Mausteista joulua!

Tuttujen mausteiden tuoksujen mukana joulu löytää koteihin. Perinteisten joulumausteiden historia on pitkä. Kaukomaista kuljetetut mausteet ovat entisaikojen statussymboleita, jotka olivat jopa jalokivien arvoisia. Myös keventäjälle mausteinen ruoka on kultaakin arvokkaampi, sillä sitä voi harvemmin ahmia ähkyyn asti. Jos joulupöytä on kuitenkin tehnyt tepposet ja vatsa on turhankin täynnä, joulumausteet edistävät ruuansulatusta ja helpottavat tukalaa oloa.

Kaneli

Kaneli sisältää poikkeuksellisen paljon antioksidantteja. Tämän lisäksi kanelissa on runsaasti muun muassa folaattia ja K-vitamiinia sekä kivennäisaineista rautaa, kaliumia ja kalsiumia. Kanelin on esitetty jopa alentavan verensokeria ja veren kolesterolia. Keventäjän kannalta tärkeintä on, että kaneli tehostaa aineenvaihduntaa ja ruuansulatusta. Aivan holtittomasti ei kaneliakaan kannata kuitenkaan annostella, sillä sen sisältämän kumariinin liiallinen saanti ei ole maksalle hyväksi. 

Kokeile seuraavia Keventäjien kanelisia ohjeita:

Kokeile kanelia rohkeasti myös:

  • Kreikkalaiseen moussakaan
  • Jauhelihakastikkeeseen
  • Bataatin ja kurpitsan mausteeksi

Kardemumma

Pullista tuttu kardemumma parantaa myös ruuansulatusta. Tämän lisäksi sen väitetään auttavan turvotukseen lisäämällä virtsaneritystä. Vähimmilläänkin kardemumma lämmittää talvella laihduttajaa.

Kokeile seuraavia Keventäjien kardemummaisia ohjeita:

Kokeile kardemummaa rohkeasti myös:

  • Intialaiseen paistettuun riisiin
  • Curryihin
  • Pikkelseihin
  • Kookosmaidon kanssa

Inkivääri

Inkivääri nopeuttaa aineenvaihduntaa ja polttaa rasvaa. Inkivääri on kelpo mauste myös flunssan uhatessa.

Kokeile seuraavia Keventäjien inkiväärisiä ohjeita:

Kokeile inkivääriä rohkeasti myös:

  • Teehen ja kaakaohon
  • Makeisiin piirakoihin ja muffineihin
  • Kaaliruokiin

Muskotti

Joululaatikoiden maustetta, muskottia käytetään maailmalla myös makeisiin ruokiin. Muskotilla on bakteereja tuhoava vaikutus. Itämaisessa lääkinnässä muskotti nimetään myös ähkyn karkottajaksi. Suurina annoksina muskotti on huumaavaa.

Kokeile muskottia rohkeasti: 

  • Hilloihin
  • Kasvispastaan
  • Peruna-ja munaruokiin
  • Suklaajälkiruokiin

Mausteneilikka

Mausteneilikassa on runsaasti muun muassa magnesiumia. Neilikan kiitellään myös lievittävän pahoinvointia ja raikastavan hengitystä. Keventäjä keittää neilikasta piristävän teen pimeän ajan keskelle.

Kokeile seuraavia Keventäjien neilikkaisia ohjeita:

Kokeile neilikkaa rohkeasti myös:

  • Kinkun ja yleisesti possunlihan kanssa
  • Kahviin
  • Marinadeihin
  • Myös maustepippuri, sahrami, pomeranssi, anis ja fenkoli kuuluvat joulun tuoksumaailmaan.

Kokeile seuraavia myös muita mausteisia Keventäjien ohjeita:

Säilytä mausteet oikein

Maustehylly kannattaa suursiivota ainakin kerran vuodessa ja poistaa vanhentuneet mausteet. Niissä ei ole enää jäljellä toivottuja aromeja. Kokonaiset mausteet säilyttävät arominsa pidempään kuin jauhetut mausteet.

Mausteiden ykkösvihollisia ovat valo, lämpö ja kosteus. Valo haalistaa mausteiden värin, ja lämpö muuttaa niiden makua. Liedeltä nouseva kuuma höyry puolestaan kostuttaa mausteet ja saa ne paakkuuntumaan. Pahimmassa tapauksessa väärä säilytys saa mausteiden aromit haihtumaan jo muutamassa viikossa.

Säilytä mausteet siis tiiviissä (lasi)purkeissa kuivassa, auringonvalolta suojatussa paikassa, kaukana lämpöä tuottavista kodinkoneista. Pese ja kuivaa maustepurkit huolellisesti jokaisen täytön yhteydessä. Kirjoita parasta ennen -päiväys purkin pohjaan/kylkeen liimattavaan teippiin.

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Solakkuutta sienistä!

    Syksyinen metsä on aarreaitta, josta keventäjä hakee kori kädessä aineksia monenlaisiin herkkuihin. Kotimaiset sienet sisältävät runsaasti proteiinia, mutta vain vähän energiaa. Syötäviä sieniä kasvaa metsissämme vuosittain jopa miljardi kiloa. Herkulliset lakkipäät ovat jokamiehen poimittavissa, mutta...
  • Herkutellaan pizzalla!

    Pizza - italialaisten keino lihottaa maailma vai keventäjällekin kelpo herkku? Pizzakin voi olla terveellinen, kun se valmistetaan ohutpohjaisena ja päällystetään vähärasvaisilla täytteillä sekä kohtuullisella määrällä kevytjuustoa. Pizza on kaikkien epäterveellisten herkkujen esikuva. Vai onko sittenkään?...
  • Kiistelty kookos – onko se mainettaan parempi vai pahempi

    Kookosta on pitkään pidettty kasvikunnan mustana lampaana sen sisältämän kovan rasvan vuoksi. Viime aikoina kookosöljy on kuitenkin nostettu lähes ihmeöljyn asemaan. Kookosvettä juovat valveutuneet. Lue, onko kookos mainettaan parempi vai pahempi? Väite 1: Kookosöljy on...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest