Mitä on jooga?
Jooga on syntynyt Intiassa tuhansien vuosien aikana. Vanhimmat jooga asennossa olevat patsaat ja viittaukset aiheeseen on löydetty 5000 vuoden takaa.
Jooga ymmärretään länsimaissa ensisijaisesti erilaisten asentojen ja hengitysten harjoituksina. Tämä on kuitenkin vain osa jooga-sanan merkitystä. Laajemmin jooga tarkoittaa ymmärryksen etsimistä yhteydestä, joka vallitsee kaikkien maailmankaikkeudessa elävien ja olevien kesken. Tämä pohdinta sisältää kasityksen fyysisen maailman katoavuudesta ja toisarvoisuudesta henkisen asioiden rinnalla.
Mikä Om?
Om on pyhin tavu hindulaisuudessa ja useimmat mantrat alkavat sillä. Om symboloi Brahmania eli maailman sielua ja kaikkeuden taustalla olevaa perimmäistä totuutta sekä koko universumia. Joogassa Om-mantraa lausumalla pyritään sekä rauhoittumaan harjoitteluun että edistämään joogaustilanteen yhteisöllisyyttä.
Flow – Haastavia asentoja!
Mielenrauhaa kaipaavalle
Flow-jooga on nimensä mukaisesti yhdistelmä virtaavia, liikesarjana tehtäviä asanoita. Tunti rakentuu hengityksen ja kevyiden, venyttävien liikkeiden varaan. Jokaisen venytyksen jälkeen tehdään vastavenytys.
Koetunnin alussa lausutaan mantroja ja tehdään ohjaajan opastuksella chakroja. Molemmat ovat sanskriittia. Mantra tarkoittaa ääneen tai äänettömästi lausuttavaa runoa tai tavua ja chakra on yhtä kuin kehon energiakeskus. Niiden tarkoituksena on viedä joogaaja harjoituksen ajaksi keskittyneeseen tilaan, jossa ulkomaailmaa ei ole. Tempo on rauhallinen ja lähes kaikki liikkeet tehdään istualtaan ja silmät kiinni. Pääpaino on hengityksessä, jonka avulla pyritään tyhjentämään mieli kaikesta turhasta. Liikkeet ovat välillä liiankin vaivattomia, suurin haaste on rentoutumisessa.
Jin – Lepoa mielelle & keholle
Lempeän perusjoogan ystävälle
Jin-joogan avainsanoja ovat pehmeys, lempeys ja hitaus. Liikkeet tehdään rauhallisesti ja yksittäisissä asennoissa viivytään pitkään, jopa minuutteja. Ideana on päästä tilaan, jossa lihakset lepäävät.
Suurin osa asanoista eli jooga-asennoista tehdään jumppamatolla maaten tai istuen. Ohjaaja muistuttaa, että kroppaa ei pidä yrittää venyttää äärimmilleen, vaan jokaisen tulee jäädä asentoon, jossa on hyvä olla ja keho tuntuu lepäävän. Tunnilla käytetään paljon apuvälineitä, kuten tyynyjä ja palikoita, joista on hyötyä etenkin aloittelijalle. Apuvälineiden tarkoituksena on auttaa joogaajaa pääsemään asentoon, jossa kehon ja mielen valtaa rentous eikä lihastyöskentelyä juuri tarvita. Hengityksellä on tärkeä rooli. Verkkaisen tempon vuoksi hengitys on helppoa tahdittaa yhteen asanoiden kanssa.
Iyengar – Mukana mantrat & chakrat
Tehokkuutta tahtovalle
Iyengar-joogassa kiinnitetään erityistä huomiota jalkaterien, käsien, lantion ja selkärangan linjauksiin. Asanat tehdään huolellisesti tietyssä järjestyksessä, jolloin koko tunti on kuin sarja sulavia siirtymiä liikkeestä toiseen. Apuvälineitä käytetään paljon, joten iyengar sopii kaikenkuntoisille.
Osa asanoista on monimutkaisia ja haastavia, mikä tuo tuntiin tehoa. Teemme liikkeitä esimerkiksi tuolilla pää alaspäin tai seinää apuna käyttäen. Jos jokin liike ei onnistu tai tunnu hyvältä, ohjaaja antaa helpomman vaihtoehdon. Näin jokainen pääsee keholleen sopivaan asanaan. Niissä viivytään hyvä tovi, jolloin myös mieli ehti harjoitukseen mukaan. Tunnilla on tekemisen meininki. Saa panna kehon lujille, silti lempeyttä unohtamatta.
Kundaliini – Yhteislaulua & ylävartaloliikkeitä
Meditatiivista liikuntaa etsivälle
Kundaliinijoogan ensisijaisena tarkoituksena on kehittää tietoisuutta ja lisätä itsetuntemusta. Asanat ovat melko yksinkertaisia ja niitä toistetaan. Tunti alkaa ja loppuu risti-istunnassa lausuttavalla mantralla. Asentoa vaihdetaan vain pari kertaa tunnin aikana, mikä koettelee kehoa etenkin, jos risti-istunta ei ole itselle kaikkein luontaisin valinta. Ja koska asentoa joutuu korjaamaan kesken harjoitusten, keskittyminen häiriintyy. Huomio kiinnitetään ylävartalon ja käsien liikkeisiin ja hengitykseen, jalat ja keskivartalo jäävät lähes vaille treeniä.
Ohjaaja käyttää tunnilla toistuvasti ilmausta kolmas silmä, jolla tarkoitetaan katseen kohdistamista kulmakarvojen yläpuolelle. Ideana on keskittyä hetkeen ja kääntää huomio itseen. Kolmas silmä -harjoitusta seuraa yllättävä yhteislauluhetki. Tarkoitus on vapauttaa kehosta huonoa energiaa ja avata mieltä, mutta yhteislaulua kammoavalle se on liikaa.
Hotjooga – Kuumaa hikitreeniä
Lämmöstä nauttivalle
Hot- eli kuumajooga on kuin hikitreeniä etelässä. Tunti aloitetaan hengitysharjoituksella salissa, joka on lämmitetty 38-asteiseksi. Asanat ovat samoja kuin hathajoogassa, mutta lämpötilaero saa harjoituksen tuntumaan aivan omanlaiseltaan.
Lämpöön tottuminen vie aikansa, mutta tuntuu yllättävän hyvältä. Tempo on alusta pitäen melko nopea ja liikkeitä tehdään enimmäkseen istualtaan ja seisten. Seisoma-asennot treenaavat tehokkaasti tasapainoa. Vaikka hengityksellä on merkitystä myös hotjoogassa, tunti on ennen kaikkea fyysisesti raskas. Hengitys kulkee omaa tahtiaan, välillä oikein ja välillä väärin. Hiki virtaa ja vettä kuluu. Joihinkin asanoihin pääseminen vaatii pinnistelyä. Salin kuumuus kuitenkin lisää kehon liikkuvuutta ja helpottaa asanoihin taipumista, sillä lihakset ja nivelet pysyvät koko tunnin lämpiminä. Tämä on palkitsevaa etenkin, jos ei ole luonnostaan kovin notkea. Lihakset eivät myöskään kipeydy missään vaiheessa, koska ne eivät ehdi jäähtyä.
Tunti päätetään kevyeen venyttelyyn ja loppurentoutukseen. Olo on hyvällä tavalla ryytynyt.
Ilmajooga – Melkein akrobatiaa
Kokeilusta nauttivalle
Aerial-jooga eli ilmajooga on yhdistelmä akrobatiaa, pilatesta ja joogaa. Tunnin keskeisin elementti on tukeva, katosta roikkuva kangas, jota käytetään apuna kaikissa asanoissa. Nimensä mukaisesti asanoita tehdään myös ilmassa. Tunti treenaa tehokkaasti tasapainoa ja keskivartalon lihaksia. Ohjaajan mukaan moni tuki- ja liikuntaelinvaivainen saa ilmajoogasta apua ongelmiinsa.
Tunti alkaa lattialla tehtävillä venyttelyliikkeillä. Osa asanoista on hathajoogasta tuttuja, kuten soturi. Koska tukea haetaan kankaasta, asanoihin on tavallista helpompi venyä. Kankaan varaan seisomaan nousu tuntuu todelliselta akrobatialta. On luotettava siihen, että kangas kannattelee. Ensin tasapainoa ei meinaa löytyä millään, mutta kun siinä viimein onnistuu, olo on hieno. Jos lajia jatkaa, pää alaspäin roikkumistakin on luvassa.
Miten löydän mieleisen joogan?
Joogaohjaaja ja fysioterapeutti Iia Lappalainen kannustaa kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja rohkeasti. Itselleen sopivan muodon löytää, kun miettii, mitä joogalta haluaa ja kokeilee vaihtoehtoja.
Kestävyyttä, lihasvoimaa ja fyysistä harjoitusta kaipaavalle käy astanga. Jos on pedantti ja tahtoo, että keho on taatusti oikeassa asennossa, voi kokeilla iyengaria. Hathasta voi valita dynaamisen ja haastavamman version tai rauhallisen perusliikkeisiin ja mielenrauhaan keskittyvän vaihtoehdon, Lappalainen opastaa.
Tuntien sisältö vaihtelee paljon ohjaajan mukaan. Jos ensimmäinen kerta ei vielä vakuuta, kannattaa mennä toisen ohjaajan tunnille. Kokeilla kannattaa yhden, viisi tai vaikka kymmenen kertaa, kunnes löytää suosikkinsa.
Jos joogastudiot ovat kaukana kotoa, netistä löytyy nykyään monenlaisia joogakouluja ja -videoita.