Sinne tuli kaavituksi roskiin loput lautaselta. Pari desiä riisiä, vähän broileria ja lisäkejuureksia. Eihän sille nyt minkään mahda. Vai mahtaako sittenkin? Ruokahävikin torjumisen ei tarvitse tarkoittaa sitä, että laihduttaja rupeaa ihmisbiojäteastiaksi ja syö väkisin yli oman jaksamiskykynsä. Ruuan ei kuitenkaan tarvitse päätyä roskikseenkaan. Edellä mainitut tähteet taikoutuvat helposti seuraavana päivänä esimerkiksi kevyeksi pyttipannuksi.
Silkkaa rahaa roskiin
Ruokahävikistä kohistaan paljon. Roskiin heitettävä ruoka maksaa pitkän pennin sekä heittäjälle että ympäristölle. Suomalainen heittää vuositasolla ruokaa roskiin yli 100 euron arvosta. Eniten pois päätyy kasviksia, mutta koska
eläinperäisten tuotteiden kilohinnat ovat yleensä korkeampia, niiden pois heittäminen tuntuu lompakossa samalla tavalla. Tämä on huono asia myös luonnolle, vaikka moni luuleekin, että suurin ilmastokuorma syntyy pakkauksista. Esimerkiksi 12 leipäpalan pakkauksesta jo yhden leipäpalan ilmastokuorma, eli hiilijalanjälki on yksinään suurempi kuin pakkausmateriaalien vastaava.
Hävikin syyt ovat ymmärrettäviä
Kotitaloudet ovat ehdottomasti suurin yksittäinen ruokahävikin aiheuttaja, vaikka hävikkiä syntyykin elintarvikeketjun kaikissa vaiheissa. Hävikin suurimmat syyt ovat kiire, tietämättömyys ja liian isot pakkauskoot. Hektisen arjen keskellä ei ehdi miettiä, mitä kaupasta oikeasti kannattaa ja ei kannata hankkia, ja monesti tulee ostettuja tuotteita, jotka löytyvät jo kotoa. Parasta ennen- ja viimeinen käyttöpäivä -merkinnät menevät monella sekaisin, ja ruokaa heitetään ”varmuuden vuoksi” roskiin -pelkkää päivämäärää tuijottaen. Puolen kilon liha- ja juustopaketit ovat puolestaan valtavia pienille talouksille.
Säilytä leipä pakastimessa
Siinäkään ei ole mitään järkeä, että keventäjä tyhjentää jääkaappiaan suuhunsa vain hävikin estämisen vuoksi. Esimerkiksi iltapainotteinen leivän mussutus on monen laihduttajan ongelma, ja sen usein mahdollistaa se, että leipää on aina jäljellä. Sekä leivän hävikkiä että sen ahmimista on helppo vähentää säilyttämällä leipä pakastimessa ja paahtamalla se sieltä suoraan syötäväksi. Jos et halua pakastaa leipää, älä silti vietä iltojasi voileipätorneja kasaten. Kuivahtaneesta leivästä voi tehdä krutonkeja sekä suurustaa erilaisia keittoja ja patoja. Korppujauhoiksi jauhettuna vanha leipää voi käyttää missä tahansa missä valmiita korppujauhojakin. Itse tehdyissä korppujauhoissa on paljon makua.
Seuraavat vinkit sopivat hävikkitietoiselle laihduttajalle:
1. Suunnittele etukäteen
Suunnittele ruokaostokset aina etukäteen ja käytä apunasi kauppalistaa. Näin vältyt ostamasta ruokia, joita löytyy jo kotoa. Kauppalistassa pysyminen pitää myös epäterveelliset heräteostokset kurissa.
2. Huomioi lisäkkeiden annoskoko
Ihmiset aliarvioivat helposti lautaselle ottamansa riisin tai pastan määrän. Sopiva pasta-annos kevyttä liikuntaa harrastavalle keskivertonaiselle on noin 150 grammaa. Sama koskee riisiä. Tämä ei ole kuin reilut 50 g kuivapainona. Jos siis keität liikaa riisiä tai pastaa, älä syö jämiä vain muodon vuoksi. Keitetty pasta sopii minestrone-tyyppiisiin keittoihin sekä kylmiin lounassalaatteihin. Riisistä voi tehdä klassista paistettua riisiä sekä ujuttaa riisiä keittoja tuhdintamaan.
3. … Ja sama koskee proteiinin lähteitä…
Myös 150 g proteiinin lähdettä riittää laihduttajan lautaselle. Ylimääräisen lihan, kalan ja tofun voi upottaa esimerkiksi nuudelikeittoihin. Keitetyt
kananmunan lohkot voi hyödyntää salaateissa.
4. Älä hylkää kärsineitä hedelmiä
Hedelmät ovat keventäjälle hyvää vatsantäytettä, sillä niissä on vähän kaloreita, mutta paljon vitamiineja ja kuituja. Hieman pehmenneitä tai mustuneita hedelmiä ei kannatakaan työntää kompostiin, vaan ne voi kuutioida pakastepusseihin ja käyttää pakastimesta smoothieihin. Pirtelöihin on myös helppo upottaa maitotuotteiden tähteitä. Keventäjälle ihanteellinen aamiainen onkin hedelmäpohjainen smoothie, johon voi laittaa esimerkiksi maitorahkaa/ jogurttia/piimää, siemeniä tai pähkinöitä sekä hiutaleita tai leseitä. Näin aamiaisella on hyvä kattaus proteiineja, hiilihydraatteja, kuituja ja vitamiineja.
Kokeile Keventäjien maanantaipannua, johon saat kätevästi upotettua kaikki viikonlopulta tähteeksi jääneet riisin, broilerin, kananmunat ja kasvikset.
- Keventäjän maanantaipannu 🔒 Keventäjien jäsenille
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Loppukesän parhaat kevythampurilaiset
Hampurilaiset ovat ihanaa kesäruokaa, keventäjällekin. Viitseliäs valmistaa herkkupurilaisen itse ja muistaa kolmea tärkeää sääntöä: pienempikin hampurilainen täyttää, majoneesi kannattaa vaihtaa kevyempään, ja lisukkeet on syytä päivittää järkeviksi. Hampurilaisissa on paljon energiaa, rasvaa ja suolaa, eikä...Kasvikset valloittavat grillin
Grillissä kypsyvät maustevoin mehevöittämät varhaisnauriit, muhkeat, tuorejuustolla täytetyt portobellosienet, aromikas tsatsikin kera tarjottava fenkoli sekä makealla thai chilikastikkeella maustetut hedelmät. Tänä kesänä keventäjä innostuu uudenlaisista grillikasvisherkuista. Onneksi yhä useampi muistaa, että kasvikset kuuluvat grilliritilälle siinä...Maito mahtuu keventäjän lasiin
Keventäjällä on monta hyvää syytä nauttia maitoa ja maitotuotteita. Maidon sisältämä kalsium pitää laihduttajan koville joutuvat luut lujina. Valitse silti maito vähärasvaisena. Laihdutuskuurin aikana moni karsii turhaan ruokavaliostaan tärkeitä elintarvikkeita, kuten maidon. Tämä on valitettavaa,...