Joulun 2016 kuumimmat ruokatrendit

Joulun 2016 ruokatrendit ilahduttavat laihduttajaa. Lue alta, miten voit hyödyntää tulevan joulun ruokailmiöitä.

Vegebuumi jatkuu

Joulun 2015 puurohitti oli kookosmaitoon keitetty. Vegaaniset vaihtoehdot lisääntyvät tänä jouluna entisestään. Kasvisten lisääminen joulupöytään onkin keventäjälle erittäin kannatettavaa. Kasviksilla on vaikea saada vaaán lukuja nousemaan, jollei sitten äidy herkuttelemaan ylenpalttisesti energiapitoisilla raakakakuilla tai korvaamaan kaikkea kookoksella.

Bataatti nostaa suosiotaan

Bataattilaatikko on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten joulupöydässä perinteisten laatikoiden rinnalla. Muista, ettei mikään joululaatikoista ole kova kaloripommi.

Bataatista leivot helposti myös joulun maustekakun sekä bataattimuffineita.

Makuja Pohjois-Afrikasta

Perinteiseen joulupöytään mahtuu tänä vuonna pohjois-afrikkalaisia makuja. Rosollin sijaan tai rinnalle pöytään voidaan tuoda punajuuri-linssisalaatti, jossa on taateleita, oliiveja ja korianteria ja joka on maustettu harissalla ja appelsiinilla. Jälkiruokapöydässä maistuu mantelinen mannakakku, joka maustetaan ruusuvedellä ja siirapilla ja tarjotaan maustamattoman jogurtin kanssa. Runsas mausteiden käyttö vie tilaa voilla ja kermalla lotraamiselta.

Pieniin päin

Kotitalouksien koot ovat pienentyneet, samoin seurueet, joissa joulua vietetään. Näin ollen jouluruokaa ostetaan vähemmän ja pakkauskoot ovat pienempiä. Viime aikoina jyllännyt hävikkikeskustelu ovat myös saanut ihmiset varustelemaan joulua maltillisemmin. Keventäjälle tämä on ilouutinen. Kun ruokaa ei ole kaapissa liikaa, sitä ei myöskään tarvitse hävittämismielessä ahmia.

Joulu ei ala marraskuussa

Tänä vuonna joulun pyhät ovat erityisen lyhyet. Se on laihduttamisen kannalta hyvä asia – mikäli joulun herkuttelun todella keskittää pyhiin. Jouluna kun keventäjäkin saa herkutella, mutta ensin kannattaa määritellä, koska joulu on lupa korkata. Jos suklaa ja joulutortut ovat vakiovälipala marraskuusta saakka, loppiaisena vyötä kiristää taatusti. Esimerkiksi paljon parjattu kinkku kerryttää harvemmin kiloja, sillä sen syöminen rajoittuu joulun ydinpäiviin.

Rennolla ranteella

Kaunis joulupöytä ja iloinen joulumieli eivät vaadi viikkojen valmisteluja. Kiireinen keventäjä täydentää joulupöytää valmisruualla. Edes kinkun sulattamisen unohtaminen ei ole enää katastrofi. Kinkun voi paistaa jopa jäisenä, kunhan muistaa vähintään tuplata paistoajan! Rento mieli auttaa myös keventämisessä.

Iloa silmälle

Tänä jouluna panostetaan esteettisiin herkkuihin, joita ei tarvitse syödä paljoa. Käsin tehdyt konvehdit, itse paahdetut, maustetut mantelit tai sahramimarinoidut klementiinit ovat kauniita kertaherkkuja. Kokeile hurmaavia omenaruusuja, joiden sisällä on persimonihilloa. Hillo-marmeladisokeria käyttämällä teet kiinteitä hilloja, jotka sisältävät selkeästi vähemmän sokeria kuin perinteinen hillo tai marmeladi.

Armoa itselle

Suomalaiset lihovat joulun pyhinä keskimäärin 1,5 -3 kg, mutta painonnoususta vain noin 60 prosenttia on puhdasta rasvaa. Kehon nestemäärä kasvaa, kun lihakset ja maksa täyttyvät elimistöön varastoitavasta hiilihydraatista. Älä siis järkyty, kun kurkistat joulun jälkeen peiliin. Anna tilanteen tasoittua, jatka keventämistä pyhien jälkeen ja käy kahden viikon päästä uudelleen vaaálla. Saatat yllättyä iloisesti.

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Kevään juhlien makeat herkut

    Kevät on iloisten juhlien aikaa. Niissä keventäjänkin on lupa nauttia, elämäntaparemontti ei romutu juhlissa herkutteluun. Ihannetilanteessa emäntä on kuitenkin varannut noutopöytään myös kevyempiä vaihtoehtoja. Perinteisiä kaloripommeja ovat voi- ja lehtitaikinaleivonnaiset, paksut keksi-rasvaseospohjaiset juustokakut sekä erilaiset...
  • Kulhollinen keveyttä

    Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...
  • Keventäjä kermojen viidakossa

    Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest