Eikö paino putoa? 10 syytä, jotka voivat selittää vaa’an lukeman jämähtämisen

Kirjoittaja Laura Paavola

Tuntuuko sinusta siltä, että annat itsestäsi kaiken pudottaaksesi painoa, mutta kilot eivät tunnu putoavan sitten millään? Ensimmäinen askel on ymmärtää, että laihtumisessa ei ole kyse pelkästään ruokavaliosta ja liikunnasta, vaan asiaan vaikuttavat myös geenit, ikä, sukupuoli ja lähtöpaino. 

Vaikka painonpudotus on yksilöllistä, useat syyt voivat selittää vaa’an lukeminen pysähtymisen. Kokosimme yhteen joukon syitä, jotka voivat estää sinua saavuttamasta asettamiasi tavoitteita.

1. Olet treenannut lihasvoimaa

Jos vaatteesi tuntuvat löysemmiltä, mutta vaa’an lukema on jämähtänyt paikoilleen, syy saattaa löytyä lihaksista. Jos olet treenannut voimaa ja tunnet olosi vahvemmaksi, voi olla, että lihasmassasi on kasvanut samalla, kun kehosi rasvamäärä on vähentynyt. Tämä muutos ei välttämättä näy vaa’alla, mutta tuntuu taatusti olossasi.

2. Et kiinnitä huomiota kaloreiden laatuun

Syömällä vähemmän kuin kulutat, on mahdollista laihtua noin 10 % kokonaispainostasi pelkän ruokavalion avulla. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos tavoitteenasi on laihtua enemmän, kaloreista ei voi leikata loputtomiin. Painonpudotusmatkalla olennaista on kiinnittää huomiota myös kaloreiden laatuun.

Kuitupitoiset ruoat, kuten hedelmät, vihannekset, palkokasvit ja täysjyväviljat sulavat hitaammin, ja pitävät näin ollen sinut kylläisenä pidempään. Kun vatsasi on täynnä, myös napostelun tarve vähenee. Ei ole siis täysin sama, mistä ruoista päivittäiset kalorimääräsi saat.

3. Et seuraa syömisiäsi

Taputitko itseäsi selkään valitessasi lounaalla salaatin, mutta samalla jätit huomioimatta, että söit jälkkäriksi kaksi kulhollista jäätelöä? Meillä ihmisillä on tapana aliarvioida tekemiämme “huonoja” ruokavalintoja, ja tästä syystä ruokapäiväkirjan pitäminen onkin kullanarvoinen työkalu, kun tavoitteena on pudottaa painoa. 

Ruokapäiväkirjan avulla saat konkreettisen kuvan siitä, mitä todella syöt päivän aikana, ja mitkä ovat juuri sinun sudenkuoppasi.

4. Etsit pikaratkaisuja

Huomaatko turhautuvasi, kun et vielä kolmen kuukauden jälkeenkään ole saavuttanut tavoitteitasi? Painonpudotusmatkalla kannattaa miettiä, onko tavoitteesi laihduttaa mahdollisimman paljon juuri tällä hetkellä, vai kenties laihduttaa terveellisesti niin, että paino myös pysyy saavutetuissa lukemissa. 

Tai mieti asiaa toiste päin; jos onnistut nyt kunnolla omaksumaan terveelliset elämäntavat osaksi arkeasi, tämä voi hyvinkin olla viimeinen kerta, kun koet tarvetta laihduttaa.

5. Et priorisoi unta

International Journal of Obesity -lehdessä vuonna 2019 julkaistun tutkimuksen mukaan säännöllistä unirytmiä noudattavat onnistuvat todennäköisemmin painonpudotustavoitteissaan. Jos tavoitteenasi on laihtua, pyri luomaan itsellesi säännöllinen vuorokausirytmi ja varmista, että saat öisin riittävästi unta.

6. Jumitut työpöydän ääreen

Jos vietät suuren osan päivistäsi joko työpöydän äärellä, autossa tai sohvalla, painonpudotus voi olla haastavaa. Useat pienet tauot pitkin päivää pitävät kehon ja aineenvaihdunnan liikkeessä, eli toisin sanoen taukojen voimaa ei kannata aliarvioida. Jo kymmenen minuutin kävely on parempi kuin ei mitään

7. Et juo tarpeeksi vettä

Voiko veden juominen todella auttaa laihtumisessa, vai onko se vain urbaania legendaa? Se on totta: useiden tutkimusten mukaan veden juomisella on yhteyksiä laihtumistuloksiin, kertoo Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics -lehdessä vuonna 2014 julkaistu katsaus.

8. Ikää karttuu

Kaikki maailman dieetit ja liikunta eivät kumoa sitä tosiasiaa, että painonpudotus vaikeutuu iän myötä. Kaksikymppisenä laihtuminen ei välttämättä vaadi kuin jälkkäreistä luopumista, mutta nelikymppisenä se vaatii jo huomattavasti enemmän työtä. Tämä johtuu siitä, että vanhetessamme hormonimme muuttuvat ja aineenvaihduntamme hidastuu, mikä puolestaan tekee painon pudottamisesta haastavampaa.

Tähän on olemassa kuitenkin ratkaisu! Keskity vastusharjoitteluun kasvattaaksesi lihasmassaa, mikä puolestaan auttaa polttamaan enemmän kaloreita levossa.

9. Olet stressaantunut

Kortisoli, eli stressihormoni, toimii yhdessä muiden hormonien kanssa kuin keinulaudalla: kun yhden taso nousee, muiden tasot laskevat. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun kortisolitasot ovat korkeat, insuliinin (joka säätelee kehomme sokeritasoja) tasot laskevat. Tämä puolestaan tarkoittaa, että glukoosia ei hajoteta, vaan se varastoituu rasvaksi.

Joten vaikka ruokailu- ja liikuntatottumuksesi eivät olisi muuttuneet, stressaantuneena painon pudottaminen voi olla hankalampaa ja paino voi jopa nousta.

10. Treenaat liian matalilla tehoilla

Matalatehoiset aktiviteetit, kuten kävely, voi olla hyvä vaihtoehto etenkin vasta-alkajille. Kävely tehostaa aineenvaihduntaa, auttaa rakentamaan lihasmassaa ja vähentää stressiä.

Mutta jos tavoitteenasi laihtua liikunnan avulla, kannattaa omaa treeniohjelmaan lisätä myös korkean intensiteetin harjoituksia. Näissä kovatehoisissa HIIT-treenissä aineenvaihdunta ja rasvanpoltto käynnistyy liikkumisen korkean tehon vuoksi, ja nämä vaikutukset pysyvät yllä vielä pitkään treenin jälkeenkin. 

Lähde: Women’sHealthMag

  • Eikö paino putoa? 10 syytä, jotka voivat selittää vaa'an lukeman jämähtämisen

    Tuntuuko sinusta siltä, että annat itsestäsi kaiken pudottaaksesi painoa, mutta kilot eivät tunnu putoavan sitten millään? Ensimmäinen askel on ymmärtää, että laihtumisessa ei ole kyse pelkästään ruokavaliosta ja liikunnasta, vaan asiaan vaikuttavat myös geenit, ikä,...
  • 6 x proteiinipitoisimmat pähkinät

    Pähkinät ovat helppo ja nopea tapa lisätä ruokavalioon proteiinia, terveellisiä rasvoja, kuituja, vitamiineja ja mineraaleja. Kun puhutaan proteiinin saannista, ei ole täysin yhdentekevää, mitä pähkinöitä lautasellesi valitset. Toiset pähkinät saattavat nimittäin sisältää jopa kaksinkertaisen määrän...
  • 4 huippuhyvää lämmittelyliikettä - tee nämä aina ennen juoksulenkkiä!

    Muistathan lämmitellä aina ennen juoksulenkkiä? Vaikka kuinka houkuttelisi, tätä rutiinia ei kannata jättää välistä. Lämmittelyn tarkoitus on valmistella keho tulevaan liikuntasuoritukseen, jolloin myös rasitusvammojen riski pienenee ja palautuminen nopeutuu. Lämmittelyn tarkoituksena on saada lihakset lämpimiksi...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest