Hyvä ravintoarvo
Linssien ravintoarvo on erittäin hyvä. Siksi ne kuuluvat olennaisena osana mm. kasvisruokailijan ravintoon. Linssi on hyvin ekologinen kasvi ja se on ihmiskunnan vanhimpia viljelykasveja. Niiden käyttö on Intiassa ja Lähi-idässä hyvin yleistä korvaten lihan. Linssit sisältävät paljon hyvää proteiinia (23-25g/100g) ja kuitua (9-11g/100g) ja paljon erilaisia vitamiineja ja kivennäisaineita kuten B-vitamiineja, foolihappoa, kaliumia, rautaa (7-9g/100g), kuparia ja sinkkiä, mutta niukasti rasvaa (1-2,4g/100g). Energiamäärä vaihtelee 325-340 kcal:n välillä.
Kypsyvät nopeasti
Linssit kypsyvät nopeasti muihin kuivattuihin palkokasveihin verrattuna. Kypsymisaika vaihtelee muutamasta minuutista tuntiin. Linssejä ei tarvitse liottaa (joillekin tosin suositellaan). Huuhdo linssit siivilässä kylmällä vedellä juuri ennen keittoa. Lisää keitinvettä 2-2½ kertaa linssien määrä. Linssilastuja ei tarvitse huuhtoa eikä liottaa. Linssit ovat helposti sulavia ja sopivat monen vatsalle paremmin kuin muut kuivatut palkokasvit.
Monipuolinen linssi
Linssien käyttö on hyvin monipuolista. Linssit säilyvät huoneenlämmössä, joten niitä on helppo pitää aina varastossa. Ne sopivat kypsennettyinä sellaisenaan lisäkkeeksi ja salaatteihin hiilihydraatti- ja proteiinilähteeksi. Niistä valmistuu herkullisia keittoja, patoja, kasvispihvejä ja pyöryköitä, kastikkeita soseita ja levitteitä. Voit käyttää niitä myös täytteenä piirakoissa. Linssit sopivat hyvin myös makkaran lisäkkeeksi ja makkararuokiin ja myös esim. rasvaisen kalan kuten lohen ja kirjolohen lisäkkeeksi.
Linssejä voit yhdistellä lähes kaikkien kasvisten kanssa, suosituimpia ovat sipuli, valkosipuli, tomaatti ja porkkana. Voit maustaa linssiruuat miedosti yrteillä tai lisätä niihin runsaasti erilaisia voimakkaan makuisia itämaisia mausteita kuten currya, kurkumaa, chiliä, garam masalaa, juustokuminaa, korianteria ym. Voit maustaa linssiruuat pelkästään tavallisilla mausteilla kuten musta- tai valkopippurilla, curryllä, paprikalla ja yrteillä, jos et pidä esim. garam-masalasta ym. erikoismausteista.
Punaiset ja keltaiset linssit ovat oranssin sävyisiä kuorittuja ruskeita linssejä. Niitä on tarjolla sekä kokonaisina, halkaistuina että litistettyinä lastuina. Keittoajat vaihtelevat ja minuuttimäärä kannattaakin tarkistaa aina pakkauksesta. Punaiset ja keltaiset linssit ovat miedon makuisia. Ne sopivat hyvin keittoihin, pataruokiin, soseisiin, pyöryköihin ja levitteisiin. Kun keität niitä vähän pidempään, ne soseutuvat.
Vihreä linssi on kuorimaton ja punaisia ja keltaisia linssejä suurempi ja vähän voimakkaamman makuinen. Se kypsyy 40-45 minuutissa, liotettuna 20 minuutissa. Vihreä linssi sopii hyvin keittoihin ja pataruokiin, salaatteihin, kasvispihvien raaka-aineeksi ym. Intiassa vihreä linssi yhdistetään usein perunaan ja maut sopivatkin hyvin yhteen. Vihreitä linssejä voit myös idättää.
Ruskeat, de Puy ja Beluga –linssit ovat meillä harvinaisia gourmetlinssejä.
Intiassa suosittuja daleja (dal, dhal, dhall) valmistetaan kaikista linsseistä ja myös muista kuivatuista palkokasveista. Dalit ovat mausteisia kastikkeita, lisäkkeitä, jotka tarjotaan yleensä riisin, pita- tai naanleivän ja/tai erilaisten curryruokien kera. Pääraaka-aineita linssien lisäksi ovat sipuli, valkosipuli ja tomaatit sekä erilaiset mausteet ja maustesekoitukset.
Keventäjien linssireseptejä
- Linssilevite 🔒 Keventäjien jäsenille
- Keltainen linssi dal 🔒 Keventäjien jäsenille
- Keltainen linssikeitto 🔒 Keventäjien jäsenille
- Yrttimarinoidut vihreät linssit 🔒 Keventäjien jäsenille
- Linssipihvit 🔒 Keventäjien jäsenille
- Pinaatti-linssicurry 🔒 Keventäjien jäsenille