Fleksaus on trendikästä, mutta mitä se oikein tarkoittaa? Äkkikuulemalta fleksaus voisi liittyä venyttelyyn, eikä tämä niin kovin kaukaa haettua olekaan. Fleksitaristit venyttävät ruokavalionsa rajoja osa-aikaisella kasvissyönnillä. Fleksitaristi voi esimerkiksi viikolla panostaa kasvisruokaan ja herkutella viikonloppuisin pihveillä ja katkarapuleivillä. Fleksitaristi saattaa myös yksinkertaisesti lisätä kasvisten määrää jokaisella aterialla. Fleksaus on kaikin puolin terveellinen ja keventämistä edistävä tapa syödä.
Fleksaus onnistuu parhaiten, kun valitsee kahdesta tavasta itselle sopivamman: joko lisää tuttuja kasviksia perinteisiin liha- ja kalaruokiin tai tutustuu liutaan mielenkiintoisia, uusia lihankorvikkeita.
Aloita tutuista kasviksista
Kasvisten määrää ruokavaliossa on helppo lisätä lisämäällä kasviksia rohkeasti ruokiin, joissa on perinteisesti paljon eläinkunnan tuotteita. Porkkana- tai kesäkurpitsaraaste maistuu jauhelihakastikkeessa ja punajuurisose mureketaikinassa. Erityisen hyvin ruuanlaittoon sopivat proteiinipitoiset kasvikset, kuten palkokasvit, sillä niistä voi kokata loputtoman määrän erilaisia ruokia. Soijapavulla ja siitä valmistetuilla tuotteilla, kuten tofulla on erinomainen aminohappokoostumus, joka muistuttaa lihan vastaavaa. Myös herneet ja linssit ovat maailman ravintorikkaimpia ruoka-aineita. Ne sisältävät kasviproteiinien lisäksi hitaita hiilihydraatteja, kuitua ja kivennäisaineita – ja vain vähän rasvaa. Niillä voi vaivattomasti ”jatkaa” liharuokia.
Laajenna uusiin lihankorvikkeisiin
Valmiit ”lihankorvikkeet” helpottavat ruuanlaittoa silloin, kun on tottumaton käyttämään kasviksia monipuolisesti ruuanlaitossa. Näin kasviproteiinit saadaan helposti lisättyä ateriaan suoraan purkista tai paketista.
Uusia tulokkaita lihankorvikkeiden markkinoilla ovat esimerkiksi kaurasta ja palkokasveista valmistettu pohjoisen superfood, Nyhtökaura, härkäpavuista ja herneproteiinista valmistettu Härkis ja soijaproteiinipaloja ja -suikaleita sisältävä, ruotsalainen Oumph. Pidempään myynnissä olleita lihankorvikkeita ovat muun muassa sieniproteiinista valmistettu Quorn, soijapapupohjainen Tempeh ja vehnägluteenimassa, Seitan.
Muista kuitenkin, että terveellisin kasviproteiini on se, joka maistuu sinulle parhaiten ja jota tosiasiassa alat käyttää. Erot ravintoaineissa ovat niin pieniä, ettei niiden tähden tarvitse metsästää erikoistuotteita. Linsseilläkin pärjää, jos quorn ei ole sinun juttusi.
Voit myös syödä pihvin pihvinä ja porkkanakeiton porkkanakeittona, kunhan jälkimmäistä tulee syötyä useammin. Voit silloinkin nimittää itseäsi fleksitaristiksi.
Kokeile seuraavia fleksitaristin ruokaohjeita:
- Täytetyt herkkumunakoisot, härkäpapukvinottoa ja cremolataa 🔒 Keventäjien jäsenille
- Palsternakka-kinkkupasta 🔒 Keventäjien jäsenille
- Linssi-jauhelihakastike bolognalaiseen tapaan ja täysjyväpastaa 🔒 Keventäjien jäsenille
- Jauheliha-papu-purjohöystö 🔒 Keventäjien jäsenille
- Punainen jauheliha-kesäkurpitsa-kikhernepata 🔒 Keventäjien jäsenille
- Puhtipurilainen 🔒 Keventäjien jäsenille
- Broileri-papu-persimonicurry 🔒 Keventäjien jäsenille
- Paistettua kalaa ja paahdettua kikherne-korianterisalaattia 🔒 Keventäjien jäsenille
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Kevään juhlien makeat herkut
Kevät on iloisten juhlien aikaa. Niissä keventäjänkin on lupa nauttia, elämäntaparemontti ei romutu juhlissa herkutteluun. Ihannetilanteessa emäntä on kuitenkin varannut noutopöytään myös kevyempiä vaihtoehtoja. Perinteisiä kaloripommeja ovat voi- ja lehtitaikinaleivonnaiset, paksut keksi-rasvaseospohjaiset juustokakut sekä erilaiset...Kulhollinen keveyttä
Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...Keventäjä kermojen viidakossa
Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...