Juhannus on herkuttelun aikaa – ja hyvä niin. Mutta entä jos tänä vuonna kattaisit juhlapöytään myös sydämelle ystävällisiä makuja? Hyvä uutinen on, että terveellinen voi olla myös herkullista. Tässä kolme raaka-ainetta, jotka paitsi maistuvat kesältä, tekevät myös hyvää sydämellesi.
1. Parsa – kevyt herkku, joka hellii sydäntä
Parsa on kevään ja alkukesän sesonkiherkku, mutta se ansaitsisi paikkansa myös juhannuspöydässä. Parsassa on runsaasti antioksidantteja, kuituja ja foolihappoa, jotka tukevat verisuonten hyvinvointia ja auttavat pitämään verenpaineen kurissa. Lisäksi parsassa on vain vähän kaloreita, mutta paljon makua – täydellinen lisuke esimerkiksi uusille perunoille tai grillatulle kalalle.
LUE MYÖS: Parsa-aika on täällä! Näin otat kaiken irti kevyestä herkusta
Vinkki juhannukseen:
Höyrytä parsa napakan pehmeäksi ja viimeistele se kevyellä lorauksella oliiviöljyä ja puristuksella sitruunaa. Tarjoa sellaisenaan tai lisää juhannussalaattiin. Myös grillattu parsa toimii erinomaisesti!
2. Kauratuotteet – sydämen supervilja, myös juhannuksena
Kauran sisältämä beetaglukaani on todellinen sydänystävä: se auttaa alentamaan veren kolesterolitasoja ja tukee vatsan hyvinvointia. Vaikka kaura ei välttämättä ensimmäisenä tule mieleen juhannusmenussa, se sopii yllättävän moneen.
Kokeile vaikka: Kaura-pohjainen raikas jogurtti mansikoiden ja pähkinärouheen kanssa toimii kevyenä jälkiruokana. Tai loihdi kaurapohjainen piirakkapohja ja täytä se kesän marjoilla. Myös kaurasmoothie toimii juhannusaamun keventäjänä.
3. Rasvainen kala – omega-3-rasvahappojen lempeä voima
Lohi, silakka ja muut rasvaiset kalat ovat juhlapöydän klassikkoja – ja samalla terveysteko sydämellesi. Omega-3-rasvahapot auttavat vähentämään tulehdusta ja suojaavat sydän- ja verisuonitaudeilta. Ne voivat myös parantaa veren rasva-arvoja ja tukea sydämen rytmiä.
LUE MYÖS: Kesäkalaa ulkona nautiskellen
Valitse juhannukseksi:
Perinteinen savulohi, grillattu kirjolohi tai sinapilla maustettu graavisiika. Tarjoa kalat uusien perunoiden ja tillin kanssa tai tee niistä kevyitä cocktailpaloja ruisleivän päälle.
Sydänystävällinen juhannus – helposti, maistuvasti ja sesonkiin sopivasti
Sydänystävällinen ei tarkoita tylsää. Parsa tuo vihreyttä ja keveyttä, kaura lempeyttä ja kuitua, kala ravintorikkautta ja juhlan tuntua. Näillä kolmella raaka-aineella saat juhannusateriaan sekä iloa että hyvää oloa – ilman raskasta oloa.
Pieni teko juhannuspöydässä voi olla iso teko sydämellesi.
LUE MYÖS: Oletko yli 50-vuotias – valitse fiksusti juhannusjuomasi
3 vinkkiä parempaan ryhtiin – näin vahvistat kehoa ja kohennat olemusta
Hyvä ryhti ei ole vain ulkonäköasia. Se vaikuttaa suoraan siihen, miten keho toimii, miltä olo tuntuu – ja jopa siihen, miten meidät kohdataan. Ryhti kertoo paljon niin jaksamisesta kuin itseluottamuksestakin. Mutta kiireinen arki, istumatyö ja...Hyödynnä raparperia juhannuksena – 5 ideaa kesän herkullisimpaan käyttöön
Kesän juhlahetket, kuten juhannus, kutsuvat nauttimaan tuoreista raaka-aineista, kevyistä herkuista ja kotimaisista mauista. Yksi kesäkeittiön yllättävimmistä tähdistä on raparperi – tuo hapanvarsi, joka hurmaa niin makeissa kuin suolaisissakin ruoissa. Sen säväyttävä maku, houkutteleva väri ja...Valitse nämä 3 sydänystävällistä ruoka-ainetta juhannuspöytään
Juhannus on herkuttelun aikaa – ja hyvä niin. Mutta entä jos tänä vuonna kattaisit juhlapöytään myös sydämelle ystävällisiä makuja? Hyvä uutinen on, että terveellinen voi olla myös herkullista. Tässä kolme raaka-ainetta, jotka paitsi maistuvat kesältä,...
3 vinkkiä parempaan ryhtiin – näin vahvistat kehoa ja kohennat olemusta
Hyvä ryhti ei ole vain ulkonäköasia. Se vaikuttaa suoraan siihen, miten keho toimii, miltä olo tuntuu – ja jopa siihen, miten meidät kohdataan. Ryhti kertoo paljon niin jaksamisesta kuin itseluottamuksestakin. Mutta kiireinen arki, istumatyö ja...Hyödynnä raparperia juhannuksena – 5 ideaa kesän herkullisimpaan käyttöön
Kesän juhlahetket, kuten juhannus, kutsuvat nauttimaan tuoreista raaka-aineista, kevyistä herkuista ja kotimaisista mauista. Yksi kesäkeittiön yllättävimmistä tähdistä on raparperi – tuo hapanvarsi, joka hurmaa niin makeissa kuin suolaisissakin ruoissa. Sen säväyttävä maku, houkutteleva väri ja...Valitse nämä 3 sydänystävällistä ruoka-ainetta juhannuspöytään
Juhannus on herkuttelun aikaa – ja hyvä niin. Mutta entä jos tänä vuonna kattaisit juhlapöytään myös sydämelle ystävällisiä makuja? Hyvä uutinen on, että terveellinen voi olla myös herkullista. Tässä kolme raaka-ainetta, jotka paitsi maistuvat kesältä,...