Riittävä lepo ei ole tärkeää ainoastaan vireyden kannalta, vaan se auttaa pitämään myös lihakset terveinä ja hormonitoiminnan tasapainossa. Useat tutkimukset osoittavat, että liian vähäinen lepo ja unensaanti ovat yhteydessä kehon korkeaan rasvapitoisuuteen.
Älä stressaa liikunnasta
Useat ihmiset kamppailevatkin juuri unen ja liikunnan tasapainottamisesta. Kunto ei ole kiinni koko kehon läpikäyvistä kuntosalisessioista tai monen tunnin juoksulenkistä, vaan ennen kaikkea levosta. Riittävä lepo tarkoittaa myös itsestään huolehtimista. Totuus kuitenkin on, että useimmat ihmiset eivät saa tarpeeksi lepoa. Unen- ja levonpuute johtuu usein työkiireiden, stressin ja liikunnan yhdistelmästä.
Stressaantuneelle keholle raskas liikunta ei tee hyvää, vaan pari päivää taukoa kuntosalilta voi olla juuri se mitä kehosi kaipaa. Älä siis ota stressiä viikonlopun tai loman liikunnasta, sillä kehosi ansaitsee välillä kunnon lepoa. Tämä ei tarkoita sitä, että sohvan pohjalle kannattaa jäädä koko viikoksi, vaan muistaa että sinun ei tarvitse työskennellä seitsemänä päivänä viikossa saavuttaaksesi tuloksia.
Ilman riittävää lepoa mielemme alkaa myös himoita makeaa korvatakseen unenpuutteesta johtuvan energiavajauksen.
Rutiinit takaavat hyvät yöunet
Rutiinit ja säännöllisyys ovat avainasemassa levon ja liikunnan yhteensovittamisessa. Jos aikataulusi vaativat liikuntaa heti töiden jälkeen tai aikaista heräämistä, pysy aikataulussasi. Ei ole väliä mitä liikuntaa harrastat, säännöllinen ja hyvin koostettu aikataulu takaavat sinulle riittävästi aikaa sekä liikunnalle että levolle.
Varmista, että olet aikatauluttanut viikkoosi tarpeeksi unta ja lepoa. Jos olet kirjannut ylös tulevat liikuntakertasi, kirjaa ylös myös lepopäivät ja jopa nukkumaanmenoajat. Kaikki on kiinni johdonmukaisuudesta. Kehosi kiittää ja kuntosi kasvaa kun menet nukkumaan ja heräät joka aamu samaan aikaan. Nukkumaanmenoajoissa kannattaa ottaa oman kehon luonnollinen rytmi, eikä yrittää käännyttää iltavirkkua kehoa aamuherääjäksi.
Oman kehon kuuntelu kannattaa
Kun yrität synkronoida liikunnan ja levon, tärkein asia on oman kehon kuuntelu. Jokaisen keho toimii ja sopeutuu rutiineihin eri tavalla. Ei ole olemassa yhtä ihanneaikataulua joka kertoisi milloin kannattaa liikkua ja nukkua, vaan parhain lopputulos saavutetaan suunnittelemalla itselle sopiva ohjelma.
Suunnitelmissa kannattaa muistaa olla realistinen. Jos et ole aamuihminen, älä yritä liikkua väkisin aamuisin, vaan ajoita liikuntahetkesi lounastunnille tai työpäivän jälkeen. Ota liikuntavaatteet mukaan töihin, jolloin et todennäköisesti jätä yhtä helposti kuntosalia tai jumppaa välistä. Saavuttaaksesi pitkän aikavälin muutoksia, kuuntele kehoasi ja löydä itsellesi paras tapa toimia.
Syö hyvin ja rentoudu ennen nukkumaanmenoa
Vältä rasittavaa liikuntaa juuri ennen nukkumaanmenoa, sillä kehosi tarvitsee hieman aikaa rentoutuakseen ennen nukahtamista. Meillä on tapana rentoutua iltaisin television äärellä, mutta television tai tietokoneruudun valo saattavat häiritä unen laatuasi ja nukahtamista. Huonosti nukkuessamme kehomme joutuu stressitilaan, jonka seurauksena voi olla esimerkiksi kunnon huonontuminen. Sammuta siis televisio ja tietokone vähintään puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa unen laadun parantamiseksi. Rentoudu television katselun sijaan vaikkapa kirjaa lukemalla.
Monet pelkäävät syömistä juuri ennen nukkumaanmenoa, mutta nukkumaan ei kannata mennä nälkäisenä. Ravitseva iltapala auttaa kehoa korjaamaan lihasvauriot ja pitää verensokerin tasaisena pitkän yön aikana.
Lähde: Huffington post