Vitamiinien syömisen sijaan kannattaa ruokavalioon sisällyttää maukkaita ja ravintoarvoiltaan monipuolisia vihanneksia.
Yksi tällainen vitamiinipommi on kevään sesonkivihannes, eli parsa. Sen lisäksi, että parsa on tehokas diureetti, eli nesteenpoistaja, se on täynnä vitamiineja ja antioksidantteja. Ja mikä parasta, hyvän makuinen parsa on monikäyttöinen raaka-aine, josta loihdit helposti ruokia niin arkeen kuin juhlaan.
KOKEILE:
Pelkkä antioksidanttien ja vitamiinien läsnäolo ei riittäisi tekemään parsasta yhtä parhaista syötävistä vihanneksista. Myös parsan ravintoarvot puhuvat puolestaan. Sadassa gramassa parsaa on vain noin 20 kaloria, ja jopa puolet parsan massasta koostuu proteiinista.
Parsa on myös erittäin kuitupitoinen vihannes, eli sen syömisellä voi olla positiivisia vaikutuksia suoliston toiminnolle. Lisäksi kuitupitoinen ruoka auttaa pitämään sokeri- ja kolesterolitasot hallinnassa.
Lukematon määrä mikroravinteita
Parsa sisältää myös runsaasti erilaisia mikroravinteita, jotka edistävät hyvinvointia ja auttavat sinua pysymään terveenä.
E- ja C-vitamiinit hidastavat muun muassa solujen vanhenemista, kun taas Tiamiini ja B-vitamiini säätelevät verensokeria ja auttavat pitämään keskittymiskyvyn korkealla. K-vitamiini edistää puolestaan veren hyytymistä ja luuston terveyttä. Foolihappo voi ehkäistä hermoston sairauksia, kun taas beetakaroteeni ja karotenoidit, jotka ikääntymistä hidastavan A-vitamiinin imeytymistä.
Magnesium ja kalium auttavat hallitsemaan ahdistusta ja fyysistä väsymystä, eli toisin sanoen ne toimivat todellisena stressin lievittäjänä. Kalsium, fosfori ja kromi ovat kivennäisaineita, jotka säätelevät insuliinin kykyä kuljettaa glukoosia soluihin.
Eikä tässä suinkaan kaikki, sillä parsan sisältämä mangaani, rauta, sinkki ja kupari ovat erinomaisia antioksidantteja.
Parsa keitettynä vai raakana?
Ei ole väliä, nautitko parsan raakana vai kypsennettynä – ravintoarvot pysyvät ennallaan.
Jos keität parsan, kannattaa keitinvesi ottaa talteen! Lisäämällä keitinveden joukkoon sitruunaa ja inkivääriä, tulet kuin huomaamattasi tehneeksi nestettä tehokkaasti poistavan detox-juoman.
Lähteet: Healthline, Vogue, Satokausikalenteri
Unohdettu terveyspommi tekee paluun: Tästä syystä sinunkin kannattaa tutustua lanttuun
Lanttu on monille tuttu juures, mutta sen terveyshyödyt ovat jääneet usein muiden vihannesten varjoon. Tämä unohdettu vihannes on kuitenkin todellinen terveyspommi, joka tarjoaa runsaasti ravintoarvoja ja terveysvaikutuksia. Lanttu on täynnä vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja, jotka...Tuoreet vs. pakastekasvikset – kumpi on parempi vaihtoehto?
Kun pohditaan, ovatko tuoreet kasvikset vai pakastekasvikset parempi vaihtoehto, vastaus ei ole yksiselitteinen. Molemmilla on omat etunsa ja haittansa, ja valinta riippuu pitkälti yksilöllisistä tarpeista ja olosuhteista. Tuoreet kasvikset tarjoavat usein parhaan maun ja tekstuurin,...Polta rasvaa ja kasvata lihasta – näin onnistut!
Monet laihduttajat toivovat pudottavansa rasvaa, mutta samalla säilyttävänsä kovan työn kautta hankitut lihakset. Tämä voi kuitenkin olla haaste, sillä painonpudotuksessa elimistö voi käyttää lihaskudosta energiana, mikäli ruokavalio ja liikunta eivät ole tasapainossa. Poimi vinkit siihen,...