Vapun perinteiset antimet sillit, nakit, perunasalaatti, tippaleivät, munkit, sima ja alkoholijuomat sisältävät tuhdisti kaloreita ja välillä on kiva kokeilla jotain uutta. Tässä muutama helppo vinkki vappupöytään. Vertaile kalorimääriä ja valitse kevyempiä vaihtoehtoja mahdollisuuksien mukaan.
Savusiika
Valmistusaika: 10 minuuttia
Annosta: 10
66 kcal per annos
Tarvitset
- 280 g siika savustettu perattuna, kokonaisena (perkaamattomana 460 g)
- tilliä (tuoretta)
- sitruuna pieninä lohkoina
Toimi näin
Tarjoa savustetut siiat kokonaisina tarpeeksi isoilta vadeilta, niin ottaminen on helppoa sotkematta.
Koristele vati esim. tillillä ja sitruunalohkoilla.
1 dl perattua siikaa painaa noin 50 g
Peruna-parsa-Viola 3% -salaattijuustosalaatti
Valmistusaika: 30 minuuttia
Annosta: 6
169 kcal per annos
Tarvitset
- 300 g vihreää parsaa (500 g:n puntti)
- 480 g perunaa = 6 kpl á 80 g, keitetty kuorineen, keitinvesi suolaton
- 25 g hienoksi silp. salotti- tai punasipulia = 2-3 kpl
- 0.25 tl merisuolaa hienokiteistä
- 2-3rkl valkoviinietikkaa esim. Rajamäen Fines Herbs
- 2 rkl rypsiöljyä kylmäpuristettu
- 200 g surimi, ravun makuinen kalapuikko
- 1 prk salaattijuusto Viola, kuutioina, kevyt 3%, ruohosipuli-basilika, HYLA
- 150 g kurkkua
- 180 g tomaatin lihaosaa, siemenet ym. poistettu
- mustapippuria myllystä
- 100 g lehtisalaattia
- hakattua ruohosipulia tai/ja rakuunaa
Toimi näin
Huuhdo parsat ja napsauta kovat kantaosat peukaloiden ja etusormien välissä pois. Tai leikkaa kantaosat pois. Nosta parsat suola- ja sokeriripauksella maustettuun kiehuvaan veteen. Esim. paistokasari on hyvä keittoastia. Keitä 3-6 minuuttia kiehumispisteestä. Kokeile välillä, ettei parsoista tule liian pehmeitä. Nosta parsat varovasti heti kylmään veteen jäähtymään ja edelleen jäähtyneinä pyyheliinan päälle valumaan.
Silppua sipuli oikein hienoksi ja nosta isoon kulhoon. Sekoita joukkoon suola, viinietikka ja öljy. Kuori kylmät perunat ja kuutioi ne ja nosta sipulin päälle. Leikkaa parsat vinottain paloiksi. Ota muutama nuppuosa erikseen koristeluun. Suikaloi kurkku ja nosta perunoiden päälle. Lohko tai kuutioi tomaatit.
Valuta Viola 3% hyvin. Lisää loput raaka-aineet kulhoon ja sekoita varovasti. Levitä salaatin lehdet laakean tarjoiluvadin reunoille ja kumoa salaatti päälle ja koristele parsan nupuilla.
Vinkki: Kun teet salaattia isommalle joukolle esim. juhliin, sekoita vain parin ko. annoksen raaka-aineet aina kerrallaan, ettei salaatti ”nuhjaannu”.
Marjavaniljakiisselileivokset
Valmistusaika: 35 minuuttia
Annosta:8
138 kcal per annos
Tarvitset
- 2 kpl kananmunaa
- 0.5 dl sokeria
- 2.5 rkl sämpyläjauhoseos kokojyväpitoinen Myllärin
- 2.5 rkl perunajauhoja
- 0.5 tl leivinjauhetta
Kostutus:
- 0.5 dl omenatäysmehua
- 0.5 dl vettä
Kiisseli:
- 3 dl kevytmaitoa (1,5%)
- 2.5 rkl maissitärkkelystä, (Maizena)
- 1 rkl sokeria
- 1.5 tl vaniljasokeria
Pinnalle:
- 200 g kiiviä (punnittu kuorineen)
- 200 g mansikoita, tuoreita tai pakastettuja kohmeisina
- 30 g Marianne crush = noin 2,5 rkl
- tuoretta minttua
Toimi näin
Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään paakut painellen ja lisää varovasti nostellen vaahdon joukkoon. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle 30×18 cm:n kokoiseksi levyksi tai koko pellin kokoiseksi, kun teet kaksinkertaisen annoksen. Tarkista ettei taikina ole keskikohdasta paksumpi. Paista 225 asteessa uunin keskiosassa 5-7 minuuttia ja koko pellillistä 2-4 minuuttia pidempään. Varo polttamasta, torttulevy kypsyy nopeasti! Kumoa kypsä levy leivinpaperin päälle ja irrota paperi varovasti hetken kuluttua.
Vatkaa paksupohjaisessa, mielellään pinnoitetussa kasarissa, maito, sokeri ja maissijauhot hyvin keskenään. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Sammuta levy ja anna hautua 2-3 minuuttia välillä sekoittaen. Anna kiisselin jäähtyä vähän ennen vaniljasokerilla maustamista. Kostuta jäähtynyt levy tasaisesti mehulla. Levitä päälle tasaisesti haalea vaniljakiisseli. Kuori ja viipaloi kiivihedelmät. Viipaloi mansikat. Ripottele puolet Marianne crushista jäähtyneen kiisselin pinnalle. Leikkaa levy pitkittäin kahteen osaan ja ne edelleen neljään osaan. Tai kaksinkertainen annos vastaavasti 16 palaan. Nosta palat tarjoiluvadille. Lisää hedelmä- ja mansikkaviipaleet leivosten päälle ja ripottele loput crushista pinnalle. Koristele esim. mintun lehdykällä.
Vinkki: Kun haluat pienempiä leivoksia, puolita palat ennen hedelmien lisäämistä. Sokerikakkulevystä on helppo tehdä täytekakku ja leivoksia isommallekin joukolle. Täytteeksi sopivat myös maustettu rahka, vaahtoutuva vaniljakastike, marjasurvokset jne.
Nauti kuohuviinin tai kahvin kera.