6 oiretta, jotka kielivät yliharjoittelusta – vaivaako ylirasitus sinua?

Timo Haikarainen, liikuntavalmentaja

Seuraavat 6 kohtaa ovat yleisiä ylirasituksen oireita. Kun opit tunnistamaan ne, osaat huilia oikealla hetkellä ja välttää ne tulevaisuudessa.

1. Paikat jumissa

Treeni aiheuttaa varsinkin alkuvaiheessa lihaskipua. Se on normaalia. Kun liikunta alkaa muuttua tavaksi, lihasten pitäisi kuitenkin palautua treenistä hyvin. Silloin tällöin uusi treenitapa tai ohjelman vaihto voi kipeyttää ja se on ok. Mutta jos lihakset ovat jatkuvasti kuin puupökkelöt, se kertoo lähes aina siitä, että ne eivät palaudu treenistä kunnolla. L

2. Ongelmat unessa

Jos elimistö on ylirasittunut, se alkaa useimmiten näkyä nopeasti nukkumisessa. Illalla voi olla hankala nukahtaa. Stressihermostomme on hieman ylikierroksilla ja ei tahdo päästää lepohermostoamme valitsemaan. Toinen yleinen merkki on herääminen yöllä niin, että uni ei tahdo enää tulla silmään.

Nämä oireet voivat liittyä yksittäisinä kertoina myös edeltävän päivän tapahtumiin, mutta jos ne jatkuvat illasta ja yöstä toiseen, on syytä huilia.

3. Motivaation puute

Jos olet aloittanut liikunnan ja intoa on piisannut vaikka muille jakaa, sitä tulee tehtyä usein hieman liikaa. Silloin motivaatio treeniin voi alkaa kärsiä, kun keho väsyy. Optimitilanne keventäjälle olisi, että jatkuvasti tekisi mieli treenata vähän enemmän kuin treenaa. Tällainen fiilis ennustaa yleensä hyvää palautumista ja takaa hyvät edellytykset treenin jatkumiselle.

4. Syke sekoilee

Edellä mainittu stressihermostomme nostaa sykettä ja pitää sitä korkealla. Jos leposykkeesi on koholla ja sykkeesi pomppaa normaalia korkeammalle, kun aloitat treenin, se voi kieliä ylirasituksesta. Lisäksi voi esiintyä sydämentykytystä ja lisälyöntejä, eli ”muljahduksia”. Pitkään jatkuneessa ylirasituksessa syke voi jopa tippua, sillä kroppa alkaa omatoimisesti jarrutella tekemistä.

5. Pinna kiristyy

Fyysinen kuormitus on niin kutsuttu stressori. Sopivissa määrin liikunta on stressiä, joka lievittää stressiä. Kun treeniä tulee liikaa, stressiä lievittävä ominaisuus kellahtaa haitalliseksi lisästressiksi. Silloin pinna voi olla kireällä. Tähän liittyy usein myös negatiivisten tunnetilojen lisääntyminen. Nyt liikunta ei aiheuta hyvää fiilistä, vaan heikentää sitä.

6. Kunto lähtee laskuun

Kulkevatko treenit huonosti? Aikaisemmin helpolta tuntunut lenkkivauhti tuntuu raskaammalta. Punttisalilla painot tutut painot eivät meinaa tulla ylös. Jos treenisi on säännöllistä ja erityisesti jos tähän liittyy edellisiä oireita, treeniä on todennäköisesti liikaa.

Mitä tehdä?

Jos huomaat itselläsi edellisiä oireita, kannattaa usein pitää 1-2 viikon hyvin kevyt jakso, jolloin teet vaikkapa 2-3 lyhyttä kävelylenkkiä viikossa. Yleensä huomaat oireiden häviävän nopeasti. Jos sinulla on ollut ylirastituksen oireita jo kauan, jopa pidempi lepo voi olla tarpeen.

Kun palaat takaisin treeniin, tee vain 50-60% aikaisemmasta treenimäärästä ja pidä kevyt harjoitusviikko joka 3-4 viikko. Silloin treeniä on vain puolet tästä määrästä. Sen jälkeen voit varovasti lisätä harjoittelua ja pitää edelleen ohjelmassa kevyen viikon, jolloin puolitat treenimäärän.

Jos oireet eivät omatoimisella treenin vähentämisellä häviä, kannattaa käydä varmuuden vuoksi lääkärissä.

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Peruskestävyydellä perusta kuntoon

    Kestävyystreeni on kuntoilun, hyvinvoinnin ja terveyden kivijalka. Kestävyyden kohottaminen kannattaa aloittaa hämmästyttävän matalalla teholla eikä treenien tarvitse olla pitkiä. Kovakuntoinen saa matalatehoisista treeneistä mainiota vaihtelua ja luo niillä pohjaa uusille treenihaasteille. Tuntuuko sinusta, että happi...
  • Uusi tutkimusyhteenveto paljastaa, toimiiko paljon mainostettu pätkäliikunta oikeasti?

    ”Kunto alkaa kohota ja rasva palaa vasta 20 minuutin treenin jälkeen!”. Näin meille usein toitotetaan. Tutkijat päättivät hiljattain kerätä kaiken mahdollisen tiedon siitä, onko lyhyestä pätkäliikunnasta mitään hyötyä ja miten lyhyet treenit pärjäävät vertailussa pitkille...
  • Tutkimustieto paljastaa parhaat motivaatiokikat keventäjälle – myös pari myyttiä murtuu

    Nosta käsi pystyyn, jos painopudotus- tai kuntoiluprojektisi on lässähtänyt motivaation puutteeseen? Itsekin voin nostaa käden ylös. Mutta onneksi liikunta- ja terveyspsykologian tutkimus edistyy koko ajan. Tästä artikkelista voit oppia parhaita, tutkitusti tehokkaita konsteja pitää treeni...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest