Minun on helppo puhua kotimaisen ruoan puolesta. Se on puhdasta, terveellistä ja eettisestikin usein hyvä valinta. Suosimalla kauden kasviksia, valmistamalla itse ruokaa ja suunnittelulla voidaan myös syödä edullisesti. Monesti voivotellaan ruoan hintaa, mutta samaan aikaan rahaa voi mennä useita kymppejä herkkuihin, alkoholiin, tupakkaan. Ruokaremonttia tehdessä on hyvä muistaa, että vaikka laadukas ruoka joskus maksaa enemmän, niin myös ruokamäärät pienenevät. On myös syytä miettiä, paljonko ruokaa menee roskiin.
Monipuolisesti kotimaista
Syksyllä on helppo valita kotimaista, kun sadon kypsyttyä kaupat ja metsät pursuavat tuoreita kasviksia, marjoja ja sieniä. Juurekset ovat edullisia pitkin vuotta ja itse poimitut ja säilötyt marjat ja sienet ovat ilmaisia. Marjat ovat jopa terveellisempi valinta kuin hedelmät.
Riisin voi hyvin korvata ohralla ja eikä se peruna ole edelleenkään pannassa. Ohran lisäksi ruis ja kaura ovat ravinto- ja kuiturikasta syötävää. Täysjyväleivät ja -puurot ovat hyvää perusruokaa, joka kuuluu keventäjän lautaselle.
Riista ja kala ovat hyvä valinta kevyeenkin ruokavalioon. Kaloissa kannattaa vaihdella lajeja ja voi suosia muutakin kuin lohikaloja. Riistassa on yleensä hyvä rasvahappokoostumus, mutta toki näkyvä rasva on syytä ottaa pois. Kananmunaa voi käyttää korvaamassa lihaa ja kalaa muutaman kerran viikossa.
Lisäksi tarvitaan maitotaloustuotteita ja erityisesti viili ja piimä ovat todella suomalaisia terveystuotteita. Hapatetuissa maitotaloustuotteissa on proteiinin lisäksi paljon kivennäisaineita ja maitohappobakteerit edistävät suoliston terveyttä ja sitä kautta kokonaisvaltaista hyvinvointia. Juustossa on paljon rasvaa, joten sen käytössä tulee olla kohtuullinen.
Eikä sovi unohtaa kotimaisia rasvoja, suomalainen rypsi on hyvä perusöljy ja herkkuhetkiin saa valita voita.
Kotimaisen ruuan päivä voisi näyttää vaikka tällaiselta
Aamupala: Ruispuolukkapuuroa ja maitoa
Lounas: Kaalilaatikkoa, puolukkasurvosta ja lasi piimää ja pala täysjyväruisleipää
Välipala: Mustikoita ja vadelmia
Päivällinen: Uunijuureksia ja riistakäristystä, pala täysjyväkauraleipää, juomaksi raikasta vettä
Iltapala: Ohrauunipuuroa ja mustikkasoppaa
Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti
Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015
Koko perheen kevennys
Julkisuudessa puhutaan paljon siitä, miten hoikkuutta ja lihaksisuutta ihannoidaan ja toisaalta myös lasten, nuorten sekä aikuisten lisääntyneestä lihavuudesta. Tutkimukset osoittavat, että lasten ja nuorten ylipaino on yleistynyt viimeisen 20 vuoden aikana. On myös havaittu, että...Puoli kiloa päivässä
Tuttu mainoslause kertoo selkeästi ja yksinkertaisesti, että kasviksia (vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja) tulisi syödä vähintään puoli kiloa päivässä. Me Keventäjissä suosittelemme kasvisten määräksi 600 grammaa, sillä iso kasviksien osuus ruokavaliossa on tärkeimpiä painonhallintaan vaikuttavia...Hyvinvointisuunnitelma koko vuodelle
Vuodenvaihteessa kuntosalit, uimahallit ja jumpparyhmät alkavat täyttyä tupaten täyteen. Uuden vuoden alkaessa monella on mielessä kunnon kohottaminen, terveellisemmät elämäntavat ja painonpudottaminen. Tee alkavalle vuodelle hyvinvointisuunnitelma tukemaan elämänmuutostasi! Vaikka varsinaisia uudenvuodenlupauksia ei tehtäisikään, monella on muistissa...