Parsa on keventäjän kevätkasvis

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Ulkomaisen parsan ilmestyminen kauppoihin huhtikuun korvalla on takuuvarma kevään merkki. Samoihin aikoihin käynnistyvät ravintoloiden parsaviikot. Todellinen parsan rakastaja malttaa kuitenkin odottaa myöhempään, kunnes kotimaiset parsapenkit puskevat nuppua.

Parsaa viljellään Suomessa vain muutaman hehtaarin verran, vaikka kysynnän perusteella viljelyalan voisi moninkertaistaa. Moni ei tiedä tai usko, että tuore, kotimainen, vihreä parsa ei kuorimista kaipaa, vaan sen voi rouskuttaa suoraan pellosta! Maku päihittää makeudessaan sokeriherneenkin. Keventäjälle parsa on mitä parhain naposteltava, sillä siinä ei ole juurikaan energiaa, mutta sitäkin enemmän antioksidantteja, kivennäisaineita ja A-, C- ja K-vitamiinia.
Napakka ja narskuva on paras

Parsan ostajan on lupa olla vaativa. Älä suostu ostamaan nuupahtaneita tai kuivia yksilöitä. On makuasia, pitääkö vihreistä, valkoisista vai liiloista parsoista ja suosiiko pajunhoikkia villiparsoja vai paksuja ja jämäköitä yksilöitä, mutta hyvä parsatanko on aina napakka ja narskuu, kun sitä hankaa toista parsatankoa vasten. Väristä riippumatta tuoreen parsan nuput ovat tiiviisti supussa.

Vihreä ei kuorimista kaipaa

Parsa on, monen muun kasviksen tavoin, parasta heti, kun se on nostettu maasta. Parsaa voi kuitenkin säilyttää jokusen päivän jääkaapissa, kun leikkaa varresta palan pois ja laittaa alaosan kylmään veteen. Toinen tapa on kääräistä parsat kosteaan pyyhkeeseen ja siirtää jääkaappiin. Vihreä parsa kestää hieman paremmin jääkaappisäilytystä kuin valkoinen.

Valkoisen parsan säikeinen kuori pitää aina poistaa. Parhaiten tähän soveltuu liikkuvateräinen kuorimaveitsi. Monesti riittää, että parsasta kuoritaan alin kolmannes ja lisäksi leikataan muutama sentti puumaista tyveä kokonaan pois. Ohutkuoriset vihreät parsat voi käyttää kuorimattominakin. Säästösyistä ei kannata kuitenkaan kuorimista jättää väliin, sillä parsan kuorista voi keittää maukkaan liemipohjan keitoille ja kastikkeille.

Älä keitä liikaa

Parsan valmistukseen on monta tapaa. Parsan voi keittää, höyryttää, paistaa tai grillata. Jos päätyy keittämään parsan, keitinveteen kannattaa lisätä suolaa ja sokeria. Myös tilkka sitruunamehua tekee terää.

Nipuksi sidotut parsat on helpointa keittää kapeassa ja korkeassa kattilassa niin, että nuppuosa kypsyy höyryssä vedenpinnan yläpuolella. Keittäminen onnistuu myös lappeellaan, pinnoitetussa paistinpannussa. Lisää parsat aina kiehuvaan veteen ja anna niiden kiehua hiljalleen. Vihreä parsa kypsyy reilusti alle 10 minuutissa, valkoinen ja violetti vaativat hieman yli 10 minuutin keittoajan. Kokeile kyspyyttä välillä, sillä parsaa ei kannata keittää liikaa.

Kypsäkin parsa on paras napakkana. Kypsymisen voi pysäyttää panemalla parsat jääkylmään veteen noin minuutiksi. Valuta ja nosta jääkaappiin.

Kevennä parsan kumppaneita

Miedon ja hienostuneen parsan klassisin kumppani on hollanninkastike. Voi-kananmunapohjainen kastike on toki herkullinen, mutta ei keventäjälle kaikkein ihanteellisin valinta. Hollandaisen kevytversiossa voi korvautuu kevytranskankermalla.

Muita perinteisiä parsan kumppaneita ovat korvasienet, ilmakuivattu kinkku, lämminsavustettu lohi ja katkaravut. Kokeile parsaa myös sahramin kera risotossa, leipäsissä sardellin seurana tai pizzan päällä pelkän hyvän (kevyt)juuston lisäksi. Hieman nuupahtaneista parsoista voi hyvin valmistaa erilaisia parsadippejä ja -keittoja.

Kokeile seuraavia Keventäjien parsaohjeita:

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Miten keventäjä selviää joulupyhistä?

    Joulu lähestyy ja meillä keventäjillä on edessä suuret houkutukset ja itsehillintää vaativat hetket. Miten selviämme joulunajasta? Mitä valitsemme joulupöydästä tekemättä suurta numeroa keventämisestä? Pitäisikö jotain ruokaa välttää ja toisaalta, mitä kannattaisi kerätä lautaselle? Ruoka-asiantuntija Krista...
  • Jopa oliiviöljyä terveellisempi vaihtoehto – suosi tätä ruokavaliossasi

    Uusia, mielenkiintoisia kasviöljyjä tulee jatkuvasti markkinoille. Osa on ravitsemuksellisesti erinomaisia, muutkin vähintään makunsa puolesta tutustumisen arvoisia. Vanha tuttu rypsiöljy puoltaa kuitenkin paikkansa keventäjän jokapaikan öljynä. Viime aikoina on puhuttu paljon terveellisistä erikoisöljyistä, kuten pellavansiemenöljystä, camelinaöljystä...
  • Perunako pahasta?

    Suomalaisen ruuan kulmakivi, peruna joutuu aina aika ajoin huonoon valoon painon hallinnassa. Sadassa grammassa perunaa on vain 87 kcal, joten mikä perinnejuureksesta oikein tekee pahiksen? Vai onko perunaparan maine turhaan musta? Aina silloin tällöin joku...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest