Älä rupea tähteiden syöjäksi – ruokahävikki kuriin muulla tavalla!

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Sinne tuli kaavituksi roskiin loput lautaselta. Pari desiä riisiä, vähän broileria ja lisäkejuureksia. Eihän sille nyt minkään mahda. Vai mahtaako sittenkin? Ruokahävikin torjumisen ei tarvitse tarkoittaa sitä, että laihduttaja rupeaa ihmisbiojäteastiaksi ja syö väkisin yli oman jaksamiskykynsä. Ruuan ei kuitenkaan tarvitse päätyä roskikseenkaan. Edellä mainitut tähteet taikoutuvat helposti seuraavana päivänä esimerkiksi kevyeksi pyttipannuksi.

Silkkaa rahaa roskiin

Ruokahävikistä kohistaan paljon. Roskiin heitettävä ruoka maksaa pitkän pennin sekä heittäjälle että ympäristölle. Suomalainen heittää vuositasolla ruokaa roskiin yli 100 euron arvosta. Eniten pois päätyy kasviksia, mutta koska
eläinperäisten tuotteiden kilohinnat ovat yleensä korkeampia, niiden pois heittäminen tuntuu lompakossa samalla tavalla. Tämä on huono asia myös luonnolle, vaikka moni luuleekin, että suurin ilmastokuorma syntyy pakkauksista. Esimerkiksi 12 leipäpalan pakkauksesta jo yhden leipäpalan ilmastokuorma, eli hiilijalanjälki on yksinään suurempi kuin pakkausmateriaalien vastaava.

Hävikin syyt ovat ymmärrettäviä

Kotitaloudet ovat ehdottomasti suurin yksittäinen ruokahävikin aiheuttaja, vaikka hävikkiä syntyykin elintarvikeketjun kaikissa vaiheissa. Hävikin suurimmat syyt ovat kiire, tietämättömyys ja liian isot pakkauskoot. Hektisen arjen keskellä ei ehdi miettiä, mitä kaupasta oikeasti kannattaa ja ei kannata hankkia, ja monesti tulee ostettuja tuotteita, jotka löytyvät jo kotoa. Parasta ennen- ja viimeinen käyttöpäivä -merkinnät menevät monella sekaisin, ja ruokaa heitetään ”varmuuden vuoksi” roskiin -pelkkää päivämäärää tuijottaen. Puolen kilon liha- ja juustopaketit ovat puolestaan valtavia pienille talouksille.

Säilytä leipä pakastimessa

Siinäkään ei ole mitään järkeä, että keventäjä tyhjentää jääkaappiaan suuhunsa vain hävikin estämisen vuoksi. Esimerkiksi iltapainotteinen leivän mussutus on monen laihduttajan ongelma, ja sen usein mahdollistaa se, että leipää on aina jäljellä. Sekä leivän hävikkiä että sen ahmimista on helppo vähentää säilyttämällä leipä pakastimessa ja paahtamalla se sieltä suoraan syötäväksi. Jos et halua pakastaa leipää, älä silti vietä iltojasi voileipätorneja kasaten. Kuivahtaneesta leivästä voi tehdä krutonkeja sekä suurustaa erilaisia keittoja ja patoja. Korppujauhoiksi jauhettuna vanha leipää voi käyttää missä tahansa missä valmiita korppujauhojakin. Itse tehdyissä korppujauhoissa on paljon makua.

Seuraavat vinkit sopivat hävikkitietoiselle laihduttajalle:

1. Suunnittele etukäteen

Suunnittele ruokaostokset aina etukäteen ja käytä apunasi kauppalistaa. Näin vältyt ostamasta ruokia, joita löytyy jo kotoa. Kauppalistassa pysyminen pitää myös epäterveelliset heräteostokset kurissa.

2. Huomioi lisäkkeiden annoskoko

Ihmiset aliarvioivat helposti lautaselle ottamansa riisin tai pastan määrän. Sopiva pasta-annos kevyttä liikuntaa harrastavalle keskivertonaiselle on noin 150 grammaa. Sama koskee riisiä. Tämä ei ole kuin reilut 50 g kuivapainona. Jos siis keität liikaa riisiä tai pastaa, älä syö jämiä vain muodon vuoksi. Keitetty pasta sopii minestrone-tyyppiisiin keittoihin sekä kylmiin lounassalaatteihin. Riisistä voi tehdä klassista paistettua riisiä sekä ujuttaa riisiä keittoja tuhdintamaan.

3. … Ja sama koskee proteiinin lähteitä…

Myös 150 g proteiinin lähdettä riittää laihduttajan lautaselle. Ylimääräisen lihan, kalan ja tofun voi upottaa esimerkiksi nuudelikeittoihin. Keitetyt
kananmunan lohkot voi hyödyntää salaateissa.

4. Älä hylkää kärsineitä hedelmiä

Hedelmät ovat keventäjälle hyvää vatsantäytettä, sillä niissä on vähän kaloreita, mutta paljon vitamiineja ja kuituja. Hieman pehmenneitä tai mustuneita hedelmiä ei kannatakaan työntää kompostiin, vaan ne voi kuutioida pakastepusseihin ja käyttää pakastimesta smoothieihin. Pirtelöihin on myös helppo upottaa maitotuotteiden tähteitä. Keventäjälle ihanteellinen aamiainen onkin hedelmäpohjainen smoothie, johon voi laittaa esimerkiksi maitorahkaa/ jogurttia/piimää, siemeniä tai pähkinöitä sekä hiutaleita tai leseitä. Näin aamiaisella on hyvä kattaus proteiineja, hiilihydraatteja, kuituja ja vitamiineja.

Kokeile Keventäjien maanantaipannua, johon saat kätevästi upotettua kaikki viikonlopulta tähteeksi jääneet riisin, broilerin, kananmunat ja kasvikset.

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Mausteista joulua!

    Kanelin, kardemumman, neilikan ja inkiväärin tuoksut virittävät meidät joulun odotukseen. Keventäjän kannalta mausteet ovat iloinen asia myös siitä syystä, että mausteinen ruoka ei houkuttele ylensyöntiin. Tuttujen mausteiden tuoksujen mukana joulu löytää koteihin. Perinteisten joulumausteiden historia...
  • Tuunaa joulun tähteet – näin loihdit kevyitä herkkuja!

    Jouluruokaa jää usein pyhistä paljon yli. Keventäjä on ikävän valinnan edessä miettiessään, joutuuko ahmimaan tähteet vain ruuan hävittämisen vuoksi. Luova tuunaa joulun tähteet uudenlaisiksi, kevyiksi herkuiksi. Joulupöydän antimiin paneudutaan ajoissa ja huolella. Menu suunnitellaan tarkkaan,...
  • Salaatit keventävät kesää

    Revi lautaselle erilaisia salaatinlehtiä ja lisää jotakin ruokaisaa, kuten vähärasvaista kinkkua, kanaa, papuja ja pähkinöitä. Tuoksuva ja tuhti salaatti on kokonainen ateria, mutta usein kevyt sellainen. Salaattien keveyden takaavat ennen kaikkea salaatinlehdet, jotka ovat 90-prosenttisesti...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest