Oletko liian kiireinen urheillaksesi? Tai ehkä pidät muuten vain urheilua liian vaikeana. Tunnistatko itsesi näistä tekosyistä?
7 yleisintä tekosyytä liikkumattomuuteen – älä sorru näihin
1) Liikunta ei ole niin sanotusti juttusi
Liikunnasta nauttiminen voi tuntua aluksi mahdottomalta, mutta siitä voi oppia nauttimaan helposti. Aloittelijalle lähes mikä tahansa liikunta voi tuntua aluksi mahdottomalta ajatukselta, mutta säännöllinen liikunta totuttaa kehosi uusiin liikkeisiin nopeasti. Pian huomaat jo nauttivasi liikunnasta täysin rinnoin.
Jos jokin liikuntalaji ei miellytä, jätä sen harrastaminen taaksesi ja etsi omaan elämäntyyliisi sopiva liikuntalaji. Harrastaaksesi liikuntaa sinun ei tarvitse poistua kotoa, vaan voit liikkua hyvin myös kotioloissa. Kokeile esimerkiksi erilaisia kotijumppia videoiden tai muiden ohjeiden tahtiin. Jos pidät tanssimisesta, laita musiikkia soimaan ja pistä tanssiksi.
Kun kukaan ei ole näkemässä, suorituspaineet laskevat ja liikunnasta nauttiminen korostuu. Muista myös, että kotiaskareet, kuten lumityöt ja imurointi polttavat jonkin verran kaloreita.
Jos puolestaan pidät sosiaalisista tilanteista, kokeile ryhmäliikuntatunteja tai vaikkapa ratsastusta. Kokeile uusia lajeja rohkeasti, sillä kokeilemalla oppii parhaiten.
2) Liikuntaintosi lopahtaa kesken
Ihmiset lopettavat liikunnan harrastamisen useasta eri syystä. Yksi yleisimmistä syistä liikunnan lopettamiseen on liian innokas alku. Vietettyäsi viikon putkeen kuntosalilla kehosi ylirasittuu, lihakset kipeytyvät ja mielesi muuttuu apeaksi. Arat lihakset eivät innosta liikkumaan, vaan liikuntainto lopahtaa nopeasti.
Aloita siis liikunnan harrastaminen vähitellen ja omaa kehoasi kuunnellen. Toinen yleinen syy liikunnan pois jäämiseen on ikävystyminen. Juoksumatto ja muut laitteet tarjoavat tehokasta kuntoilua, mutta samaa kaavaa noudattavat harjoitukset voivat kyllästyttää.
Samojen rutiinien sijaan harjoittele monipuolisesti niin sisä- kuin ulkotiloissa, jolloin mielesi pysyy virkeänä ja kehosi kiittää.
3) Sinulla ei ole varaa kalliisiin jumppatunteihin
Liikunnan harrastamattomuutta selitellään usein rahasyistä. Liikuntaa harrastaaksesi ei kuitenkaan tarvitse liittyä kalliille kuntosalille tai liikuntaryhmän jäseneksi. Lähteäksesi kävelylle tai juoksulenkille, et tarvitse muuta kuin hyvän parin lenkkareita.
Kävely- tai juoksulenkillä pystyt tekemään tehokkaasti erilaisia harjoituksia vaihtelemalla nopeutta tai kävelemällä mäkiä.
Kirjastosta ja internetistä löytyy paljon vinkkejä ja ohjeita erilaisiin kotona tehtäviin harjoituksiin. Monet oman kehon painolla tehtävät harjoitukset ovat todella tehokkaita.
3) Haluat tuloksia nopeasti
Etkö laihdu tarpeeksi nopeasti? Valitettavasti on totta, että laihdutus- ja treenitulokset eivät näy välittömästi, vaan ne vaativat pitkäjänteistä työtä. Näkyvien tuloksen saavuttaminen voi kestää useamman kuukauden, joten liikuntaa ei kannata jättää heti ensimmäisen viikon jälkeen.
Varmista, että olet asettanut itsellesi realistiset tavoitteet, jolloin liikuntamotivaatio pysyy paremmin yllä. Muistuta päivittäin itseäsi omista tavoitteistasi. Kohtuulliset tavoitteet ruokkivat motivaatiota epärealistisempia paremmin. Muista myös palkita itseäsi hyvin tehdystä työstä. Aina kun saavutat tavoitteesi, oli se sitten jumppatunti tai yksi laihdutettu kilo, palkitse itsesi jolloin mistä todella nautit.
Käy hieronnassa, osta uusi cd-levy tai lue lempikirjaasi. Kannattaa muistaa, että laihtuminen vaatii elämäntapojen muuttamista. Keskittymällä liikuntaan ja terveelliseen ruokaan, pysyt motivoituneena vaikka laihtuminen olisikin hidasta.
5) Liikunta tuntuu pahalta
Sinun ei tarvitse revitellä verenmaku suussa hyötyäksesi liikunnasta. Jos jokin liikuntalaji tuntuu epämukavalta, jätä se suosiolla taaksesi ja keskity löytämään itsellesi sopiva liikuntalaji. Liikunnan harrastaminen kannattaa aloittaa kevyesti, kuten kävelyllä. Perusliikunnan jälkeen voit lähteä pikkuhiljaa rakentamaan kestävyyttä ja voimaa kasvattamalla vauhtia.
Muista, että jos juoksu tuntuu pahalta, voit yhtä hyvin kävellä reippaasti.
Voimaharjoittelut kannattaa myös aloittaa kevyillä painoilla, jolloin loukkaantumisriski pienenee. Harjoittele ensin tekniikka kuntoon, jolloin liikkeiden ei myöskään pitäisi tuntua pahalta. Kun oikeat liikeradat ovat löytyneet, voit lisätä painoja vähitellen.
Muista myös pitää tarpeeksi lepopäiviä, jolloin kehollesi jää aikaa palautua ja kerätä energiaa. Kipeillä lihaksilla harjoittelu ei tunnu hyvältä.
5) Et pysty sitoutumaan liikuntaan
Tuntuuko liikuntaan sitoutuminen pitkällä aikavälillä mahdottomalta? Sinun ei tarvitse muuttaa elämääsi yhdessä yössä, vaan voit totutella säännölliseen liikuntaan vähitellen, jolloin myös motivaatio pysyy yllä paremmin. Aloita liikunnan harrastaminen pienillä tavoitteilla. On helpompi ottaa liikunta osaksi rutiineja silloin, kun aloitat liikunnan kymmenen minuutin päivittäisellä kävelyllä, etkä vaadi itseltäsi joka aamuista kuntosaliharjoittelua.
Liikunta tulee helpommin säännölliseksi, kun suunnittelet liikuntakerrat etukäteen. Mieti myös omia tavoitteitasi ja prioriteettejasi. Onko liikunta sinulle todella tärkeää, vai haluatko ainoastaan laihtua? Liikuntaan sitoutuminen on helpompaa, jos et ole huolissasi tuloksista, vaan keskityt ennen kaikkea nauttimaan itse liikunnasta.
6) Sinulla ei ole aikaa
Kiireiset ihmiset voivat käyttää aikapulaansa liikkumattomuuteensa. Aikapulaan vetoaminen on kuitenkin usein turhaa, sillä pienetkin liikuntahetket ovat hyväksi. Aina et tarvitse tuntia, etkä edes puolta tuntia harrastaaksesi liikuntaa. Jo lyhyt, vartin mittainen liikuntahetki aktivoi kehoasi.
Kävele portaita, nostele painoja tai vie koira ulos. Lyhyet harjoitukset ovat aivan yhtä tehokkaita kuin jatkuvakin liikunta. Muutama lyhyt liikuntahetki päivässä kerryttää liikuntasaldoasi huomaamatta.
Muista, että liikunta antaa energiaa. Mitä enemmän energiaa sinulla on, sitä enemmän voit saada tehdyksi joka päivä. Lähde: execise.about.com