Kesällä on aikaa keventää

Monelle kesä tarkoittaa kaikkea muuta kuin kevennystä ja minä taas haluaisin, että keventäjä löytää elämäntavan, johon mahtuvat niin kesät, lomat ja juhlapyhät. Kun tavoitteena ei ole laihduttaa, vaan löytää itselle sopiva tapa elää terveellisemmin, kesä on oikeastaan parasta aikaa keventää. Ja koska tarkoitus ei ole kituuttaa ja kärsiä, vaan nauttia ja tehdä valintoja, kesällä on hyvää aikaa pohtia elämää syvemmin ja miettiä, mikä minulle on tärkeää ja miten voisin edistää omaa hyvinvointia.

Kun ei ole kiire minnekään…

Kiire tuntuu olevan yksi suurin syy sille, ettei liikuta tai syödä terveellisesti. Kesällä illat ovat valoisia ja useimmilla on myös lomaa, joten aikaa on enemmän. Kesäliikunta voi olla mökki- tai pihahommia, matonpesua, soutamista järvellä, lasten kanssa pelailua tai ulkovesissä uintia. Patikka- tai pyöräretki koko perheen voimin on paitsi kuntoilua, myös loistava tapa viettää perheen yhteistä aikaa. Liikunta ei ole vain suoritus vaan mukava hetki löhöilyn lomassa. Illat ovat valoisia ja moni kertoo tarvitsevansa vähemmän unta, joten lenkille voi lähteä vielä myöhäänkin ja luonto onkin ihan erilainen ja ilma raikkaampaa, kun ilta alkaa viilentyä.

Tuoreita kasviksia

Kokkailuunkin on ehkä enemmän aikaa ja toisaalta, kevyet kesäruoat valmistuvat nopsasti tuoreista aineksista. Kesällä ei tarvitse ainakaan valittaa kasvisten ja marjojen huonosta saatavuudesta. Torit, marketit ja kaupat ovat pullollaan hyvää ruokaa keventäjälle. Kasviksilla on helppo keventää ruokaa ja auringossa kypsyneinä makukin on erilainen kuin talvella. Grillissä valmistuu hetkessä hyvä ateria kasviksista, lihasta, kanasta tai kalasta. Oletko jo kokeillut halloumijuustoa ja parsaa grillattuna? Salaatit ja kylmät keitot maistuvat kuumallakin, jos lämmin ateria ei houkuta. Marjat, ja välillä toki jäätelökin, kruunaavat aterian. Ja välipalaksi on ihana rouskutella vaikkapa tuoreita herneitä ja porkkanoita.

Juomaa

Kesällä ulkona liikkuessa on hyvä pitää nesteytyksestä huolta, mutta sen ei tarvitse kuitenkaan merkitä viinilasillista terassilla, vaikka hauskaahan sekin on. Suomalaisten alkoholin kulutus kasvaa selkeästi kesällä. Tässäkin kohtuus on valttia. Kaada välillä lasiin siiderin ja oluen sijaan vettä tai kivennäisvettä. Myös alkoholiton olut tai kotikalja on oivallinen vähäkalorinen janon sammuttaja. Kannustan pohtimaan, voisiko kesää ja lomaa juhlistaa ja rentoutua myös muuten kuin lasillisella. Monille meistä riittää alkoholipitoisten juomien kulutuksen vähentäminen eikä saunaoluista tarvitse kokonaan luopua.

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

  • Grillaaminen on terveellistä

    Grillaaminen on hyvä tapa valmistaa ruokaa, kun muistaa Keventämisen periaatteet. Usein grillaamisen ohessa tapahtuva alkoholinkäyttö onkin se haastavampi puoli. Grillaaminen on hyvä tapa valmistaa ruokaa, kun muistaa keventämisen periaatteet. Makkarastakaan ei tarvitse kokonaan luopua, mutta...
  • Gluteeniton leivonta ja ruoanvalmistus

    Gluteeniton ruoanvalmistus ja leivonta eivät vaadi ihmeellisiä taitoja, vaan tietoa gluteenittomista raaka-aineista ja tarkkuutta valmistuksen eri vaiheissa. Tulos on onnistuneempi kuin uskotkaan. Monet ruoka- ja leivontareseptit muuttuvat helposti gluteenittomiksi, kunhan vaan korvaa ohjeen viljat ruokavalioonsa...
  • Teetä ja sympatiaa

    Teen historia seurapiirijuomana on pidempi kuin kahvin, tosin Eurooppaan tee tuli myöhemmin. Japanissa tehdyissä tutkimuksissa teen on todettu edistävän terveyttä monin tavoin ja erityisen vakuuttuneita ollaan vihreän teen ja rooibosteen terveysvaikutuksista. Teessä on paljon flavonoideja,...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest