Vartissa valmista kevyttä

Arjen ruuanlaitossa vaivattomuus on arvossaan. Erityisesti nälkäinen keventäjä ei halua kovin montaa tuntia sovitella kokinhattua päähänsä, sillä silloin houkutus syödä jo ennen ruuan valmistumista on kova.

Monen mielikuvissa puolivalmisteita ja nopeasti valmistuvia ruokia leimaa epäterveellisyys. Valmisateriat, grilliherkut ja kermalla kiireessä maistuvaksi loihditut ruuat ovat kaikki toki nopeasti valmistuvaa ruokaa, mutta miltei yhtä käden käänteessä valmistuvat erilaiset ihanat keitot, ruokaisat lounasleivät sekä pikantit pastat.

Puolivalmisteet ovat monen kiireisen keventäjän pelastus. Muista, että pakastekasvikset ovat ravintoarvoiltaan tuoreiden kasvisten veroisia. Pakaste- ja mikroaterioita voi tuunata edelleen lisäämällä joukkoon kasviksia, pähkinöitä ja siemeniä, lihaa tai kalaa sekä tuoreita yrttejä. Pussijauheitakin voi tuunata paremmiksi lisäämällä joukkoon runsaasti tuoreita aineksia.

Sukkelasti suuhun

Pastat

Perinteisen bolognesekastikkeen syvän maun salaisuus on pitkä haudutus. On kuitenkin olemassa iso joukko pastoja, joiden tuoreus ja raikkaus syntyy hyvin nopeasta valmistuksesta. Esimerkiksi kirsikkatomaatit, oliivit ja kaprikset rakastavat pikavisiittiä pannulla. Muutaman minuutin pastakastikkeita ovat myös:

  • Itse tehdyt pestot (perinteisen basilikapeston lisäksi tillipesto, artisokkapesto säilötystä latva-artisokasta, papupesto säilykepavuista sekä hernepesto versoista ja pakasteherneistä)
  • Anjovis-parsakaalipasta (parsakaali on parhaimmillaan al dentenä)
  • Sitruunainen katkarapupasta (katkaravut sitkistyvät pitkästä keittämisestä)

Keitot

Kun lihaliemi keitetään alusta asti luista tai kalaliemi perkuuosista, puhutaan jo antaumuksellisesta keiton valmistuksesta. Pääosin keitot ovat kuitenkin nopeaa ruokaa. Vartissa kypsäksi kiehuvat:

  • Itämaiset kirkasliemiset nuudelikeitot (lisää lihaliemeen esimerkiksi kanelitanko, limetin mehua, pakastepapuja, pakasteparsakaalia sekä vähärasvaista jauhelihaa)
  • Sosekeitot nopeasti kypsyvistä kasviksista, kuten kukkakaali ja pakasteherneet sekä pakastettu peruna-sipulisekoitus.
  • Kala- jauheliha- ja makkara-/nakkikeitot, joissa joukossa on hyvin pieneksi kuutioituja juureksia

Lounasleivät

Leivät ovat perinteisesti rivakasti koostettavaa ruokaa. Rakenna ruokaisa lounasleipä esimerkiksi:

  • Makeassa thai-chilikastikkeessa ja ruiskorppujauhoissa sekä seesaminsiemenissä pyöritetyistä ja pannulla rapeaksi paistetuista tofupihveistä, rucolasta, tomaatista ja basilikapestosta.
  • Kevytmozzarellasta, kurkusta, kevätsipulista sekä pirskautuksesta oliiviöljyä ja balsamicoa.

Salaatit

Mitä enemmän raaka-aineita, sen enemmän viitseliäisyyttä vaativia työvaiheita. Kiireisen kokin salaatteja ovat esimerkiksi:

  • Papu-fetasalaatti säilykepavuista
  • Aasialainen pihvisalaatti, jossa kalakastikkeella, ruokosokerilla, sitruunanmehulla ja mintunlehdillä maustetun kiinankaalipedin päälle nostetaan paistettu naudan minuuttipihvi/broilerin rintafile tai tonnikalaa.
  • Kinkku-avokado-päärynäsalaatti (käytä kovan kiireen yllättäessä säilykehedelmiä)

Kokkaa nopeasti, syö hitaasti

Muista, että sen, mitä vartissa valmistuu ei tarvitse tulla nielaistuksi vartissa. Maailmalla on jo jonkin aikaa puhuttu niin sanotusta tiedostavasta syömisestä (mindful eating). Tämä hidasta syömistä kunnioittava ”liike” perustuu buddhalaisuuteen, mutta ismit riisuttuna ajattelutapa sopii kenelle tahansa, jolla on taipumus syödä liikaa kerralla tai ahmia ruoka nopeasti.

Kun ruokahetkeen varataan sen ansaitsema aika, eikä aterioita hotkita seisaaltaan, oman nälän ja kylläisyyden tunnistaminen onnistuu paljon helpommin, eikä ylilyöntejä synny niin helposti. Arjen keskellä ei toki ole aina aikaa pitkän kaavan illallisiin. Muista kuitenkin vaalia niitä aina, kun voit.

Kokeile seuraavia nopeasti valmistuvia Keventäjien herkkuja

  • Terveellinen pizza - Herkutellaan pizzalla!

    Pizza - italialaisten keino lihottaa maailma vai keventäjällekin kelpo herkku? Terveellinen pizza valmistetaan ohutpohjaisena ja päällystetään vähärasvaisilla täytteillä sekä kohtuullisella määrällä kevytjuustoa. Pizza on kaikkien epäterveellisten herkkujen esikuva. Vai onko sittenkään? Pizza on yhtä kuin...
  • Pakastimen laatikko täynnä kirkkaita pakastepusseja, joissa on värikkäitä pakastettuja vihanneksia, kuten parsakaalia, kukkakaalia, porkkanaa ja paprikaa.

    Pakastimen tyhjennystalkoot!

    Vanhat pakasteet kannattaa popsia pois uuden sadon alta. Ruoka ei säily ikuisesti pakastettunakaan. Testaa, tiedätkö, kauanko pakastimen aarteet ovat käyttökelpoisia. Kokeile myös Keventäjien ihania reseptejä! Pakastin on mitä kätevin tapa säilöä ruokaa tulevaisuuteen. Välillä se...
  • Miten laihtua? Viisitoista vinkkiä kevyempään vuoteen

    Uutena vuotena lupaillaan suuria, mutta valitettavan usein pidetään pieniä - jos niitäkään. Keventäjien neuvojen avulla on helpompi kulkea kohti tavoitetta. Alkuvuosi on laihdutusbuumin aikaa. Lehdet ja nettipalstat pursuavat kevennyskikkoja, joista osa on vähintäänkin viihdyttäviä. Laihdutuksen...
  • Terveellinen pizza - Herkutellaan pizzalla!

    Pizza - italialaisten keino lihottaa maailma vai keventäjällekin kelpo herkku? Terveellinen pizza valmistetaan ohutpohjaisena ja päällystetään vähärasvaisilla täytteillä sekä kohtuullisella määrällä kevytjuustoa. Pizza on kaikkien epäterveellisten herkkujen esikuva. Vai onko sittenkään? Pizza on yhtä kuin...
  • Pakastimen laatikko täynnä kirkkaita pakastepusseja, joissa on värikkäitä pakastettuja vihanneksia, kuten parsakaalia, kukkakaalia, porkkanaa ja paprikaa.

    Pakastimen tyhjennystalkoot!

    Vanhat pakasteet kannattaa popsia pois uuden sadon alta. Ruoka ei säily ikuisesti pakastettunakaan. Testaa, tiedätkö, kauanko pakastimen aarteet ovat käyttökelpoisia. Kokeile myös Keventäjien ihania reseptejä! Pakastin on mitä kätevin tapa säilöä ruokaa tulevaisuuteen. Välillä se...
  • Miten laihtua? Viisitoista vinkkiä kevyempään vuoteen

    Uutena vuotena lupaillaan suuria, mutta valitettavan usein pidetään pieniä - jos niitäkään. Keventäjien neuvojen avulla on helpompi kulkea kohti tavoitetta. Alkuvuosi on laihdutusbuumin aikaa. Lehdet ja nettipalstat pursuavat kevennyskikkoja, joista osa on vähintäänkin viihdyttäviä. Laihdutuksen...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest