Aamupala on keventäjän kaveri

Aamupalan merkitys

Aamupalan merkityksestä puhutaan paljon ja joskus kuulee sanottavan, että aamiaisen on päivän tärkein ateria. Minä en lähtisi laittamaan aterioita arvojärjestykseen, mutta monissa painonhallintaan liittyvissä tutkimuksissa juuri aamuaterian merkitys nousee esille. Ihmiset jotka syövät aamupalan, pystyvät paremmin hallitsemaan painoaan myös laihdutuksen jälkeen.

Kiireinen elämänrytmi ja aikaiset aamut ovat johtaneet siihen, ettei aamiaiselle jää aikaa tai sen syömistä ei pidetä tärkeänä. On kuitenkin todella helppo puhua aamupalan puolesta. Yön jälkeen verensokeri on paastotilassa ja aivot tarvitsevat toimiakseen hiilihydraattia (sokeria). Jos aamulla ei syö mitään, aamupäivällä voi puhti loppu kesken.

Jos päivän ensimmäinen ateria on vasta lounas, saattaa nälkä kasvaa siihen mennessä niin suureksi, että lounaalla tulee nautittua liian iso annos, mikä sitten se taas uuvuttaa iltapäivällä. Tämä ei tietenkään ole tavoite, vaan olisi mukava olla virkeä aina iltaan asti.

Aamupala rytmittää päivän syömisiä. Moni asiakas kertoo, että jos aamupala jää väliin, menee päivän muukin ateriarytmi pieleen. Aamiainen herättää aineenvaihdunnan ja lounaalla on luonnollinen nälkä. Jos aikaisin aamulla ei ruoka maistu, aamiaisen voi syödä myös vasta työpaikalla tai muutama tunti heräämisen jälkeen. Viikonlopun aamupalaan voi panostaa enemmän tai voi syödä vaikka brunssin eli aamupalan ja lounaan yhdistelmän, minkä turvin jaksaa pitkälle iltapäivään.

Mitä aamupalaksi?

Hyvässä ja monipuolisessa aamupalassa on täysjyväviljatuotteita, proteiinia (maitotaloustuotteita, leikkeleitä, kananmunaa), kasvirasvoja ja kasviksia, hedelmiä tai marjoja. Kun tavoitteena on laihtua, ei aamiaisesta kannata vähentää, vaan silloin voi syödä reilummin, sillä päivällä kulutetaan energiaa. Joskus aamupala on liian kevyt. Muista myös juoda aamulla reilusti vettä. Kupillinen kahvia tai teetä piristää mukavasti aamulla.

Moni keventäjä syö puuroa, ja osa pärjää tällä hyvin lounaaseen, mutta toiset sanovat, että nälkä tulee jo tunnin päästä. Jos syö vain puuron, ei ateriasta tule juurikaan proteiinia ja se vaikuttaa kylläisyyteen ja nälän tunteeseen. Puuron kanssa kannattaa juoda maito tai laittaa sekaan raejuustoa, lisäksi vielä margariinia tai öljyä puuroon. Hedelmä tai marjat täydentävät puuroaterian.

Ruisleipä tai muu kuitupitoinen leipä on hyvä perusta aamupalalle: pari palaa leipää, päälle margariinia ja vaikka kinkkua ja kasviksia. Lisäksi sokeritonta jogurttia ja marjoja tai hedelmiä. Moni juo aamulla tuoremehua, mutta itse suosittelen mieluummin syömään hedelmän hedelmänä ja juomaan vettä.

Mysli ja jogurtti ovat kiireisen pelastus ja samoin täysjyvämurot maidolla. Hedelmän voi napata mukaan ja syödä vaikka töissä jossain välissä. Pikainen smoothie syntyy Valion Hevishotista ja 2 dl maustamattomasta jogurtista, sen ehtii juoda vaikka olisi miten kiire.

Nyt kun kananmuna on päästetty pannasta kolesterolinkin suhteen, munakas nousee taas arvoiseensa asemaan aamulla. Kananmunan proteiinit pitävät kylläisenä pitkään, tomaattia ja kurkkua lisäksi, niin hyvä aamupala on valmis. Leivän päällä kananmuna on hyvä suolaton vaihtoehto.

Ihana aamiainen!

Vapaapäivänä aamiaiseen kannattaa satsata. Katetaan kauniisti ja istutaan pidempään kuin tavallisesti. Pöytään laitetaan jokaiselle mieluisaa syötävää, vaikka tuoretta leipää; kasviksia ja kevyttä tuorejuustoa sekä leikkeleitä; hedelmiä (esim. melonia, nektariinia) valmiiksi paloiteltuna ja lisäksi mansikoita; jogurttia ja mysliä: puuroa ja marjoja; tuoretta kahvia tai teetä. Suunnittele oma aamupala ja nauti yksin tai yhdessä lehden kanssa tai ilman. Mikä ihanampaa jos auringon paistaessa aamiaisen voi nauttia pihalla, terassilla tai parvekkeella. Kaupungissa monet kahvilat ja ravintolat tarjoavat ihania aamiaisia ja brunsseja. Ne ovat tutustumisen arvoisia.

Aamupalasta voi tulla viikon kohokohta ja sallittu nautinto!

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

  • Liikkujan ravinto

    Liikkuvan keventäjän on syytä kiinnittää huomiota ruokavalionsa laatuun. Kuntoliikkuja pärjää perusruualla, mutta pienemmästä energiamäärästä täytyy saada kaikki tarvittavat ravintoaineet. Yleiset ravitsemussuositukset sopivat liikkujalle. Reilusti kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä kuitupitoisia viljatuotteita, kuten leipää, puuroa ja...
  • Kiireinen keventäjä

    Kiire ja ajanpuute ovat melko yleinen syy sille, ettei ole aikaa liikkua tai syödä terveellisesti. Mutta usein myös tuntuu, että kiireen tuntu on itse aiheutettua ja vain yksi tekosyy lisää välttää keventämistä. Keventäminen vaatii aikataulutuksia...
  • Painonhallinta läpi elämänkaaren

    Elämme ympäristössä, jossa useimmat meistä joutuvat pohtimaan painonhallintaa ja miettimään valintojaan vaaliakseen terveyttään. Arki liikuttaa meitä yhä vähemmän ja energiaa tulee helposti yli tarpeen. Lapsuudessa tehdään pohjatyötä aikuisuuden valinnoille. Vaikka aikuisena voi muuttaa tapojaan ja...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest