6 oiretta, jotka kielivät yliharjoittelusta – vaivaako ylirasitus sinua?

Seuraavat 6 kohtaa ovat yleisiä ylirasituksen oireita. Kun opit tunnistamaan ne, osaat huilia oikealla hetkellä ja välttää ne tulevaisuudessa.

1. Paikat jumissa

Treeni aiheuttaa varsinkin alkuvaiheessa lihaskipua. Se on normaalia. Kun liikunta alkaa muuttua tavaksi, lihasten pitäisi kuitenkin palautua treenistä hyvin. Silloin tällöin uusi treenitapa tai ohjelman vaihto voi kipeyttää ja se on ok. Mutta jos lihakset ovat jatkuvasti kuin puupökkelöt, se kertoo lähes aina siitä, että ne eivät palaudu treenistä kunnolla. L

2. Ongelmat unessa

Jos elimistö on ylirasittunut, se alkaa useimmiten näkyä nopeasti nukkumisessa. Illalla voi olla hankala nukahtaa. Stressihermostomme on hieman ylikierroksilla ja ei tahdo päästää lepohermostoamme valitsemaan. Toinen yleinen merkki on herääminen yöllä niin, että uni ei tahdo enää tulla silmään.

Nämä oireet voivat liittyä yksittäisinä kertoina myös edeltävän päivän tapahtumiin, mutta jos ne jatkuvat illasta ja yöstä toiseen, on syytä huilia.

3. Motivaation puute

Jos olet aloittanut liikunnan ja intoa on piisannut vaikka muille jakaa, sitä tulee tehtyä usein hieman liikaa. Silloin motivaatio treeniin voi alkaa kärsiä, kun keho väsyy. Optimitilanne keventäjälle olisi, että jatkuvasti tekisi mieli treenata vähän enemmän kuin treenaa. Tällainen fiilis ennustaa yleensä hyvää palautumista ja takaa hyvät edellytykset treenin jatkumiselle.

4. Syke sekoilee

Edellä mainittu stressihermostomme nostaa sykettä ja pitää sitä korkealla. Jos leposykkeesi on koholla ja sykkeesi pomppaa normaalia korkeammalle, kun aloitat treenin, se voi kieliä ylirasituksesta. Lisäksi voi esiintyä sydämentykytystä ja lisälyöntejä, eli ”muljahduksia”. Pitkään jatkuneessa ylirasituksessa syke voi jopa tippua, sillä kroppa alkaa omatoimisesti jarrutella tekemistä.

5. Pinna kiristyy

Fyysinen kuormitus on niin kutsuttu stressori. Sopivissa määrin liikunta on stressiä, joka lievittää stressiä. Kun treeniä tulee liikaa, stressiä lievittävä ominaisuus kellahtaa haitalliseksi lisästressiksi. Silloin pinna voi olla kireällä. Tähän liittyy usein myös negatiivisten tunnetilojen lisääntyminen. Nyt liikunta ei aiheuta hyvää fiilistä, vaan heikentää sitä.

6. Kunto lähtee laskuun

Kulkevatko treenit huonosti? Aikaisemmin helpolta tuntunut lenkkivauhti tuntuu raskaammalta. Punttisalilla painot tutut painot eivät meinaa tulla ylös. Jos treenisi on säännöllistä ja erityisesti jos tähän liittyy edellisiä oireita, treeniä on todennäköisesti liikaa.

Mitä tehdä?

Jos huomaat itselläsi edellisiä oireita, kannattaa usein pitää 1-2 viikon hyvin kevyt jakso, jolloin teet vaikkapa 2-3 lyhyttä kävelylenkkiä viikossa. Yleensä huomaat oireiden häviävän nopeasti. Jos sinulla on ollut ylirastituksen oireita jo kauan, jopa pidempi lepo voi olla tarpeen.

Kun palaat takaisin treeniin, tee vain 50-60% aikaisemmasta treenimäärästä ja pidä kevyt harjoitusviikko joka 3-4 viikko. Silloin treeniä on vain puolet tästä määrästä. Sen jälkeen voit varovasti lisätä harjoittelua ja pitää edelleen ohjelmassa kevyen viikon, jolloin puolitat treenimäärän.

Jos oireet eivät omatoimisella treenin vähentämisellä häviä, kannattaa käydä varmuuden vuoksi lääkärissä.

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Pimeä aika on haaste liikuntamotivaatiolle – näin annat tyrmäysiskun kaamokselle!

    Olen ollut liikunta-alalla töissä kohta 20 vuotta. Joka ikinen vuosi olen havainnut saman ilmiön. Päivien lyhetessä toden teolla loka-marraskuun vaihteessa, joutuu ihmisten liikuntamotivaatio koetukselle. Jos sinulle käy näin, et takuulla ole yksin. Tässä parhaat vinkkini...
  • Toivotko liikunnalta parempia tuloksia? Älä tee näin

    Tuntuuko harrastamasi liikunta tehottomalta? Syynä saattavat olla yksinkertaiset ja pienet virheet, jotka vesittävät treeniesi tehoa. Tarkista, ettet tee näitä virheitä liikkuessasi! Aiemmassa artikkelissa käsittelimme yleisiä mokia, joita keventäjille sattuu treenin suunnittelussa ja tavoitteiden asettelussa. Nyt...
  • Treenaajien pahimmat virheet – älä sorru näihin!

    Liikuntaharrastuksen ylläpitäminen onnistuu paremmin, kun osaa välttää muutaman tärkeän sudenkuopan. Keventäjien liikunta-asiantuntija Timo Haikarainen listasi virheet, joihin liikunnan aloittaminen useimmiten tyssää. 1. Ilman suunnitelmaa aloittaminen Jos treeni aloitetaan ilman suunnitelmallisuutta, vastaa se tilannetta, jossa turisti...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest