Kinkku
Kinkku on monen joulupöydän kruunu ja usein valtava sellainen. Kinkkua ei soisi enää syövän loppiaisena, joten moni höylääkin kinkkuviipaleita yötä myöden. Keventäjän kannalta se ei tietenkään ole kovin järkevää. Joulukinkusta pääsee eroon rauhallisemmassakin tahdissa. Joulukinkku sopii loistavasti erilaisiin vokkeihin ja muihin aasialaisiin ruokiin. Ne sopivat jouluruokaan kyllästyneellekin. Muista myös, että vorscmackin voi valmistaa naudan jauhelihan sijaan hienoksi jauhetusta joulukinkusta!
Kokeile joulukinkun tähteitä esimerkiksi näissä resepteissä:
-
- Rapsakka kinkku-hernesalaatti ja sinappikrutonkeja 🔒 Keventäjien jäsenille
- Kaukoidän kinkkukiusaus 🔒 Keventäjien jäsenille
- Kinkku-ruusukaalivokki 🔒 Keventäjien jäsenille
- Vorschmack 🔒 Keventäjien jäsenille
Kalat
Joulukaloja ostetaan usein säästeliäästi, ja esimerkiksi hintavaa mätiä ei yleensä juurikaan jää tähteeksi. Jos kaloja jää yli, hyödynnä ne erilaisissa laatikoissa. Savusilakoista, maidosta, mätitahnasta, tillistä ja tähteeksi jääneistä kylmistä perunoista syntyy ihana laatikko, jota voi nauttia ruisleivänkin päällä. Uudeksi vuodeksi voi hyvin säästää suolaan säilötyt sillit – ne maistuvat blinien täytteenä. Kylmäsavu- ja graavilohi naamioituvat vähemmän jouluisiksi pizzan päällä. Kirjolohi uppoaa yhdessä joulun juuresten ja oliivien kanssa pyttipannuun. Lohi kokee muuttumisleikin myös itämaisissa nuudelikeitoissa.
Keitetyt perunat
Tähteeksi jääneet keitetyt perunat sopivat kalojen kanssa täydellisesti. Keitettyjä, kuorittuja perunoita voi hyödyntää myös valmistamalla niistä perinteisen muusin. Joulukinkusta ja perunamuusista syntyy kreikkalaisin maustein ja fetan kera kätevä lihaperunasoselaatikko.
Kokeile tähteeksi jääneitä perunoita esimerkiksi tässä reseptissä:
-
- Kreikkalainen lihaperunasoselaatikko 🔒 Keventäjien jäsenille
Laatikot
Tähteeksi jääneitä joululaatikoita voi käyttää mehevöittämään leipätaikinoita.
Joululeivät
Yli jäävistä, hieman kuivahtaneista joululimpuista voi paistaa krutonkeja salaattien sattumiksi. Kuivahtaneesta leivästä voi myös jauhaa muruseosta jälkiruokiin. Mausta seos kanelilla, fariinisokerilla ja tilkalla rypsiöljyä.
Glögi
Kuumaa glögiä on mukava juoda jo joulukuun alussa, mutta harvemmin enää tammikuussa. Ylijääneestä glögistä syntyy helposti jälkiruokakiisseli. Sekoita litraan valmista (kylmää) glögiä 3/4 dl perunajauhoja ja keitä seosta koko ajan sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa. Siirrä kattila liedeltä, lisää joukkoon 5 dl vadelmia (tai muita marjoja) ja vaniljasokeria maun mukaan.
Piparkakku
Piparit säilyvät hyvin, mutta keventäjän ei kannata napsia niitä koko tammikuuta vain totutun tavan vuoksi. Piparkakut suurustavat lihakastikkeet, joten kokeile ylimääräisiä piparkakkuja esimerkiksi tässä reseptissä:
- Broileria piparikastikkeessa 🔒 Keventäjien jäsenille
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Kasvikset valloittavat grillin
Grillissä kypsyvät maustevoin mehevöittämät varhaisnauriit, muhkeat, tuorejuustolla täytetyt portobellosienet, aromikas tsatsikin kera tarjottava fenkoli sekä makealla thai chilikastikkeella maustetut hedelmät. Tänä kesänä keventäjä innostuu uudenlaisista grillikasvisherkuista. Onneksi yhä useampi muistaa, että kasvikset kuuluvat grilliritilälle siinä...Maito mahtuu keventäjän lasiin
Keventäjällä on monta hyvää syytä nauttia maitoa ja maitotuotteita. Maidon sisältämä kalsium pitää laihduttajan koville joutuvat luut lujina. Valitse silti maito vähärasvaisena. Laihdutuskuurin aikana moni karsii turhaan ruokavaliostaan tärkeitä elintarvikkeita, kuten maidon. Tämä on valitettavaa,...Montako kaloria lautasella? Vinkkejä annoskokojen arvioimiseen
Kauan keventäneet voivat osata kaloritaulukot ulkoa, mutta jos ei tiedä annoksen painoa, ei ole paljon hyötyä tietää, paljonko energiaa on sadassa grammassa. Silmämääräinen arviointi muuttuu ajan kanssa helpommaksi. Alussa auttavat puntari ja kauppojen valmisruuat. Aloitteleva...