Minun on helppo puhua kotimaisen ruoan puolesta. Se on puhdasta, terveellistä ja eettisestikin usein hyvä valinta. Suosimalla kauden kasviksia, valmistamalla itse ruokaa ja suunnittelulla voidaan myös syödä edullisesti. Monesti voivotellaan ruoan hintaa, mutta samaan aikaan rahaa voi mennä useita kymppejä herkkuihin, alkoholiin, tupakkaan. Ruokaremonttia tehdessä on hyvä muistaa, että vaikka laadukas ruoka joskus maksaa enemmän, niin myös ruokamäärät pienenevät. On myös syytä miettiä, paljonko ruokaa menee roskiin.

Monipuolisesti kotimaista

Syksyllä on helppo valita kotimaista, kun sadon kypsyttyä kaupat ja metsät pursuavat tuoreita kasviksia, marjoja ja sieniä. Juurekset ovat edullisia pitkin vuotta ja itse poimitut ja säilötyt marjat ja sienet ovat ilmaisia. Marjat ovat jopa terveellisempi valinta kuin hedelmät.

Riisin voi hyvin korvata ohralla ja eikä se peruna ole edelleenkään pannassa. Ohran lisäksi ruis ja kaura ovat ravinto- ja kuiturikasta syötävää. Täysjyväleivät ja -puurot ovat hyvää perusruokaa, joka kuuluu keventäjän lautaselle.

Riista ja kala ovat hyvä valinta kevyeenkin ruokavalioon. Kaloissa kannattaa vaihdella lajeja ja voi suosia muutakin kuin lohikaloja. Riistassa on yleensä hyvä rasvahappokoostumus, mutta toki näkyvä rasva on syytä ottaa pois. Kananmunaa voi käyttää korvaamassa lihaa ja kalaa muutaman kerran viikossa.

Lisäksi tarvitaan maitotaloustuotteita ja erityisesti viili ja piimä ovat todella suomalaisia terveystuotteita. Hapatetuissa maitotaloustuotteissa on proteiinin lisäksi paljon kivennäisaineita ja maitohappobakteerit edistävät suoliston terveyttä ja sitä kautta kokonaisvaltaista hyvinvointia. Juustossa on paljon rasvaa, joten sen käytössä tulee olla kohtuullinen.

Eikä sovi unohtaa kotimaisia rasvoja, suomalainen rypsi on hyvä perusöljy ja herkkuhetkiin saa valita voita.

Kotimaisen ruuan päivä voisi näyttää vaikka tällaiselta

Aamupala: Ruispuolukkapuuroa ja maitoa

Lounas: Kaalilaatikkoa, puolukkasurvosta ja lasi piimää ja pala täysjyväruisleipää

Välipala: Mustikoita ja vadelmia

Päivällinen: Uunijuureksia ja riistakäristystä, pala täysjyväkauraleipää, juomaksi raikasta vettä

Iltapala: Ohrauunipuuroa ja mustikkasoppaa

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

  • Alkoholi - juhlakauden salakavala lihottaja

    Alkoholi kerryttää kiloja usein salakavalasti ja vaikuttaa terveyteen monella tavalla. Keventäjän kannattaa pitäytyä kohtuukäytössä ja tiedostaa juomien sisältämät energiamäärät. Monen vapaa-aikaan ja juhlaan kuuluu alkoholi. Niin uuttavuotta, vappua kuin uutta työpaikkaa juhlistetaan usein lasillisella kuohuvaa....
  • Terveellinen ruokavalio on vastustuskyvyn perusta – näin syömällä taistelet flunssaa vastaan

    Tavallisen flunssan lisäksi myös influenssat kaatavat tällä hetkellä porukkaa petiin. Ravitsemusterapeutti Anette Palssan vinkeillä voit välttää sairastumisen. Käsien pesu lienee se yleisin ja helpoin keino, mutta useimmat miettivät myös, millaisella ruokavaliolla voisi vastustaa taudin aiheuttajaa....
  • Rasvaa vähän, mutta laadukkaasti

    Rasva puhuttaa paljon ja monet meistä tietävätkin jo, millaista rasvaa elimistö tarvitsee ja millainen rasva on terveellistä. Aika usein kuitenkin levite jätetään pois leivän päältä, kun halutaan keventää ruokavaliota. Tarvitsemme rasvaa energiantuotantoon, rasvaliukoisten vitamiinien turvaamiseksi...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest