Selätä treenin vastoinkäymiset ajattelemalla kuin mestariurheilija

Timo Haikarainen, liikuntavalmentaja

Tutkijat selvittivät hiljattain, miten parhaiden huippu-urheilijoiden ajattelumaailma eroaa keskinkertaisten urheilijoiden ajattelusta vastoinkäymisten hetkellä. Myös liikkuvana keventäjänä voit hyödyntää näitä samoja periaatteita ja saavuttaa tavoitteesi sen sijasta, että kuntoiluinnostus lössähtäisi hankalan hetken tullen.

Huippu-urheilijat tiedostavat, että vastoinkäymisiä tulee

Kaikkein menestyneimpiä kilpaurheilijoita yhdisti se, että he ikään kuin odottivat vastoinkäymisiä tulevan. He näkivät ne luonnollisena osana kehittymistä ja etenemistä. Heikkotasoisemmat urheilijat vaikuttivat jopa hämmästyneiltä vastoinkäymisen kohdalla: ”Miten minä voin loukkaantua? Eihän tällaista voi tapahtua minulle!”.

Opit keventäjälle: Myös kuntoilussa kannattaa muistaa, että vastoinkäymisiä tulee. Lähes jokainen meistä on välillä flunssassa. Joskus eteen tulee sen verran kiireinen työviikko, että treenit jäävät vähemmälle –eikä kyse ole tekosyystä. Ja myös paikat saattavat kipeytyä. Kuntoliikunnassa loukkaantumisriski on pieni, mutta silti joskus tulee jotain kremppaa. Itse asiassa kremppaa tulee useammin urheilijoille, mutta silti he jatkavat eteenpäin. Uhkien vatvominen ei ole hedelmällistä, keskity pääasiassa tekemään oikeita asioita. Muista kuitenkin, että myös keventäjän liikuntapolulle tulee vastoinkäymisiä. Tämä on ensimmäinen ja tärkeä lähtökohta. Seuraava kriittisen tärkeä seikka liittyy siihen, miten suhtaudut vastoinkäymisiin. Myös tässä asiassa voit ammentaa oppia parhaista parhailta.

Huippu-urheilijat muodostavat vastoinkäymiset pienemmiksi ja kontrolloitavimmiksi

Tutkija havaitsivat, että parhaat huiput näkevät vastoinkäymiset pienempinä. Tämä voi johtua osittain siitä, että he tiedostivat jo alun perin paremmin sen, että elämä ei ole yhtä ruusuilla tanssimista ja vaikka matka maaliin ja kohti tavoitteita olisi mukava ja nautinnollinen, mutkia ja kuoppia on siellä täällä. He kokivat samankaltaiset vastoinkäymiset selkeästi pienempinä asioina kuin heikkotasoisemmat urheilijat: ”Pieni kiputila tai vamma ei maata kaada. Se on osa matkaa kohti tavoitteita ja siitä pääsee yli”. Heikkotasoisemmat urheilijat sortuivat helpommin katastrofiajatteluun. Toiseksi, huiput kokivat, että he voivat kontrolloida vastoinkäymisiä paremmin. He näkivät niissä myös kehittymis- ja oppimispaikkoja.

Opit keventäjälle: Kun liikuntaharrastuksessa tulee vastoinkäyminen, tuntuu joskus, että maa kaatuu: ”Treenasin puolivuotta ahkerasti ja nyt tämä 2 viikon flunssa –kaikki työ valuu vessanpöntöstä alas!”. Tämä on ymmärrettävää, eivätkä parhaat huiputkaan ole täysin turvassa katastrofiajattelulta.

Vastoinkäymisten hetkellä kannattaa myös istua alas ja miettiä, mitä voit oppia vastoinkäymisestä tai miten voit kääntää sen eduksesi? Jos vaikkapa talven salitreeneihin oli aina mukava lähteä, mutta kesäksi suunniteltu kotitreeni johti homman repsahtamiseen, kannattaa satsata kotitreenirämpimisen sijaan saliin myös syksyllä. Saliympäristö motivoi sinua silloin todennäköisesti paremmin. Jos taas polvet ovat kipeytyneet lenkkeillessä, ei kannata lyödä hanskoja tiskiin. Kenties tämä on juuri oikea paikka treenata ylä- ja keskivartalon lihaskunto erinomaiselle tasolle tai ottaa haltuun vesijuoksun tai uinnin tekniikka!

Lähteet:

Collins ym. 2016. Super Champions, Champions, and Almosts: Important Differences and Commonalities on the Rocky Road. Frontiers in Psychology. 11:6;2009.

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Huolestuttaako junnaava tai sahaava paino? Rasvanpoltto voi silti olla vauhdikasta

    Syöt terveellisesti ja ohjeiden mukaan. Olet innostunut harjoittelusta ja käyt säännöllisesti treenaamassa. Mutta… pahuksen paino! Se tuntuu alkustartin jälkeen jämähtäneen paikalleen! Vaikka tämä voi hämmentää, saattaa kehostasi silti palaa rasvaa jopa nopeaa vauhtia. Näin saat...
  • 10 konstia kestävään motivaatioon!

    Motivaatio. Sitä pidetään usein sisäsyntyisenä asiana. Sitä on tai sitten ei ole. Usein motivaatio myös halutaan ulkoistaa, erillisille tsemppareille tai ”persuuksille potkijoille”. Heilläkin on roolinsa. Mutta 19 vuoden valmennustaipaleen aikana olen havainnut, että uskomattomimmat motivaatiobuustit...
  • Estä joulukiloja kertymästä liikkumalla oikein

    Liikkumalla oikein voit vaikuttaa siihen, miten kehosi varastoi ravintoaineita ja kuinka paljon joulupöydän herkuista päätyy vyötäröllesi. Lue Keventäjien liikuntavalmentajan vinkit! Joulu ja täydet herkkupöydät lähestyvät, mikä tuo haastetta keventäjälle. Joulun aikaan toki sopiva rentous kuuluu...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest