Kesällä on aikaa keventää

Monelle kesä tarkoittaa kaikkea muuta kuin kevennystä ja minä taas haluaisin, että keventäjä löytää elämäntavan, johon mahtuvat niin kesät, lomat ja juhlapyhät. Kun tavoitteena ei ole laihduttaa, vaan löytää itselle sopiva tapa elää terveellisemmin, kesä on oikeastaan parasta aikaa keventää. Ja koska tarkoitus ei ole kituuttaa ja kärsiä, vaan nauttia ja tehdä valintoja, kesällä on hyvää aikaa pohtia elämää syvemmin ja miettiä, mikä minulle on tärkeää ja miten voisin edistää omaa hyvinvointia.

Kun ei ole kiire minnekään…

Kiire tuntuu olevan yksi suurin syy sille, ettei liikuta tai syödä terveellisesti. Kesällä illat ovat valoisia ja useimmilla on myös lomaa, joten aikaa on enemmän. Kesäliikunta voi olla mökki- tai pihahommia, matonpesua, soutamista järvellä, lasten kanssa pelailua tai ulkovesissä uintia. Patikka- tai pyöräretki koko perheen voimin on paitsi kuntoilua, myös loistava tapa viettää perheen yhteistä aikaa. Liikunta ei ole vain suoritus vaan mukava hetki löhöilyn lomassa. Illat ovat valoisia ja moni kertoo tarvitsevansa vähemmän unta, joten lenkille voi lähteä vielä myöhäänkin ja luonto onkin ihan erilainen ja ilma raikkaampaa, kun ilta alkaa viilentyä.

Tuoreita kasviksia

Kokkailuunkin on ehkä enemmän aikaa ja toisaalta, kevyet kesäruoat valmistuvat nopsasti tuoreista aineksista. Kesällä ei tarvitse ainakaan valittaa kasvisten ja marjojen huonosta saatavuudesta. Torit, marketit ja kaupat ovat pullollaan hyvää ruokaa keventäjälle. Kasviksilla on helppo keventää ruokaa ja auringossa kypsyneinä makukin on erilainen kuin talvella. Grillissä valmistuu hetkessä hyvä ateria kasviksista, lihasta, kanasta tai kalasta. Oletko jo kokeillut halloumijuustoa ja parsaa grillattuna? Salaatit ja kylmät keitot maistuvat kuumallakin, jos lämmin ateria ei houkuta. Marjat, ja välillä toki jäätelökin, kruunaavat aterian. Ja välipalaksi on ihana rouskutella vaikkapa tuoreita herneitä ja porkkanoita.

Juomaa

Kesällä ulkona liikkuessa on hyvä pitää nesteytyksestä huolta, mutta sen ei tarvitse kuitenkaan merkitä viinilasillista terassilla, vaikka hauskaahan sekin on. Suomalaisten alkoholin kulutus kasvaa selkeästi kesällä. Tässäkin kohtuus on valttia. Kaada välillä lasiin siiderin ja oluen sijaan vettä tai kivennäisvettä. Myös alkoholiton olut tai kotikalja on oivallinen vähäkalorinen janon sammuttaja. Kannustan pohtimaan, voisiko kesää ja lomaa juhlistaa ja rentoutua myös muuten kuin lasillisella. Monille meistä riittää alkoholipitoisten juomien kulutuksen vähentäminen eikä saunaoluista tarvitse kokonaan luopua.

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

  • Proteiini – elimistön rakennusaine

    Proteiinit koostuvat aminohapoista. Niitä tarvitaan kudosten kasvuun ja uusiutumiseen ja ne ovat rakennusaineita hormoneille ja entsyymeille, joita puolestaan tarvitaan useiden elintoimintojen säätelyyn. Elimistö ei pysty valmistamaan kaikkia aminohappoja itse, joten ne on tultava ravinnosta. Ylimääräinen...
  • Einekset eväänä

    Valmisruokien valikoima on laajentunut valtavasti viimeisen vuosikymmenen aikana. Ensimmäiset einekset olivat varmaankin hernekeitto ja maksalaatikko tai ne minä ainakin muistan omasta lapsuudesta 70-80-luvulta. Silloin einekset todella helpottivat työssäkäyvän perheen aikuisten ruokahuoltoruljanssia. Nyt valmisruuat ja puolivalmisteet...
  • Kuitu sopii laihduttajalle

    Kuitu on yksi terveellisen ruokavalion mittari. Suositusten mukaan kuituja tulisi saada ravinnosta 25–-35 g päivässä. Oikeilla ruokavalinnoilla takaat kuitujen riitävän saannin. Kuitu on ravinnonosa, joka ei imeydy suolistossa, vaan kulkee sen läpi sulamattomana. Kuitu voi...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest