Kasvisten käyttö ei jakaannu tasaisesti. Toiset ovat kasvissyöjiä, toiset ottavat pois jopa persiljan pihvin päältä. Puoli kiloa on minimi, mutta enemmänkin saa syödä. Jos kasvisten syöminen ei kuulu arkirutiineihin, kannattaa sitä opetella ja alkaa pikkuhiljaa ujuttaa ruokavalioon. Asenteissakin voi olla parantamisen varaa, sillä se on pupun ruokaa lausetta kuulee vieläkin.
Joskus tuntuu, että ihmiset tuntevat kasviksista vain tomaatin, kurkun ja jäävuorisalaatin. Kasviksia kannattaa syödä monipuolisesti laatuja vaihdellen ja joka aterialla, että taataan riittävä ravintoaineiden saanti. Värejä kannattaa myös vaihdella, sillä väriaineissa piilee monet hyvät ominaisuudet. Varsinkin syksyisin on tarjolla runsaasti kotimaisia tuoreita kasviksia, joten valikoimasta ei ole pulaa. Suosittelen kokeilemaan uusia makuelämyksiä!
Talvella kasvisvalikoima on huomattavasti niukempi ja tarjolla on ulkolaista, usein hurjaan hintaan. Kotimaisia juureksia ja kaaleja onneksi löytyy pitkälle kevääseen ja hintakin on kohtuullinen. Talvella kannattaa hyödyntää myös pakastekasviksia. Niitä on laaja valikoima käyttövalmiiksi pilkottuna.
Vanhoja tuttuja kasviksia
Tässä on esiteltynä muutama kasvisryhmä, jotka ovat perinteisesti kuuluneet suomalaiseen ruokavalioon, mutta jääneet vähän unholaan.
Juurekset ovat olleet hyvin keskeinen osa suomalaista ruokakulttuuria, mutta niiden käyttö on hiipumassa. Tutun porkkanan lisäksi useimmista marketeista löytyy naurista, lanttua, punajuurta, selleriä, palsternakkaa, piparjuurta ja retiisiä. Lisäksi kannattaa kokeilla kelta-, raita- ja mustajuurta, maa-artisokkaa, juuripersiljaa ja retikkaa. Juureksista saa hyviä tuoreraasteita, makoisia ja helppoja patoja ja keittoja. Helppo ja hyvä lisäke vaikka lihalle tulee, kun laitaa uuninpannulle esim. porkkanaa, palsternakkaa ja naurista isoina lohkoina ja päälle loraus öljyä, rosmariinia tai timjamia (tai jotain muita yrttejä) ja suolaa. Pelti uuniin 30-45 minuutiksi, ja valmista on.
Kaaleissa löytyy myös vaihtoehtoja. Tuttuja lienevät keräkaali, parsa- ja kukkakaali. Jos kaali ei maistu kypsennettynä, kokeile uudesta kaalista vaikka salaattia: suikaloi keräkaali suikaleiksi ja sekoita mukaan pestokastiketta (itse tehty on paras, mutta valmiskin kelpaa). Kukka-, parsa- ja ruusukaali ovat omiaan myös dippivihanneksina.
Lisäksi valikoimaa täydentävät salaatit, mausteyrtit, palkokasvit, hedelmät, vihanneshedelmät, marjat, sienet ja monet muut kasvikset.
Näin käytännössä
Puoli kiloa kasviksia saattaa tuntua paljolta, mutta jos sen jakaa pieniin annoksiin pitkin päivää, tulee se varsin helposti täyteen. Tässä yksi esimerkkipäivä:
Aamupala:
- 2 ruispalaa
- margariinia
- kalkkunaleikkelettä
- 1 tomaatti (n.100 g) viipaloituna leipien päälle
- 50 g kurkkua tai paprikaa
- kahvi maidolla
Lounas:
- 1 tomaatti, kevyt mozzarellaa, basilikaa, mustapippuria, loraus öljyä ja balsamiviinietikkaa (balsamicoa)
- lohta ja perunaa
- 3 dl kukkakaalia, parsakaalia ja porkkanaa keitettynä
Välipala:
- 1,5 dl mustikka ja vadelmaa
- rasvatonta jogurttia
Päivällinen:
- 3,5 dl kasvissosekeittoa (peruna, palsternakka, porkkana, kevytsulatejuustoa)
- ruisleipää, kalkkunaleikkelettä, margariinia
- rasvatonta maitoa
Iltapala:
- 2 dl melonisalaattia (vesi-, hunaja-, ja cantaloupemelonia)
Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti
Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015
Koko perheen kevennys
Julkisuudessa puhutaan paljon siitä, miten hoikkuutta ja lihaksisuutta ihannoidaan ja toisaalta myös lasten, nuorten sekä aikuisten lisääntyneestä lihavuudesta. Tutkimukset osoittavat, että lasten ja nuorten ylipaino on yleistynyt viimeisen 20 vuoden aikana. On myös havaittu, että...Puoli kiloa päivässä
Tuttu mainoslause kertoo selkeästi ja yksinkertaisesti, että kasviksia (vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja) tulisi syödä vähintään puoli kiloa päivässä. Me Keventäjissä suosittelemme kasvisten määräksi 600 grammaa, sillä iso kasviksien osuus ruokavaliossa on tärkeimpiä painonhallintaan vaikuttavia...Hyvinvointisuunnitelma koko vuodelle
Vuodenvaihteessa kuntosalit, uimahallit ja jumpparyhmät alkavat täyttyä tupaten täyteen. Uuden vuoden alkaessa monella on mielessä kunnon kohottaminen, terveellisemmät elämäntavat ja painonpudottaminen. Tee alkavalle vuodelle hyvinvointisuunnitelma tukemaan elämänmuutostasi! Vaikka varsinaisia uudenvuodenlupauksia ei tehtäisikään, monella on muistissa...