Usein kokoamme lautasillemme totuttuun tapaan vihersalaattia, kurkkua ja tomaattia. Vaikka kaikkien vihannesten syöminen on meille hyväksi, monipuolisuus on tässäkin asiassa kaiken a ja o. Eriväristen ja erityyppisten vihannesten syöminen tarjoaa kehollesi parhaat ravintoaineet. Lue tarkemmin elimistömme tarvitsevista ravintoaineista tästä.
Nappaa nämä äärimmäisen ravintorikkaat vihannekset ostoskoriisi seuraavalla kauppareissulla.
Vesikrassi
Tutkimuksissa maailman terveellisimmäksi vihannekseksi nostettuun vesikrassiin kannattaa todella tehdä lähempää tuttavuutta, sillä vesikrassilla on ylivoimainen ravintoprofiili kaloria kohden.
Yksi annos (34 g) vesikrassia sisältää vain 4 kilokaloria, mutta lähes gramman proteiinia sekä runsaasti A-, C- ja K-vitamiineja. Vesikrassi sisältää myös jonkin verran kalsiumia, rautaa, mangaania, E-vitamiinia, erilaisia B-vitamiineja, kuparia ja kaliumia.
TESTAA: Lisää vesikrassia salaatteihin tai voileivän päälle.
Tummanvihreät lehtivihannekset
Tummanvihreät lehtivihannekset, kuten pinaatti ja lehtikaali, tunnetaan yleisesti terveellisyydestään – eikä suotta!
Ne ovat täynnä vitamiineja, rautaa, proteiinia ja kuituja, jotka kaikki parantavat kokonaisvaltaista terveyttäsi. Ne ruokkivat myös kehosi hyödyllisiä bakteereja ja näin ollen parantavat suolistosi hyvinvointia. Tutkimusten mukaan tummanvihreiden lehtivihannesten päivittäinen syöminen voi estää ikääntymistä.
Eikä tässä suinkaan kaikki, sillä vihreät lehtivihannekset sisältävät myös nitraatteja, joiden on osoitettu lisäävän elimistön typpioksidin tuotantoa, mikä puolestaan parantaa verisuonten toimintaa ja voi alentaa verenpainetta.
TESTAA: Lisää pinaattia tai lehtikaalia sellaisenaan salaatteihin tai wokkien sekaan. Testaa resepti: porkkana-lehtikaalisalaatti.
Ruohosipulia ja sipulia
Ruohosipuli, sipuli, valkosipuli ja purjo tuottavat erilaisia antioksidantteja, joilla on osoitettu olevan muun muassa syöpää ehkäiseviä ja vastustuskykyä parantavia ominaisuuksia.
Sipulien on myös osoitettu vähentävän sydän- ja verisuonisairauksien, liikalihavuuden ja diabeteksen riskiä sekä alentavan verenpainetta. Ruohosipulissa ja sipulissa on vähän kaloreita, mutta ne ovat runsaasti K-, C-, A- ja B-vitamiineja sekä mineraaleja, kuten rautaa, sinkkiä, kuparia, kalsiumia, mangaania ja magnesiumia.
TESTAA: Ruoan päälle ripoteltu ruohosipulisilppu tuo annoksiin paitsi makua, myös ihanan vihreää väriä. Testaa resepti: ruohosipulikeitto.
Parsa- ja kukkakaali
Kaikki ristikukkaiset vihannekset, kuten parsa- ja kukkakaali, ovat vähäkalorisia, mutta hyviä kuidun, folaatin ja C-, E- ja K-vitamiinin lähteitä. Tutkimusten mukaan ristikukkaiset vihannekset voivat lisäksi vähentää syöpäriskiä ja ehkäistä tulehduksia.
TESTAA: Parsakaali säilyttää ravintosisältönsä hyvin myös pakastettuna. Pakastetut parsakaalit kannattaa sulattaa hitaasti jääkaapissa, ja pakasteiden päälle kannattaa ripotella hiukan suolaa, joka irrottaa liiat nesteet. Parsakaalien maku paranee entisestään, kun lämmität sulaneita parsakaaleja muutaman minuutin ajan sadassa asteessa.
Testaa resepti: Parsakaali-raejuustopiirakka
Paprikat
Paprikoita on saatavilla usean värisinä; vihreinä, punaisina, keltaisina ja oransseina. Eriväristen paprikoiden maku ja ravintoprofiili vaihtelevat hieman, joten täyden hyödyn saat nauttimalla paprikoita kaikissa sen väreissä! Vähäkalorinen, mutta ravintorikas paprika on hyvä C-vitamiinin, folaatin ja karotenoidien lähde.
TESTAA: Kokeile paprikoita raakana salaateissa tai hummuksen kera, keitettynä, paahdettuna, täytettynä tai munakkaissa. Testaa resepti: paahdetut paprikat.
Parsa
Parsa on vähäkalorinen ja erittäin ravintoainerikas vihannes, joka kannattaa ottaa ruokavalioon etenkin näin keväällä – parhaaseen parsa-aikaan. Annoksessa (90 g) parsaa on vain 20 kilokaloria, mutta saat siitä noin 2 grammaa sekä kuitua että proteiinia. Lisäksi parsa sisältää runsaasti K-ja A-vitamiinia sekä folaattia. Se sisältää myös pienempiä määriä C-ja E-vitamiinia, kaliumia ja fosforia. antioksidantteja.
Parsa sisältää antioksidantteja, jotka yhdessä antibakteeristen ja virustenvastaisten ominaisuuksiensa kanssa voivat alentaa verenpainetta ja estää tulehduksia.
POIMI RESEPTEJÄ: Parsa on keventäjän kevätkasvis
Lähteet: The Manual, Terveyskirjasto
Unohdettu terveyspommi tekee paluun: Tästä syystä sinunkin kannattaa tutustua lanttuun
Lanttu on monille tuttu juures, mutta sen terveyshyödyt ovat jääneet usein muiden vihannesten varjoon. Tämä unohdettu vihannes on kuitenkin todellinen terveyspommi, joka tarjoaa runsaasti ravintoarvoja ja terveysvaikutuksia. Lanttu on täynnä vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja, jotka...Tuoreet vs. pakastekasvikset – kumpi on parempi vaihtoehto?
Kun pohditaan, ovatko tuoreet kasvikset vai pakastekasvikset parempi vaihtoehto, vastaus ei ole yksiselitteinen. Molemmilla on omat etunsa ja haittansa, ja valinta riippuu pitkälti yksilöllisistä tarpeista ja olosuhteista. Tuoreet kasvikset tarjoavat usein parhaan maun ja tekstuurin,...Polta rasvaa ja kasvata lihasta – näin onnistut!
Monet laihduttajat toivovat pudottavansa rasvaa, mutta samalla säilyttävänsä kovan työn kautta hankitut lihakset. Tämä voi kuitenkin olla haaste, sillä painonpudotuksessa elimistö voi käyttää lihaskudosta energiana, mikäli ruokavalio ja liikunta eivät ole tasapainossa. Poimi vinkit siihen,...