Parsa on keventäjän kevätkasvis

Ulkomaisen parsan ilmestyminen kauppoihin huhtikuun korvalla on takuuvarma kevään merkki. Samoihin aikoihin käynnistyvät ravintoloiden parsaviikot. Todellinen parsan rakastaja malttaa kuitenkin odottaa myöhempään, kunnes kotimaiset parsapenkit puskevat nuppua.

Parsaa viljellään Suomessa vain muutaman hehtaarin verran, vaikka kysynnän perusteella viljelyalan voisi moninkertaistaa. Moni ei tiedä tai usko, että tuore, kotimainen, vihreä parsa ei kuorimista kaipaa, vaan sen voi rouskuttaa suoraan pellosta! Maku päihittää makeudessaan sokeriherneenkin. Keventäjälle parsa on mitä parhain naposteltava, sillä siinä ei ole juurikaan energiaa, mutta sitäkin enemmän antioksidantteja, kivennäisaineita ja A-, C- ja K-vitamiinia.

Napakka ja narskuva on paras

Parsan ostajan on lupa olla vaativa. Älä suostu ostamaan nuupahtaneita tai kuivia yksilöitä. On makuasia, pitääkö vihreistä, valkoisista vai liiloista parsoista ja suosiiko pajunhoikkia villiparsoja vai paksuja ja jämäköitä yksilöitä, mutta hyvä parsatanko on aina napakka ja narskuu, kun sitä hankaa toista parsatankoa vasten. Väristä riippumatta tuoreen parsan nuput ovat tiiviisti supussa.

Vihreä ei kuorimista kaipaa

Parsa on monen muun kasviksen tavoin parasta heti, kun se on nostettu maasta. Parsaa voi kuitenkin säilyttää jokusen päivän jääkaapissa, kun leikkaa varresta palan pois ja laittaa alaosan kylmään veteen. Toinen tapa on kääräistä parsat kosteaan pyyhkeeseen ja siirtää jääkaappiin. Vihreä parsa kestää hieman paremmin jääkaappisäilytystä kuin valkoinen.

Valkoisen parsan säikeinen kuori pitää aina poistaa. Parhaiten tähän soveltuu liikkuvateräinen kuorimaveitsi. Monesti riittää, että parsasta kuoritaan alin kolmannes ja lisäksi leikataan muutama sentti puumaista tyveä kokonaan pois. Ohutkuoriset vihreät parsat voi käyttää kuorimattominakin. Säästösyistä ei kannata kuitenkaan kuorimista jättää väliin, sillä parsan kuorista voi keittää maukkaan liemipohjan keitoille ja kastikkeille.

Älä keitä liikaa

Parsan valmistukseen on monta tapaa. Parsan voi keittää, höyryttää, paistaa tai grillata. Jos päätyy keittämään parsan, keitinveteen kannattaa lisätä suolaa ja sokeria. Myös tilkka sitruunamehua tekee terää.

Nipuksi sidotut parsat on helpointa keittää kapeassa ja korkeassa kattilassa niin, että nuppuosa kypsyy höyryssä vedenpinnan yläpuolella. Keittäminen onnistuu myös lappeellaan, pinnoitetussa paistinpannussa. Lisää parsat aina kiehuvaan veteen ja anna niiden kiehua hiljalleen. Vihreä parsa kypsyy reilusti alle 10 minuutissa, valkoinen ja violetti vaativat hieman yli 10 minuutin keittoajan. Kokeile kyspyyttä välillä, sillä parsaa ei kannata keittää liikaa.

Kypsäkin parsa on paras napakkana. Kypsymisen voi pysäyttää panemalla parsat jääkylmään veteen noin minuutiksi. Valuta ja nosta jääkaappiin.

Kevennä parsan kumppaneita

Miedon ja hienostuneen parsan klassisin kumppani on hollanninkastike. Voi-kananmunapohjainen kastike on toki herkullinen, mutta ei keventäjälle kaikkein ihanteellisin valinta. Hollandaisen kevytversiossa voi korvautuu kevytranskankermalla.

Muita perinteisiä parsan kumppaneita ovat korvasienet, ilmakuivattu kinkku, lämminsavustettu lohi ja katkaravut. Kokeile parsaa myös sahramin kera risotossa, leipäsissä sardellin seurana tai pizzan päällä pelkän hyvän (kevyt)juuston lisäksi. Hieman nuupahtaneista parsoista voi hyvin valmistaa erilaisia parsadippejä ja -keittoja.

Kokeile seuraavia Keventäjien parsaohjeita

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Vartissa valmista kevyttä

    Terveellinen ruoka ei katso kelloa, vaikka monesti niin luullaankin. Puolivalmisteet ovat mainettaan parempia kiireisen kokin apureita. Arjen ruuanlaitossa vaivattomuus on arvossaan. Erityisesti nälkäinen keventäjä ei halua kovin montaa tuntia sovitella kokinhattua päähänsä, sillä silloin houkutus...
  • Keveyttä Aasian keittiöistä

    Monen mielikuvissa aasialainen ruoka perustuu valkoiseen riisiin tai ui kookosmaidossa. Todellisuudessa keventäjä voi ottaa paljon oppia Kaukoidän keittiöistä. Eksoottisten raaka-aineiden valikoima kaupoissa on parantunut, mikä on tehnyt thaimaalaisesta, kiinalaisesta, intialaisesta ja japanilaisesta kokkailusta entistä helpompaa...
  • Parsa on keventäjän kevätkasvis

    Parsan paras sesonki kestää maaliskuun lopulta kesäkuun loppuun. Nyt onkin jo korkea aika popsia parsat suihin. Vähäkalorinen parsa on toivottu vieras keventäjän grillissä. Ulkomaisen parsan ilmestyminen kauppoihin huhtikuun korvalla on takuuvarma kevään merkki. Samoihin aikoihin...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest