Jokaisen Keventäjän olisi hyvä ymmärtää mikro- ja makroravintoaineiden ero. Tässä ravintoaineiden ero pähkinänkuoressa.
Mikroravinteet välttämättömiä elintoiminnoille
Mikroravinteet ovat näkymättömiä sankareita, joita kehosi kaipaa pieninä määrinä. Nämä pienet ravintoaineet osallistuvat moniin tärkeisiin elintoimintoihin, kuten energiantuotantoon, entsyymien ja hormonien säätelyyn, immuunijärjestelmän vahvistamiseen, kasvuun, luuston terveyteen ja nestetasapainon ylläpitämiseen.
Esimerkiksi raudalla on tärkeä rooli hapen kuljettamisessa soluille, kun taas kalsium on välttämätön ravintoaine luuston terveyden ylläpitämiseksi.
Mikroravinteet voidaan luokitella neljään luokkaan:
Vesiliukoiset vitamiinit: Nämä vitamiinit poistuvat elimistöstä, jos niitä kulutetaan liikaa. Tähän luokkaan kuuluvat mm. B-vitamiinit ja C-vitamiini.
Rasvaliukoiset vitamiinit: Nämä vitamiinit varastoituvat maksaan ja rasvakudokseen, mukaan lukien A-, D-, E- ja K-vitamiinit.
Hivenaineet: Välttämättömiä pieninä määrinä, mutta kriittisiä kehon eri toiminnoille. Tähän luokkaan kuuluvat muun muassa rauta, mangaani, kupari, sinkki, jodi, fluori ja seleeni.
Makromineraalit: Tarvitaan suurempia määriä kuin hivenaineita. Makromineraaleilla, kuten kalsiumilla, fosforilla, magnesiumilla, kaliumilla ja natriumilla, on tietty rooli kehossasi.
Täytä mikroravinnetarpeesi:
Mikroravinteiden puute voi aiheuttaa joukon terveysongelmia sairauksista alentuneisiin energiatasoihin ja heikentyneeseen immuunitoimintaan. Monipuolinen ruokavalio onkin avainasemassa mikroravintoaineiden saannissa.
Makroravinteiden määrät löytyvät ravitsemussuosituksista
Mutta entäs sitten makrot? Makroravinteet ovat puolestaan aineita, joita kehosi kaipaa merkittäviä määriä päivittäisten toimintojen ylläpitämiseen, aineenvaihduntaprosessien tukemiseen sekä kudosten kasvuun ja korjaamisen edistämiseen.
Makroravinteet voidaan luokitella kolmeen pääryhmään:
Proteiinit: Välttämätön kudoksille, kasvulle ja monille biokemiallisille prosesseille. Proteiineilla on myös ratkaiseva rooli aineenvaihdunnan, hormonien ja happo-emäs-tasapainon ylläpitämisessä.
Rasvat: Osallistuu energiantuotantoon, hormonitoimintaan ja rasvaliukoisten vitamiinien imeytymiseen.
Hiilihydraatit: Hiilihydraatit toimivat kehosi ensisijaisina energialähteinä.
Suomalaisten ravintosuositusten mukaan ruokavalio olisi hyvä koostaa seuraavasti:
45-60 % hiilihydraatteja
25-40 % rasvaa
10-20 % proteiinia
Näiden makroravinteiden saantisuosituksiin vaikuttavat monet tekijät, kuten päivittäinen aktiivisuustaso, ikä ja energiantarve.
Syömällä makroravintoaineita jokaisesta luokasta, tulet nauttineeksi samalla monipuolisesti mikroravintoaineita.
LUE MYÖS: 5 terveellistä aamiaista: Näitä asiantuntijat suosittelevat
Lähteet: THL, Shape
Näin ravitsemusterapeutit itse syövät päivän aikana - yllätyitkö?
Terveystalo pyysi kahta ravitsemusterapeuttia pitämään ruokapäiväkirjaa päivän ajan. Ruokavalion peruspilariksi paljastui säännöllinen, salliva ja lautasmallia mukaileva syöminen. Terveystalon laillistetun ravitsemusterapeutin Mari Aallon kulmakivi omassa ravitsemuksessa on säännöllisyys. "Kannan aina välipaloja mukanani. Kehoni ja mieleni alkavat heti oireilla,...Bataatti - täydellinen juures laihduttajalle
Bataatti on paitsi herkullinen myös erinomainen valinta terveydestä huolehtivalle. Se tarjoaa runsaasti ravintoaineita ja sopii loistavasti monipuoliseen ruokavalioon. Tutustutaanpa bataatin hyötyihin ja siihen, miten se voi tukea hyvinvointiasi. Miksi bataatti on hyväksi? Bataatti on täynnä...Maistuvaa ilman ähkyä! Poimi joulun kevyet herkut
Jouluherkuttelu voi olla sekä juhlan makuista että kevyttä. Kokosimme parhaat jouluiset keventäjien reseptit, jotka tuovat juhlatunnelman pöytään ilman ylimääräisiä kaloreita. Näillä resepteillä joulu maistuu herkulliselta, eikä olo ole raskas aterian jälkeen. Mikä näistä päätyy sinun...