Kuidun lähde vailla vertaa
Leivän syönti on kaikkein helpoin tapa saada riittävästi kuituja, jos valitaan täysjyväinen vaihtoehto. Kuitua on toki muuallakin, mutta leipä on sen lähteistä ongelmattomin. Esimerkiksi viikunassa on ruisleipää enemmän kuitua, mutta myös runsaasti sokeria. Leseet ovat puolestaan kohtuullisissa määrin oikein suositeltavia, mutta ne sisältävät fytaattia, mikä sitoo kalsiumia. Näin ollen niistäkään ei ole yksin leivän korvaajaksi. Kaurapuuro on hyvä kuidun lähde, mutta harva haluaa lusikoida puuroa kovin montaa lautasellista päivässä.
Turvotus hämää
Moni silti kokee, että olo on ilman leipää kevyempi. Tunne on todellinen, muttei välttämättä kerro lihomisesta, vaan turvotuksesta. Syy voi löytyä FODMAP-aineista, joille toiset ovat herkkiä. FODMAP-aineet ovat lyhytketjuisia hiilihydraatteja, jotka eivät sula ohutsuolessa, vaan kulkeutuvat paksusuolen mikrobien hajotettavaksi. Tällöin ne voivat aiheuttaa turvotusta ja muita vatsaoireita. Leivässä on fodmap-aineita, ja jos leivän lisäksi syö vielä muita fodmap-aineita sisältäviä hedelmiä ja kasviksia, palkokasveja ja makeutusaineita, fodmap-aineiden yhteismäärä ruokavaliossa nousee hyvin korkeaksi.
On kuitenkin syytä muistaa, että meillä jokaisella on yksilöllinen suolistoflora, joka on muovautumiskykyinen. Äkilliset ruokavaliomuutokset voivat tuntua vatsanpuruina, mutta vatsalla on kyky ajan kanssa tottua esimerkiksi runsaaseen kuidun määrään. Satunnainen mahan kivistely ei siis vielä välttämättä kerro siitä, ettei leipä sovi.
Kokeile kauraa
Aina vatsa ei totu vehnään, rukiiseen ja ohraan, vaikka kokeilukertoja olisi takana monta. Kokeile silloin kauraa! Kaurassa ei ole juuri FODMAP-aineita ja se sopii monille muiden leipien välttelijöille. Kaiken lisäksi kaura on gluteeniton.
Muuten eri leipälajien vertailu on turhaa, sillä kaikissa on omat hyvät puolensa. Ruisleivässä on runsaasti folaattia ja b-vitamiineja, täysjyvävehnässä on puolestaan paljon kuituja. Kaurassa on eniten hyviä rasvoja. Vain valkoisista valkoisin vehnäleipä kannattaa siirtää arjesta satunnaisiin herkutteluhetkiin, esimerkiksi köyhien ritareiden valmistustarpeiksi.
Tiesitkö?
”Hiilaripommin” maineessa oleva leipä on myös hyvä proteiinin lähde. Esimerkiksi melko hintavissa proteiinirahkoissa proteiinia on 11g/100g, kun täysjyväleivässä sitä on melkein saman verran, noin 10 g/100g! Täysjyväspeltissä on erityisen paljon proteiinia.
Kokeile seuraavia Keventäjien herkullisia leipäohjeita:
- Pataleipä 🔒 Keventäjien jäsenille
- Raparperilimppu 🔒 Keventäjien jäsenille
- Omenalimppu 🔒 Keventäjien jäsenille
- Italialainen vuokaleipä 🔒 Keventäjien jäsenille
- Kesäkurpitsaleipä 🔒 Keventäjien jäsenille
- Nopea pannuleipä 🔒 Keventäjien jäsenille
- Omenarieskat 🔒 Keventäjien jäsenille
- Hedelmäiset kaurarieskat 🔒 Keventäjien jäsenille
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Kevään juhlien makeat herkut
Kevät on iloisten juhlien aikaa. Niissä keventäjänkin on lupa nauttia, elämäntaparemontti ei romutu juhlissa herkutteluun. Ihannetilanteessa emäntä on kuitenkin varannut noutopöytään myös kevyempiä vaihtoehtoja. Perinteisiä kaloripommeja ovat voi- ja lehtitaikinaleivonnaiset, paksut keksi-rasvaseospohjaiset juustokakut sekä erilaiset...Kulhollinen keveyttä
Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...Keventäjä kermojen viidakossa
Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...