Ruokavalion muutosaskeleet

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Varmaan useimmat ovat joskus päättäneet pistää kaiken kerralla kuntoon. Mutta valitettavan usein tämä uljas lupaus kestää vain viikon tai kaksi, hyvässä tapauksessa kuukauden. On todella hienoa tehdä päätös terveellisemmästä ja kevyemmästä elämästä. Tämän jälkeen kannattaa kuitenkin hillitä tahtia. On turha yrittää muuttaa kaikkia elämäntapoja kertarysäyksellä. Parempi lopputulos saavutetaan pikkuhiljaa, yksittäisten muutosten kautta. Tällä tavoin sinun on helpompi myös pysyä tavoitepainossa ja -olotilassa.

Ruokavalion muutosaskeleet – yksi kerrallaan, totutellen

1. Ruokarytmi kohdalleen

Syö 3-4 tunnin välein: aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Älä jätä aterioita väliin. Syö vaikka ei olisikaan huutava nälkä. Älä napostele aterioiden välissä.

2. Annoskoko kohtuulliseksi

Lautasesta puolet on kasviksia, ¼ perunaa, pastaa tai riisiä ja ¼ lihaa, kalaa tai kanaa. Älä ota ruokaa lisää. Ota 1/3 pois normaali annoksestasi. Puolita herkut. Koska syöt usein, annokset eivät saa olla suuria.

3. Kasviksia, marjoja ja hedelmiä joka aterialla, vähintään puoli kiloa päivässä

Hedelmiä ja marjoja välipaloilla ja pääaterioille reilusti tuoreita ja kypsennettyjä kasviksia kuten tomaattia, kurkkua, salaattia, porkkanaa, lanttua, punajuurta. Hyödynnä myös pakastetut kasvikset!

4. Rasvaa niukasti, mutta laadukkaasti

Vältä piilorasvaa sisältäviä tuotteita kuten makkaroita, leivonnaisia, kermaa ja juustoja. Leivälle kevyesti margariinia ja ruuanlaitossa öljyjä, mutta todella vähän. Lue huolella pakkausmerkinnät ja rasvan määrät!

5. Hiilihydraatteja maltillisesti

Sokeri ihan minimiin. Ei karkkia, eikä leivonnaisia. Maustetussa jukurtissa on usein paljon sokeria. Syö täysjyväleipää ja -puuroja. Leivän valintaperusteena on kuitupitoisuus, mitä enemmän kuitua, sen parempi. Vielä ei ole ruisleipää voittanutta. Myös pastassa ja riisissä löytyy kuitupitoisia vaihtoehtoja.

6. Proteiini sopii kevyeen ruokavalioon

Keventäjän kokonaisenergiasta 20-25% voi olla proteiinia. Syö 2-3 x viikossa kalaa, valitse vähärasvaista lihaa kuten paistijauhelihaa tai broilerin rintafilettä. Suosi rasvattomia ja vähärasvaisia maitotaloustuotteita. Palkokasvit ovat myös hyvä vaihtoehto. Lue pakkausmerkintöjä, sillä merkintä ”kevyt” ei aina tarkoita, että tuote sopii keventäjälle. Kevytmakkaroissa, -leikkeleissä ja -juustoissa on yllättävän paljon rasvaa.

7. Juo riittävästi

Elimistö tarvitsee paljon nestettä. Paras vaihtoehto on vesi tai vähäsuolainen kivennäisvesi. Vältä limuja, mehuja (myös täysmehuja!), olutta, siideriä ja muita alkoholijuomia. Light-juomissa ei ole energiaa ja jos et pelkää lisäaineita, voit hyvin juoda niitä. Kokeile limujen tilalla maustettuja kivennäisvesiä.

Tavoitteena on, ettet palaa enää vanhoihin elämäntapoihisi. Jokainen pienikin muutos on pysyvä. Tavoitteena on myös, että tämä on viimeinen laihdutuskuurisi. Tämä kuuri tosin kestää loppuelämäsi. Aikaa on siis paljon ja kannattaa totutella jokaiseen elämäntapamuutokseen kunnolla ja ajan kanssa. Omaksumiseen voi mennä päiviä tai viikkoja. Vasta kun olet omaksunut edellisen muutoksen ruokavaliossasi, siirryt seuraavaan. Ei todellakaan kannata ahnehtia muutoksia, vaan edetä rauhallisessa tahdissa. Pienistä muutoksista kertyy terveellinen ruokavalio, jota voit noudattaa lopun elämääsi.

Herkkuhetkiä kohtuudella

Salli itsellesi herkkupäivä kerran viikossa tai joka toinen viikko. Totaalinen kieltäytyminen on usein huono ratkaisu ja johtaa repsahdukseen. Muista kuitenkin herkkupäivänäkin kohtuus.

Jos repsahdat, älä luovuta, vaan jatka eteenpäin. Jokainen repsahtaa joskus. Mitään ei ole kuitenkaan menetetty lopullisesti. Repsahduksesta ei kannata lannistua, vaan jatka uudella innolla, sillä edelleen sinulla on hyvät mahdollisuudet päästä tavoitteeseen.

Parempi lopputulos syntyy pienten muutosten kautta
Ruokavaliota on turha yrittää muuttaa kertarysäyksellä. Parempi lopputulos saavutetaan pikkuhiljaa, yksittäisten muutosten kautta. Tässä artikkelissa ravitsemusterapeutin ohjeet miten ruokaremontti onnistuu.

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

  • Aamupala on keventäjän kaveri

    Aamiaisen sanotaan usein olevan päivän tärkein ateria - erityisen hyödyllinen se on laihduttajalle. Terveellisen aamiaisen nauttimalla pääsee hyvään vauhtiin kilojen pudotuksen kanssa. Aamupalan merkitys Aamupalan merkityksestä puhutaan paljon ja joskus kuulee sanottavan, että aamiaisen on...
  • Onko asenne kohdallaan?

    Pysyvään muutokseen tarvitaan myös oikeanlaista asennetta. Muutos vie aikaa ja vaikka vaakaluku pienenisi vauhdilla, pysyviin muutoksiin on syytä varata aikaa vuosi tai pari. Siinä ajassa yleensä uudet tottumukset ovat vakiintuneet elämäntavoiksi. Vaikka kuinka haluaisimme nopeuttaa...
  • Pirteyttä ruuasta! Näin karistat väsymyksen

    Pimeys, kurja ilma ja kiireinen elämä vievät voimia ja väsymys valtaa. Toisinaan pimeä talviaika voi tuntua lähes ylivoimaiselle. Kun siihen lisätään stressiä työstä tai kotielämästä, liian vähän ulkoilua ja liikuntaa, tuntuu ettei päivistä selviä ilman...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest