Kasvisten käyttö ei jakaannu tasaisesti. Toiset ovat kasvissyöjiä, toiset ottavat pois jopa persiljan pihvin päältä. Puoli kiloa on minimi, mutta enemmänkin saa syödä. Jos kasvisten syöminen ei kuulu arkirutiineihin, kannattaa sitä opetella ja alkaa pikkuhiljaa ujuttaa ruokavalioon. Asenteissakin voi olla parantamisen varaa, sillä ”se on pupun ruokaa” – lausetta kuulee vieläkin.

Joskus tuntuu, että ihmiset tuntevat kasviksista vain tomaatin, kurkun ja jäävuorisalaatin. Kasviksia kannattaa syödä monipuolisesti laatuja vaihdellen ja joka aterialla, että taataan riittävä ravintoaineiden saanti. Värejä kannattaa myös vaihdella, sillä väriaineissa piilee monet hyvät ominaisuudet. Varsinkin syksyisin on tarjolla runsaasti kotimaisia tuoreita kasviksia, joten valikoimasta ei ole pulaa. Suosittelen kokeilemaan uusia makuelämyksiä!

Talvella kasvisvalikoima on huomattavasti niukempi ja tarjolla on ulkolaista, usein hurjaan hintaan. Kotimaisia juureksia ja kaaleja onneksi löytyy pitkälle kevääseen ja hintakin on kohtuullinen. Talvella kannattaa hyödyntää myös pakastekasviksia. Niitä on laaja valikoima käyttövalmiiksi pilkottuna.

Vanhoja tuttuja kasviksia

Tässä on esiteltynä muutama kasvisryhmä, jotka ovat perinteisesti kuuluneet suomalaiseen ruokavalioon, mutta jääneet vähän unholaan.

Juurekset ovat olleet hyvin keskeinen osa suomalaista ruokakulttuuria, mutta niiden käyttö on hiipumassa. Tutun porkkanan lisäksi useimmista marketeista löytyy naurista, lanttua, punajuurta, selleriä, palsternakkaa, piparjuurta ja retiisiä. Lisäksi kannattaa kokeilla kelta-, raita- ja mustajuurta, maa-artisokkaa, juuripersiljaa ja retikkaa. Juureksista saa hyviä tuoreraasteita, makoisia ja helppoja patoja ja keittoja. Helppo ja hyvä lisäke vaikka lihalle tulee, kun laitaa uuninpannulle esim. porkkanaa, palsternakkaa ja naurista isoina lohkoina ja päälle loraus öljyä, rosmariinia tai timjamia (tai jotain muita yrttejä) ja suolaa. Pelti uuniin 30-45 minuutiksi, ja valmista on.

Kaaleissa löytyy myös vaihtoehtoja. Tuttuja lienevät keräkaali, parsa- ja kukkakaali. Jos kaali ei maistu kypsennettynä, kokeile uudesta kaalista vaikka salaattia: suikaloi keräkaali suikaleiksi ja sekoita mukaan pestokastiketta (itse tehty on paras, mutta valmiskin kelpaa). Kukka-, parsa- ja ruusukaali ovat omiaan myös dippivihanneksina.

Lisäksi valikoimaa täydentävät salaatit, mausteyrtit, palkokasvit, hedelmät, vihanneshedelmät, marjat, sienet ja monet muut kasvikset.

Näin käytännössä

Puoli kiloa kasviksia saattaa tuntua paljolta, mutta jos sen jakaa pieniin annoksiin pitkin päivää, tulee se varsin helposti täyteen. Tässä yksi esimerkkipäivä:

Aamupala:

  • 2 ruispalaa
  • margariinia
  • kalkkunaleikkelettä
  • 1 tomaatti (n.100 g) viipaloituna leipien päälle
  • 50 g kurkkua tai paprikaa
  • kahvi maidolla

Lounas:

  • 1 tomaatti, kevyt mozzarellaa, basilikaa, mustapippuria, loraus öljyä ja balsamiviinietikkaa (balsamicoa)
  • lohta ja perunaa
  • 3 dl kukkakaalia, parsakaalia ja porkkanaa keitettynä

Välipala:

  • 1,5 dl mustikka ja vadelmaa
  • rasvatonta jogurttia

Päivällinen:

  • 3,5 dl kasvissosekeittoa (peruna, palsternakka, porkkana, kevytsulatejuustoa)
  • ruisleipää, kalkkunaleikkelettä, margariinia
  • rasvatonta maitoa

Iltapala:

  • 2 dl melonisalaattia (vesi-, hunaja-, ja cantaloupemelonia)

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

  • Terveellinen ruokavalio on vastustuskyvyn perusta – näin syömällä taistelet flunssaa vastaan

    Tavallisen flunssan lisäksi myös influenssat kaatavat tällä hetkellä porukkaa petiin. Ravitsemusterapeutti Anette Palssan vinkeillä voit välttää sairastumisen. Käsien pesu lienee se yleisin ja helpoin keino, mutta useimmat miettivät myös, millaisella ruokavaliolla voisi vastustaa taudin aiheuttajaa....
  • Rasvaa vähän, mutta laadukkaasti

    Rasva puhuttaa paljon ja monet meistä tietävätkin jo, millaista rasvaa elimistö tarvitsee ja millainen rasva on terveellistä. Aika usein kuitenkin levite jätetään pois leivän päältä, kun halutaan keventää ruokavaliota. Tarvitsemme rasvaa energiantuotantoon, rasvaliukoisten vitamiinien turvaamiseksi...
  • Napostelusta tietoiseen syömiseen

    Napostelu, välipalastelu, näykkiminen, laiduntaminen, ohimennen syöminen, syöpöttely - millä nimellä halutaankaan kutsua ruokailua, jossa syödään monta kertaa ja yleensä pieniä määriä. Tämä on suunta, johon suomalaisten ruokailu on menossa. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan noin 90...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest