Mausteista joulua!

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Tuttujen mausteiden tuoksujen mukana joulu löytää koteihin. Perinteisten joulumausteiden historia on pitkä. Kaukomaista kuljetetut mausteet ovat entisaikojen statussymboleita, jotka olivat jopa jalokivien arvoisia. Myös keventäjälle mausteinen ruoka on kultaakin arvokkaampi, sillä sitä voi harvemmin ahmia ähkyyn asti. Jos joulupöytä on kuitenkin tehnyt tepposet ja vatsa on turhankin täynnä, joulumausteet edistävät ruuansulatusta ja helpottavat tukalaa oloa.

Kaneli

Kaneli sisältää poikkeuksellisen paljon antioksidantteja. Tämän lisäksi kanelissa on runsaasti muun muassa folaattia ja K-vitamiinia sekä kivennäisaineista rautaa, kaliumia ja kalsiumia. Kanelin on esitetty jopa alentavan verensokeria ja veren kolesterolia. Keventäjän kannalta tärkeintä on, että kaneli tehostaa aineenvaihduntaa ja ruuansulatusta. Aivan holtittomasti ei kaneliakaan kannata kuitenkaan annostella, sillä sen sisältämän kumariinin liiallinen saanti ei ole maksalle hyväksi. 

Kokeile seuraavia Keventäjien kanelisia ohjeita:

 • Höyrytetyt herkkuhedelmät 🔒 Keventäjien jäsenille
 • Päärynäinen suklaavaahto 🔒 Keventäjien jäsenille
 • Joulumaustetut jauhelihakebakot ja omenaperunoita 🔒 Keventäjien jäsenille
 • Kokeile kanelia rohkeasti myös:

  Kreikkalaiseen moussakaan

  Jauhelihakastikkeeseen

  Bataatin ja kurpitsan mausteeksi

  Kardemumma

  Pullista tuttu kardemumma parantaa myös ruuansulatusta. Tämän lisäksi sen väitetään auttavan turvotukseen lisäämällä virtsaneritystä. Vähimmilläänkin kardemumma lämmittää talvella laihduttajaa.

  Kokeile seuraavia Keventäjien kardemummaisia ohjeita:

 • Kardemummalla maustettu hedelmärahka 🔒 Keventäjien jäsenille
 • Bataatti-perunalaatikko 🔒 Keventäjien jäsenille
 • Kokeile kardemummaa rohkeasti myös:

  Intialaiseen paistettuun riisiin

  Curryihin

  Pikkelseihin

  Kookosmaidon kanssa

  Inkivääri

  Inkivääri nopeuttaa aineenvaihduntaa ja polttaa rasvaa. Inkivääri on kelpo mauste myös flunssan uhatessa.

  Kokeile seuraavia Keventäjien inkiväärisiä ohjeita:

 • Hunajaiset inkiväärikasvikset 🔒 Keventäjien jäsenille
 • Bataatti-inkiväärilaatikko 🔒 Keventäjien jäsenille
 • Inkivääri-appelsiiniporkkanat 🔒 Keventäjien jäsenille
 • Timjami-inkivääripäärynät 🔒 Keventäjien jäsenille
 • Kokeile inkivääriä rohkeasti myös:

  Teehen ja kaakaohon

  Makeisiin piirakoihin ja muffineihin

  Kaaliruokiin

  Muskotti

  Joululaatikoiden maustetta, muskottia käytetään maailmalla myös makeisiin ruokiin. Muskotilla on bakteereja tuhoava vaikutus. Itämaisessa lääkinnässä muskotti nimetään myös ähkyn karkottajaksi. Suurina annoksina muskotti on huumaavaa.

  Kokeile muskottia rohkeasti: 

  Hilloihin

  Kasvispastaan

  Peruna-ja munaruokiin

  Suklaajälkiruokiin

  Mausteneilikka

  Mausteneilikassa on runsaasti muun muassa magnesiumia. Neilikan kiitellään myös lievittävän pahoinvointia ja raikastavan hengitystä. Keventäjä keittää neilikasta piristävän teen pimeän ajan keskelle.

  Kokeile seuraavia Keventäjien neilikkaisia ohjeita:

 • Appelsiinikakku 🔒 Keventäjien jäsenille
 • Gluteeniton mandariinikakku 🔒 Keventäjien jäsenille
 • Pipariskonssit 🔒 Keventäjien jäsenille
 • Kokeile neilikkaa rohkeasti myös:

  Kinkun ja yleisesti possunlihan kanssa

  Kahviin

  Marinadeihin

  Myös maustepippuri, sahrami, pomeranssi, anis ja fenkoli kuuluvat joulun tuoksumaailmaan.

  Kokeile seuraavia Keventäjien ohjeita:

 • Pippurinen joulupatee 🔒 Keventäjien jäsenille
 • Sahramimuffinit 🔒 Keventäjien jäsenille
 • Lihapullapata 🔒 Keventäjien jäsenille

Säilytä mausteet oikein

Maustehylly kannattaa suursiivota ainakin kerran vuodessa ja poistaa vanhentuneet mausteet. Niissä ei ole enää jäljellä toivottuja aromeja. Kokonaiset mausteet säilyttävät arominsa pidempään kuin jauhetut mausteet.

Mausteiden ykkösvihollisia ovat valo, lämpö ja kosteus. Valo haalistaa mausteiden värin, ja lämpö muuttaa niiden makua. Liedeltä nouseva kuuma höyry puolestaan kostuttaa mausteet ja saa ne paakkuuntumaan. Pahimmassa tapauksessa väärä säilytys saa mausteiden aromit haihtumaan jo muutamassa viikossa.

Säilytä mausteet siis tiiviissä (lasi)purkeissa kuivassa, auringonvalolta suojatussa paikassa, kaukana lämpöä tuottavista kodinkoneista. Pese ja kuivaa maustepurkit huolellisesti jokaisen täytön yhteydessä. Kirjoita parasta ennen -päiväys purkin pohjaan/kylkeen liimattavaan teippiin.

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

 • Salaatit keventävät kesää

  Revi lautaselle erilaisia salaatinlehtiä ja lisää jotakin ruokaisaa, kuten vähärasvaista kinkkua, kanaa, papuja ja pähkinöitä. Tuoksuva ja tuhti salaatti on kokonainen ateria, mutta usein kevyt sellainen. Salaattien keveyden takaavat ennen kaikkea salaatinlehdet, jotka ovat 90-prosenttisesti...
 • Grilliruoka kevyemmin! Kokkaa kesäherkut terveellisesti

  Hehkuva hiillos, kypsyvien herkkujen tuoksu ja yhdessä ulkona olo. Grillaaminen on ehdottomasti yksi parhaista kesäpuuhista. Grilliruoka on paljon muutakin kuin kiireellä käräytettyä makkaraa ja rasvaisia valmiskastikkeita. Grillissä syntyy oikeilla otteilla aivan yhtä terveellinen ateria kuin...
 • FODMAP-ruokavaliosta apua vatsavaivoihin

  Kun vatsa oireilee monella tapaa, FODMAP-ruokavaliosta voi löytyä apu. Lue mitkä ruoka-aineet usein parantavat tai pahentavat epämääräisiä vatsaoireita. Herkkä vatsa rajoittaa monen elämää. Vaiva on usein sinnikäs, ja oireet voivat olla epämääräisiä. Aiheen tutkimusta vaikeuttaa...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest