Unohtuivatko uudenvuodenlupaukset? 10 keinoa ylläpitää liikuntaintoa

 1. Listaa liikunnan hyödyt. Istu alas ja kirjoita treenin hyödyt paperille. Parempi terveys, lisää energiaa vapaa-aikaan tai työelämään? Painosi pysyy asiallisissa lukemissa?
 2. Listaa uhraukset, joita joudut tekemään liikuntaharrastuksen eteen. Joudut luopumaan joistain asioista liikunnan takia –se on selvä. TV:n katseluun tai netissä pyörimiseen ei ole aivan yhtä paljon aikaan. Kenties joudut hieman tinkimään muista harrastuksista. Mutta..
 3. Vertaa hyötyjä ja uhrauksia. Vilkaise nyt edellisiä listoja. Kun punnitset hyötyjä ja uhrauksia, saattaa liikuntaharrastus tuntua yllättävän hyvältä vaihtokaupalta! Voit myös kaivaa listan esiin heikolla hetkellä ja vertailla kohtia. Se auttaa eteenpäin!
 4. Varaudu haasteisiin. Mitkä esteitä ja haasteita saatat kohdata treenin aloittamisessa? Kenties ulkona on kurja keli. Lapsi voi sairastua. Kiireinen jakso iskee päälle työpaikalla. Miten toimit näissä tilanteissa? Kun laadit suunnitelman esteiden varalle, pääset niistä helpommin yli. Sinulla on jo valmis suunnitelma B, laita se vain toteutukseen haastepaikassa!
 5. Motivoidu mittareista. Numerot motivoivat monia meistä. Niiden kautta voi myös laatia tavoitteita. Esimerkiksi askelmittari, sykemittari tai aktiivisuusmittari ovat melko huokeita apuvälineitä. Vaikkapa 9000 askeleen päivätavoite saa sinut yllättävän tehokkaasti nousemaan muutamat lisäportaat ja kävelemään pikku matkat autoilun sijasta. Kirjaa ylös päivittäisiä lukemia ja seuraa niitä vaikkapa Excel -taulukossa tai ruutupaperilla.
 6. Palkitse itsesi. Itsensä palkitseminen liikuntatavoitteen saavuttamisesta motivoi jatkamaan. Omista liikuntasaavutuksista pitää oppia myös iloitsemaan. Valitse itsellesi merkityksellinen palkinto, vaikkapa kylpyläviikonloppu tai jokin vaate.
 7. Perusta porukka. Ryhmässä liikkuminen tuo sosiaalista tukea. Usein kuvittelemme, että vain minä olen se, jolla on haasteita liikunnan kanssa. Porukassa huomaa, että me kaikki painiskelemme välillä samojen motivaatiohaasteiden kanssa. Ja silloin näissä paikoissa ryhmältä saa tukea. Toisaalta muiden onnistumiset lisäävät omaa innostusta. Porukan yhteiset tuovat myös positiivista sosiaalista painetta ilmestyä treeneihin.
 8. Liiku lähellä kotia. Treeneihin lähteminen onnistuu varmemmin, jos se käy helposti ja nopeasti. Jos harjoituksiin joutuu ajamaan ruuhkassa 45 minuuttia, saattaa into loppua nopeasti. Lähde lenkille kotoa tai hanki kuntokeskuskortti kodin tai työpaikan lähistöltä.
 9. Aseta tavoitteita. Mieti, mikä voisi olla sinulle merkityksellinen liikuntatavoite. Kenties 2 tlenkkiä viikossa ensimmäisen kuukauden ajan? Tai 3 lenkkiä viikossa maaliskuussa? Voisiko pitkän aikavälin tavoitteesi olla 5 kilometrin juoksu? Pääasia on, että tavoite tuntuu innostavalta!
 10. Laadi muistilappuja. Pidä tavoitteesi esillä, niin et unohda niitä. ”30 min kävely maanantaina, keskiviikkona ja lauantaina” –teksti monitorin reunassa tai jääkaapinovessa laittaa sinut helpommin liikkeelle.

Lähteet:

Weinberg & Gould. 2011. Foundation of exercise psychology 5th edition. Human Kinetics.

Marcus & Forsyth 2008. Motivating people to be physically active. Human Kinetics.

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

 • Näin tehostat aineenvaihduntaasi

  Piristämällä aineenvaihduntaasi kulutat päivittäin jopa satoja kaloreita enemmän – ilman liikuntamäärän lisäämistä! Juttusarjan ensimmäisessä osassa kävimme läpi, mitä aineenvaihdunnalla tarkoitetaan ja miten se vaikuttaa laihtumisessa ja painonhallintaan. Tässä artikkelissa kerrataan käytännön keinot aineenvaihdunnan tehostamiseen harjoittelulla....
 • Aineenvaihdunnan tehostaminen – Helpoin tapa laihtua ja pysyä hoikkana

  Vaikka usein toisin luullaan, tuntikausien treenaaminen ja syömisen vähentäminen linnunannoksiin eivät ole oikotie laihtumiseen, kiinteytymiseen ja hoikkana pysymiseen, vaan avainasia on aineenvaihdunnan tehostaminen. Laihdutus tuppaa aina hidastamaan ihmisen aineenvaihduntaa, mutta halutessasi voit pistää hanttiin –...
 • Treenitauko kesälomalla – Mitä kehollesi tapahtui?

  Jäikö liikunta kesäloman aikana vähemmälle? Älä huoli, sillä mitään peruuttamatonta ei ole tapahtunut. Loman jälkeen on tärkeää, että palaat nopeasti liikunnan parin sen sijaan, että jäisit märehtimään pientä treenirepsahdusta. Tuliko kesälomalla otettua rennosti? Grilliruoka maistui,...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest