Allergiat eivät ole ainoastaan pikkulasten ongelma, vaan niitä voi esiintyä minkä ikäisenä tahansa. Lasten allergiat ovat usein väistyviä eli ne paranevat iän myötä. Toki on niitäkin, joilla oirehdinta jatkuu. Aikuinen ruoka-aineallergikko harvoin parantuu. Arviolta viisi prosenttia aikuisista kärsii ruoka-aineallergioista.

Ruoka-aineallergioiden esiintyminen vaihtelee ikäkausittain. Pikkulapset reagoivat tavallisimmin ns. perusruoka-aineille eli maidolle, viljoille ja kananmunalle. Iän myötä allergia perusruoka-aineita kohtaan vähenee ja siitepölyallergioiden osuus lisääntyy. Vanhemmiten yleistyvät allergiat kasviksille ja hedelmille sekä mausteille ristireagointina siitepölylle. Painonhallinnan kannalta ongelmalliseksi koetaankin usein erityisesti erilaiset kasvis- ja hedelmäallergiat. Koska ruoka-allergioiden kirjo on valtava, ei voida antaa yhtä jokaiselle sopivaa ruokavalio-ohjetta. Pääneuvo on välttää oireen aiheuttajaa ja käyttää niitä tuotteita, jotka itselle sopivat.

Kasvisallergia ei ole keventämisen este

Vaikka suositus on, että kasviksia tulee syödä reilusti ja monipuolisesti, ei kasvisallergia ole painonhallinnan este. Keventäjälle riittää, kun syö joitakin lajeja kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Vaikka kirjo on niukempi, ei se estä monipuolisen ruokavalion toteuttamista.

Kun ruokavaliossa on allergioiden takia rajoituksia, kannattaa totutella uusiin tuotteisiin ja makuihin. Vaikka maku ei alussa ole erityisen mieluisa, ei ole varaa nirsoilla, kun valikoima on rajattu. Opettelu kannattaa, pikkuhiljaa uusien makujen myötä myös ruokavalion kasvisvalikoima laajenee. Uusiin makuihin totuttelu vie aikaa, ja se kannattaa aloittaa pienistä määristä ja pikkuhiljaa tottua uuteen. Saattaa mennä kymmeniä maistamiskertoja, ennen kuin maku alkaa miellyttää.

Jos ruokavalio on hyvin rajoittunut tai muuten hankala toteuttaa, kannattaa käydä ravitsemusterapeutin vastaanotolla. Hänen kanssaan voi suunnitella yksilöllisen ruokavalion ja häneltä saa lisätietoa elintarvikkeista. Tarvittaessa ravitsemusterapeutti voi arvioida myös ruokavalion riittävyyden ja monipuolisuuden.

Siitepölyallergia voi ristiallergisoida

Joskus siitepölyallergiset saattavat herkistyä myös tietyille ruoka-aineille. Yleisimmät siitepölyallergian aiheuttajat ovat lepät, koivut, heinät ja pujo. Joillekin oireita voivat aiheuttaa muutkin kasvit huonekasveista erilaisiin heinäkasveihin.

Koivun siitepölylle allergiselle oireita saattavat aiheuttaa:

  • Tuoreet hedelmät kuten omena, persikka, nektariini, päärynä, kirsikka, luumu, kiivi, aprikoosi, mango, passionhedelmä, ananas ja avokado.
  • Kypsentämättömät juurekset kuten porkkana, palsternakka, selleri ja peruna.
  • Tuoreet vihannekset kuten tomaatti ja paprika.

Osalle oireita saattavat aiheuttaa myös:

  • pähkinät
  • mantelit
  • siemenet (seesam, pellava, unikko, auringonkukan siemen, pinjansiemen)
  • hunaja
  • mausteet.

Pujolle allergisoituneet voivat saada oireita muun muassa seuraavista:

  • persilja
  • palsternakka
  • selleri
  • valkosipuli
  • kamomilla
  • porkkana
  • hunaja ja siitepölyvalmisteet
  • mausteet.

Yleisimmin oireita aiheuttavia mausteita ovat:

  • pippurit (valko-, musta-, viher-, rose-, cayenne- ja chilipippuri)
  • kaneli
  • curry-mausteseos
  • inkivääri
  • kumina
  • kurkuma
  • korianteri
  • sinappi

Usein kasvikset ja hedelmät sopivat kypsennettynä, kuivattuna tai pakastettuna. Säilykehedelmät saattavat sopia vaikka tuoreet allergisoisivatkin. Oireet voivat vaihdella myös lajikkeen tai vuodenajan mukaan: on esimerkiksi tapauksia, joille ulkomainen omena ei sovi mutta kotimainen sopii. Yleisesti ottaen oireita saadaan enemmän raaoista kasviksista ja hedelmistä ja siitepölyaikaan. Sen sijaan talvella oireita ei välttämättä tule lainkaan. Oma sietokyky on hyvä testata, ettei turhaan vältä jotakin ruoka-ainetta.

Yleensä siitepölyallergisille sopivat

Kasvikset:

  • kaalit (kerä-, kukka-, parsakaali)
  • kurkut
  • salaatit
  • kesäkurpitsa
  • sipuli
  • purjo
  • kurpitsa
  • raparperi

Hedelmät ja marjat:

  • sitrushedelmät
  • melonit
  • ananas
  • viinirypäleet
  • banaani
  • avokado
  • lähes kaikki marjat

Muut:

  • Pastöroidut täysmehut
  • marja- ja hedelmäsoseet
  • säilykehedelmät
  • kuivatut hedelmät
  • pakastetut hedelmät

Kokeile myös näiden sopivuutta:

  • lanttu
  • nauris
  • puna-, kelta- ja mustajuuri
  • maa-artisokka
  • retiisim retikka
  • sienet
  • maissi

Jotta kivennäisaineiden ja vitamiinien hävikki olisi mahdollisimman vähäistä, muista kasvisten kypsennyksessä:

  • suosi nopeaa kypsennystä vähässä vedessä (höyrytys ja mikrossa)
  • jätä kasviksiin pureskeltavaa (al dente), älä ylikypsennä
  • valmiit kasvissuikaleet ja wokkivihannekset valmistuvat nopeasti pannulla pienessä lorauksessa öljyä

Jos kasvisten käsittely aiheuttaa oireita, kannattaa suosia pakastekasviksia. Nykyään on tarjolla laaja valikoima.

Maitoallergia hankaloittaa ruoanlaittoa

Aiemmin oltiin sitä mieltä, että maitoallergia on pikkulasten vaiva ja laktoosi-intoleranssi isompien ongelma. Vaikka yleensä näin onkin, eivät monet aikuisetkaan siedä lainkaan maitoa. Aikuinen ei maitoa välttämättä tarvitsekaan, mutta maitotaloustuotteiden välttäminen on melko haastavaa, sillä niitä käytetään paljon suomalaisessa ruokavaliossa. Onneksi nykyään on kaupoissa tarjolla paljon maidon korvaavia tuotteita. Isommissa marketeissa on laajat valikoimat ja pienemmissä kaupoissakin löytyy joitain vaihtoehtoja. Kannattaa tutustua kauppojen valikoimaan: useimmat tuotteet säilyvät pitkään, joten kerralla voi hankkia isomman erän. Jos omalla paikkakunnalla on huono valikoima, tuotteita voi tilata myös netistä.

Ruuan valmistuksessa maidon ja kerman voi korvata suoraan maidottomalla vaihtoehdolla. Kaura- ja soija- ja kookoskermasta on tarjolla kevyempiä versioita. Juuston korvaaminen on lähes mahdotonta, mutta useimmista resepteistä sen voi jättää kokonaan pois. Markkinoilla on tarjolla soijasta tehtyä juustoa, mutta niiden maku ja ominaisuus ei vastaa juustoa. Kiinteä tofu sopii marinoituna hyvin salaatteihin, vaikka fetajuuston asemasta.

Olen listannut joitakin maitoa korvaavia tuotteita ja hyödyllisiä nettisivuja aiheesta. Tuotevalikoima on valtava, joten tässä vain muutamia esimerkkejä.

Maidottomia juomia:

  • Riisijuoma (tuotemerkki mm. RiceDream)
  • Soijajuomat (tuotemerkki mm. Gogreen, Alpro)
  • Kaurajuomat: kaurajuoma saostuu jonkin verran joten sopii erityisen hyvin laatikoihin ja kastikkeisiin (tuotemerkki mm. Oatly, Gogreen)

Juomia saatavana myös maustettuna!

Kerman korvikkeet:

  • Soijakerma (Alpro)
  • Kauraruokakerma (Gogreen, Oatly)
  • Kookosmaito

Jogurtin korvikkeet:

  • Soijajogurtti (Gogreen, Alpro)
  • Yosa-kauravalmiste (Bioferme)
  • Soijavanukkaat (Gogreen, Alpro)
  • Riisivanukkaat (maahantuoja Makrobios)

Jäätelön korvikkeet:

  • Soijajäätelö (Ingman)
  • Kaurajäätelö (Oatly)
  • Riisijäätelö (maahantuoja Makrobios)

Muut:

  • Vaniljakastike, kaurasta (Oatly)
  • Suklaajuoma, soijasta (Alpro)
  • Soijakermavaahto, myös valmisvaahtoa saatavana
  • Lettutaikina (myös gluteeniton) (Oatly)

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

  • Terveellinen ruokavalio on vastustuskyvyn perusta – näin syömällä taistelet flunssaa vastaan

    Tavallisen flunssan lisäksi myös influenssat kaatavat tällä hetkellä porukkaa petiin. Ravitsemusterapeutti Anette Palssan vinkeillä voit välttää sairastumisen. Käsien pesu lienee se yleisin ja helpoin keino, mutta useimmat miettivät myös, millaisella ruokavaliolla voisi vastustaa taudin aiheuttajaa....
  • Rasvaa vähän, mutta laadukkaasti

    Rasva puhuttaa paljon ja monet meistä tietävätkin jo, millaista rasvaa elimistö tarvitsee ja millainen rasva on terveellistä. Aika usein kuitenkin levite jätetään pois leivän päältä, kun halutaan keventää ruokavaliota. Tarvitsemme rasvaa energiantuotantoon, rasvaliukoisten vitamiinien turvaamiseksi...
  • Napostelusta tietoiseen syömiseen

    Napostelu, välipalastelu, näykkiminen, laiduntaminen, ohimennen syöminen, syöpöttely - millä nimellä halutaankaan kutsua ruokailua, jossa syödään monta kertaa ja yleensä pieniä määriä. Tämä on suunta, johon suomalaisten ruokailu on menossa. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan noin 90...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest