Tiukat dieetit voivat pudottaa painoa nopeasti, mutta harvemmin pysyvästi.
–Lyhyellä aikavälillä dieetit toimivat kuin häkä. Juuri tämä on syömisen dilemma. Lyhyellä aikavälillä halutaan nopeita tuloksia ja dieetti tarjoaa niitä. Puolen vuoden ajan kaikki on hyvin, mutta jos dieetti on liian tiukka, se kasvattaa kropassa hillittömän nälän. Jossain vaiheessa nälkä alkaa nostaa päätään ahmimiskohtauksina ja mielitekoina, kertoo ravitsemusasiantuntija Patrik Borg.
–”Kilpirauhaselle voi tulla ongelmia ja dieetti sekoittaa nälän säätelyn. Mitä enemmän syömistä yritetään kontrolloida, sitä enemmän syömme.”
Borgin mukaan lopputulos on, että 3–4 kuukautta menee hyvin, mutta vuoden päästä ollaan isoissa ongelmissa. Kilot ovat tulleet takaisin ja pahimmillaan korkojen kera.
”–En halua pilata iloa, mutta näin se yleensä menee. Dieetit eivät todennäköisesti kannata.”
Mikä menetelmä laihdutuksessa sitten toimii?
–”Mikä tahansa ruokavalio, jonka avulla syöminen pysyy nautittavana ja syömisestä ei tarvitse kohtuuttomasti stressata, on hyvä, jos ruokavalio ohjeistaa syömään tasaisesti, painottaa kasviksia, marjoja, hedelmiä, öljyjä ja kalaa.
–Itsensä saa ja pitää syödä kylläiseksi. Pitää oppia, että nälkä ei saa päästä liian kovaksi. Usein ongelmat liittyvät siihen, että aamiaisella ja lounaalla on syöty liian kevyesti. Ruokavalion lisäksi on myös tärkeää huolehtia omasta jaksamisesta. –Painonhallinnan perusedellytys ennen kuin edes mietitään syömistä, on kokonaisjaksaminen. Uni ja stressi liittyvät painonhallintaan olennaisesti. Monesti jaksamisen kanssa on ongelmia, mutta ne sivuutetaan ja keskitytään syömiseen ja liikkumiseen, koska niitä voi suorittaa. Yleensä se ei oikein toimi. Tärkeää palikkaa ei voi ohittaa.”