Metsästä lautaselle – Keventäjien riistaherkut

Riista saapui suomalaisten ruokapöytään jo kauan ennen massatuotantoeläimiä. Riista ei onneksi ole pelkkä muinaismuisto vanhasta ruokaperinteestä, vaan yhä arvossaan. Lihan eettisen ja ekologisen kestävyyden merkitys pikemminkin korostuu nykyajan tiedostavassa ruoanlaitossa.

Keventäjälle vähintään yhtä tärkeä arvo on riistalihan vähärasvaisuus. Riistalihassa (poro, hirvi, peura, villisika, jänis ja metsälinnut) on keskimäärin 120-170 kcal 100 grammaa kohden. Riistalihan rasvahappokoostumus on parempi kuin esimerkiksi sian- tai naudanlihassa, sillä tyydyttynyttä, eli kovaa rasvaa on vähemmän. Terveellisyyttä lisää myös se, että riistalihassa on enemmän proteiinia ja kivennäisaineita kuin teollisesti tuotetussa lihassa.

Ei pelkkää perinneruokaa

Riista on kausiraaka-aine. Tämä ei ole kuitenkaan suru-uutinen niille, joiden tuttavapiiristä ei löydy metsästäjiä, sillä pakastettua riistalihaa on saatavilla vuoden ympäri. Pakasteriista on kuitenkin yleensä tarhattua ja/tai ulkomaista. Riistakäristystä saa pienemmistäkin kaupoista, pakastetun hirven- ja villisianlihan saaminen vaatii jo hieman jakelukanavien tuntemista.

Monet mieltävät riistalihan paitsi syksyiseksi erikoisherkuksi, myös hieman vanhahtavaksi raaka-aineeksi, joka sopii keskiaikaisiin patoihin ja muihin ”miehekkäisiin” ruokiin. Muista, että riistaliha taipuu moderneihinkin herkkuihin! Juurekset, marjat ja sienet sopivat toki erinomaisesti riistan kanssa yhteen, mutta mikään ei estä nykyaikaistamasta kokonaisuutta. Poronkäristys maistuu esimerkiksi tortillaan käärittynä, puolukka-aiolin maustamana.

Hirviherkkuja joka lähtöön

Vaikka riista taipuu muuhunkin kuin lantun kaveriksi pataan, ennen kuin alkaa kokkailemaan hirvi tom yamia, on hyvä muistaa, että on tärkeää säilyttää riistalihan oma maku ja käyttää mausteita harkitusti. Hirvenjauheliha tekee pienen poikkeuksen, sillä se sopii jopa tex-mex-kokkailuun! Jauheliha maistuu myös maa-artisokan tai vuohenjuuston kanssa keitoissa. Jos riistajauhelihasta mielii pyöritellä pullia, massan joukkoon kannattaa sekoittaa hieman possunjauhelihaa miedontamaan makua ja antamaan jauhelihalle mehevyyttä. Valmiit pullat voi pujottaa halloumikuutioiden kera vartaisiin ja tarjota kevyen bataattikeiton kylkiäisenä.

Palvattu hirvenliha kestää myös eksoottisiakin seuralaisia, kuten salaatissa papaijaa, ananasta tai kiiviä sekä retiisiä. Hirvifileestä valmistetussa salaatissa maistuvat perinteisemmät raaka-aineet, kuten tomaatit, kaprikset, rucola, kurkku, kevätsipuli sekä (kevyt)sinihomejuusto.

Peurafile maistuu puolestaan erityisesti lämpimässä, loppuvuoden salaatissa. Yhdistä peuranlihaan mietoja makuja, kuten valkosipulia, kesäkurpitsaa, herkkusieniä, makeaa paprikaa, kirsikkatomaatteja, cashewpähkinöitä, pinaatinlehtiä ja yrttejä.

Possuille possujen mausteet

Villisianliha on väriltään tummempaa ja maultaan enemmän riistan makuista kuin tavallisen sian liha. Mausteeksi sopivat silti yleiset possunlihamausteet, kuten pippurit, valkosipuli, paprika, curry, inkivääri, soijakastike ja sinappi. Myös yrtit, kuten salvia, rakuuna ja timjami sopivat villisianlihan seuraan. Villisian paistikuutioista syntyy juuresten, fenkolin ja päärynän kanssa, mangochutneyllä maustettuna, ihana, hedelmäinen pata.

Älä unohda pienriistaa

Kypsennetyistä metsälinnuista valmistuu makoisa, keventäjälle sopiva lounassalaatti yhdessä keitettyjen kananmunien, maustekurkkujen, appelsiinin, herneenversojen ja jääsalaatin kera. Sopiva kastike syntyy kevytranskankermasta ja piparjuuriraasteesta.

Jänis on omiaan pataruuissa. Kokeile Keventäjien ohjetta, jossa jäniksenlihan seurana on keltajuurta, siitakesieniä ja mustaherukkainen liemi.

Kokeile seuraavia Keventäjien riistaherkkureseptejä

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Laskukaavoilla laihaksi?

    Kalorit ovat keventämisen kielioppi -niiden ymmärtäminen auttaa soveltamaan teoriaa käytäntöön. Jatkuva kaloreiden laskeminen on kuitenkin raskasta. Laskuri voi kuitenkin jäädä päälle, kun mietitään, mitä saa syödä palkinnoksi erilaisista puhdetöistä. Tällainen laskeminen ei ole koskaan sataprosenttisen...
  • Metsästä lautaselle - Keventäjien riistaherkut

    Loka-marraskuu on riistan kuumin sesonkiaika. Jos Keventäjä saa riistaa käsiinsä, siitä kannattaa pitää kiinni, sillä vähärasvaisesta riistalihasta valmistuu helposti täyttäviä, mutta kevyitä syysruokia. Riistakäristystä saa onneksi kauppojen pakastearkuista ympäri vuoden. Riista saapui suomalaisten ruokapöytään jo...
  • Solakkuutta sienistä!

    Syksyinen metsä on aarreaitta, josta keventäjä hakee kori kädessä aineksia monenlaisiin herkkuihin. Kotimaiset sienet sisältävät runsaasti proteiinia, mutta vain vähän energiaa. Syötäviä sieniä kasvaa metsissämme vuosittain jopa miljardi kiloa. Herkulliset lakkipäät ovat jokamiehen poimittavissa, mutta...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest