Psykologin neljä neuvoa: Tällainen on palauttava loma

Jos palautuminen on jäänyt kesälomalla vajaaksi, voivat vaikutukset näkyä syksyllä töiden alkaessa.

Kesä ja valo usein aktivoivat meitä tekemään enemmän asioita kuin talvikaudella.

− Päivät venyvät, kun illat eivät ole enää pimeitä ja tekemistä on ehkä kertynyt lomalle. Saatamme nipistää esimerkiksi unista ja palautuminen jää vajaaksi. Tämä voi näkyä syksyllä, kun työt taas alkavat, kertoo Terveystalon psykologi ja psykoterapeutti Aino Kohtala.

Kohtala antaa neljä neuvoa palauttavaan lomaan.

1. Selkeytä työtilanne ennen lomalle lähtöä

Jaa omat työtehtäväsi kolmeen osaan: hoida ennen lomaa, delegoi ja jätä loman jälkeiselle ajalle.

Työtehtävien jakaminen auttaa keskittymään ennen lomaa ja toisaalta vähentää lomalle jäämisen aiheuttamaa stressiä. Loman jälkeen työhön on myös helpompi tarttua uudelleen, kun on merkinnyt muistiin, mihin ennen lomaa jäi.

2. Pysähdy lomaan liittyvien toiveiden, odotusten ja suunnitelmien äärelle

Mieti etukäteen, mitä haluat lomaltasi: joku nauttii etukäteen tehdyistä suunnitelmista, toiselle taas on tärkeämpää voida unohtaa kello ja kalenteri kokonaan.

Pidä lomasuunnitteluhetki yhdessä läheistesi kanssa.

Huolehdi siitä, että tekemisenkin keskellä on tilaa vain olemiselle. Sano ei suorittamiselle ja joskus mukavillekin asioille, jos ne alkavat täyttää loman kalenteria liikaa.

3. Katkaise työasioiden mielessä pyöriminen

Mahdollisuuksien mukaan, laskeudu lomaan jo viimeisten työpäivien aikana vaikkapa pitämällä enemmän taukoja tai lyhentämällä työpäiviä.

Erilaiset lomalle siirtymisen rituaalit auttavat irtautumaan työminästä. Maisemanvaihdos tai vaikkapa lomalle jäännin juhlistaminen läheisten kanssa voivat tukea siirtymää. Lomarituaaleja voi toteuttaa jo ennen lomaa, vaikka syömällä työkavereiden kanssa taukojäätelöt tai käymällä uimassa kotimatkalla.

Työelämän muututtua hybridimalliin monella etätyöläisellä kannettavat tietokoneet ja puhelimet nököttävät kotitoimistolla käden ulottuvilla. Muokkaa kotiympäristö lomaympäristöksi. Vähintäänkin on hyvä hiljentää Teams puhelimesta ja laittaa tietokone vaatekaapin alahyllylle odottamaan.

4. Kunnioita lomaasi tarpeeksi

Osa meistä suhtautuu työelämään joustavammin, eikä yksittäiseen sähköpostiin tai puheluun vastaaminen loman aikana aiheuta kohtuutonta kuormitusta. Suurimmalle osalle työntekijöistä tämä ei kuitenkaan ole tarpeellista ja työ saa jäädä loman ajaksi työpaikalle.

Omista rajoistasi voit muistuttaa esimerkiksi sähköpostin automaattivastauksissa – näin kenenkään ei tarvitse arvailla, oletko loma-aikana tavoitettavissa työasioissa.

 

Muista, että loma ja vapaat ovat ensisijaisesti sinua eikä työtäsi varten. Lomalla sinulla on mahdollisuus palautua tavallista enemmän ja tehdä asioita, mihin arjessa ei aina riitä aikaa.

Loman täyttäminen vuoden varrella kertyneillä tehtävillä voi tuoda onnistumisten sijaan lisästressiä ja paineita. Tekeminen ei lomalla ole kiellettyä, mutta kuuntele itseäsi tarkasti, ettei lomasta muodostu työleiri.

Lähde: Terveystalo

  • Uudet ravitsemussuositukset tuovat lisää leipää ja puuroa lautaselle

    Syksyllä julkaistavissa suomalaisissa ravitsemussuosituksissa täysjyväviljasta annetaan ensi kertaa 90 gramman suositus. Tämä vastaa esimerkiksi kolmea ruisleipäpalaa, yhtä lautasellista kaurapuuroa ja kolme desilitraa keitettyjä ohrasuurimoita. Täysjyvää saadaan edelleen liian lähän Moneen muuhun Euroopan maahan verrattuna suomalaisten...
  • Tutkitusti tehokkain tapa ehkäistä istumatyön haittoja: "Helppo ja ilmainen keino"

    Pieni jaloittelu puolen tunnin välein vähentää tutkitusti istumatyön aiheuttamia terveyshaittoja. Taukoihin kannattaisi suhtautua vakavasti, sillä runsaalla istumisella on tutkitusti yhteys vakaviin sairauksiin.  Moni meistä työskentelee pääsääntöisesti istuen, ja jopa kolmannes suomalaisista työntekijöistä istuu työssään 6–7...
  • 3 merkkiä, joista tiedät syöväsi liian vähän kuituja

    Moni Keventäjä saattaa pohtia, saako ruokavaliostaan riittävästi proteiinia. Vaikka proteiini on tärkeä rakennusaina, huomiota kannattaisi kiinnittää myös riittävään kuidun saantiin. Kuidulla on yllättävän suuri vaikutus terveydellemme; se ylläpitää suolen toimintaa, lisää kylläisyyden tunnetta, auttaa verensokeria...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest