuutarhaan kestävyyttä ja turvallisuutta. Hyväkuntoiset keskivartalon ja jalkojen lihakset nostavat multapusseja kevyesti. Olkapään, rinnan ja yläselän lihakset eivät väsy lapioidessa tai haravoidessa.
Puutarhuripäivän alussa kannattaa jokatapauksessa verrytellä. Harava on mainio keppijumppaväline ja keventäjien sivuilta voi katsoa haravajumpan ohjeet. Kesken hommien kannattaa ojennella, venytellä puuta tai penkkiä vasten ja tehdä vastaliikkeitä yksitoikkoisten liikkeiden vastapainoksi. Päivän päätteeksi venyttely palauttaa, voitelee nivelet ja valmistelee seuraavankin päivän työn sujumiseen.
Puutarhurin ergonomiaa
- Pukeudu joustavasti ja sään mukaan
- Suojaa alaselkä tarpeeksi pitkällä paidalla
- Tasapohjaiset ja kosteutta kestävät kengät vaikuttavat turvallisuuteen
- Verryttele, jumppaa haravalla ja aloita kevyesti puutrahapäivä
- Pidä taukoja ja mukana vesipullo – juo tasaisesti ja syö välipaloja
- Vaihtele kevyempien ja rankempien työvaiheiden välillä
- Kun nostat, ota tasapainoinen asento, pidä jalkapohjat maassa, selkä suorana ja laskeudu alas sekä nouse ylös jalkojen lihaksia käyttäen
- Nosta ja kanna painavia pusseja, ruukkuja tai laatikoita lähellä vartaloasi
- Älä nosta liian painavia taakkoja, tee mieluummin usempi reissu pienempää painoa kantaen
- Opettele haravoimaan ja lapioimaan molemmilta puolilta
- Vaihtele välillä työskentelyasentoja
- Tarkasta työkalut ennenkuin aloitat hommat
- Valitse oman kehon mitoillesi sopivia työkaluja ja kokeile niitä ensin kaupassa
Lääkettä mielelle
Puutarhassa ja luonnossa oleilu lisää tutkitusti hyvinvointia ja vähentää stressiä. Jo lyhytkin noin vartin viettäminen vihreyden keskellä rentouttaa. Keho ja mieli rauhoittuvat, kun voi keskittyä kasvimaan tai kukkaistutusten suunnitteluun ja maan kaivamiseen. Puhelin ja palaverit unohtuvat, kun aistit saavat monipuolisia virikkeitä ympäristöstä. Ja mikä parasta, puutarhatyöt palkitsevat tekijäänsä läpi kasvukauden. On hienoa nähdä konkreettisia työn tuloksia, kun kesäkukat on vihdoin ruukuissa ja loppukesästä saa syödä oman maan kasviksia, hedelmiä ja marjoja.