Minun on helppo puhua kotimaisen ruoan puolesta. Se on puhdasta, terveellistä ja eettisestikin usein hyvä valinta. Suosimalla kauden kasviksia, valmistamalla itse ruokaa ja suunnittelulla voidaan myös syödä edullisesti. Monesti voivotellaan ruoan hintaa, mutta samaan aikaan rahaa voi mennä useita kymppejä herkkuihin, alkoholiin, tupakkaan. Ruokaremonttia tehdessä on hyvä muistaa, että vaikka laadukas ruoka joskus maksaa enemmän, niin myös ruokamäärät pienenevät. On myös syytä miettiä, paljonko ruokaa menee roskiin.

Monipuolisesti kotimaista

Syksyllä on helppo valita kotimaista, kun sadon kypsyttyä kaupat ja metsät pursuavat tuoreita kasviksia, marjoja ja sieniä. Juurekset ovat edullisia pitkin vuotta ja itse poimitut ja säilötyt marjat ja sienet ovat ilmaisia. Marjat ovat jopa terveellisempi valinta kuin hedelmät.

Riisin voi hyvin korvata ohralla ja eikä se peruna ole edelleenkään pannassa. Ohran lisäksi ruis ja kaura ovat ravinto- ja kuiturikasta syötävää. Täysjyväleivät ja -puurot ovat hyvää perusruokaa, joka kuuluu keventäjän lautaselle.

Riista ja kala ovat hyvä valinta kevyeenkin ruokavalioon. Kaloissa kannattaa vaihdella lajeja ja voi suosia muutakin kuin lohikaloja. Riistassa on yleensä hyvä rasvahappokoostumus, mutta toki näkyvä rasva on syytä ottaa pois. Kananmunaa voi käyttää korvaamassa lihaa ja kalaa muutaman kerran viikossa.

Lisäksi tarvitaan maitotaloustuotteita ja erityisesti viili ja piimä ovat todella suomalaisia terveystuotteita. Hapatetuissa maitotaloustuotteissa on proteiinin lisäksi paljon kivennäisaineita ja maitohappobakteerit edistävät suoliston terveyttä ja sitä kautta kokonaisvaltaista hyvinvointia. Juustossa on paljon rasvaa, joten sen käytössä tulee olla kohtuullinen.

Eikä sovi unohtaa kotimaisia rasvoja, suomalainen rypsi on hyvä perusöljy ja herkkuhetkiin saa valita voita.

Kotimaisen ruuan päivä voisi näyttää vaikka tällaiselta

Aamupala: Ruispuolukkapuuroa ja maitoa

Lounas: Kaalilaatikkoa, puolukkasurvosta ja lasi piimää ja pala täysjyväruisleipää

Välipala: Mustikoita ja vadelmia

Päivällinen: Uunijuureksia ja riistakäristystä, pala täysjyväkauraleipää, juomaksi raikasta vettä

Iltapala: Ohrauunipuuroa ja mustikkasoppaa

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

  • Välipalapatukka – terveellinen vaihtoehto?

    Kiireinen elämänrytmi asettaa haastetta syömiselle ja viisaita välipaloja ei aina muista ottaa mukaan. Kaupassa on nykyään tarjolla monia vaihtoehtoja, mutta ovatko välipalapatukat oikeasti hyviä ja terveellisiä välipaloja? Suomalaiset syövät yhä enemmän välipaloja, niistä tulee kolmannes...
  • Rytmiä elämään

    Arjen haasteet tanssittavat moneen suuntaan. Säännöllinen ateriarytmi antaa tasapainoiset tahdit elämälle. Vielä kymmenen vuotta sitten useimmissa perheissä kokoonnuttiin yhteisen ruokapöydän ääreen kello viisi iltapäivällä. Nykyään se on yhä harvinaisempaa. Hektinen elämänmeno on johtanut siihen, että...
  • Kotimaisuus kunniaan

    Suomalaista ruokaa parjataan milloin epäterveellisyydestä ja milloin mauttomuudesta. Todellisuudessa meillä on mahdollisuus syödä kotimaista, terveellistä ja hyvää ruokaa. Vaikka rajojen ulkopuolelta tulee vaikutteita ruokapöytään, suomalainen ruokakulttuuri on säilyttänyt omaleimaisuutensa. Vuodenajat tuovat vaihtelua ruokapöytään ja jokaisella...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest