Metsästä lautaselle – Keventäjien riistaherkut

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Riista saapui suomalaisten ruokapöytään jo kauan ennen massatuotantoeläimiä. Riista ei onneksi ole pelkkä muinaismuisto vanhasta ruokaperinteestä, vaan yhä arvossaan. Lihan eettisen ja ekologisen kestävyyden merkitys pikemminkin korostuu nykyajan tiedostavassa ruoanlaitossa.

Keventäjälle vähintään yhtä tärkeä arvo on riistalihan vähärasvaisuus. Riistalihassa (poro, hirvi, peura, villisika, jänis ja metsälinnut) on keskimäärin 120-170 kcal 100 grammaa kohden. Riistalihan rasvahappokoostumus on parempi kuin esimerkiksi sian- tai naudanlihassa, sillä tyydyttynyttä, eli kovaa rasvaa on vähemmän. Terveellisyyttä lisää myös se, että riistanlihassa on enemmän proteiinia ja kivennäisaineita kuin teollisesti tuotetussa lihassa.

Ei pelkkää perinneruokaa

Riistaliha on kausiraaka-aine. Tämä ei ole kuitenkaan suru-uutinen niille, joiden tuttavapiiristä ei löydy metsästäjiä, sillä pakastettua riistaa on saatavilla vuoden ympäri. Pakasteriista on kuitenkin yleensä tarhattua ja/tai ulkomaista. Riistakäristystä saa pienemmistäkin kaupoista, pakastetun hirven- ja villisianlihan saaminen vaatii jo hieman jakelukanavien tuntemista.

Monet mieltävät riistalihan paitsi syksyiseksi erikoisherkuksi, myös hieman vanhahtavaksi raaka-aineeksi, joka sopii keskiaikaisiin patoihin ja muihin ”miehekkäisiin” ruokiin. Muista, että riistaliha taipuu moderneihinkin herkkuihin! Juurekset, marjat ja sienet sopivat toki erinomaisesti riistan kanssa yhteen, mutta mikään ei estä nykyaikaistamasta kokonaisuutta. Poronkäristys maistuu esimerkiksi tortillaan käärittynä, puolukka-aiolin maustamana.

Hirviherkkuja joka lähtöön

Vaikka riistaliha taipuu muuhunkin kuin lantun kaveriksi pataan, ennen kuin alkaa kokkailemaan hirvi tom yamia, on hyvä muistaa, että on tärkeää säilyttää riistan oma maku ja käyttää mausteita harkitusti. Hirvenjauheliha tekee pienen poikkeuksen, sillä se sopi jopa tex-mex-kokkailuun! Jauheliha maistuu myös maa-artisokan tai vuohenjuuston kanssa keitoissa. Jos riistajauhelihasta mielii pyöritellä pullia, massan joukkoon kannattaa sekoittaa hieman possunjauhelihaa miedontamaan makua ja antamaan jauhelihalle mehevyyttä. Valmiit pullat voi pujottaa halloumikuutioiden kera vartaisiin ja tarjota kevyen bataattikeiton kylkiäisenä.

Palvattu hirvenliha kestää myös eksoottisiakin seuralaisia, kuten salaatissa papaijaa, ananasta tai kiiviä sekä retiisiä.

Hirvifileestä valmistetussa salaatissa maistuvat perinteisemmät raaka-aineet, kuten tomaatit, kaprikset, rucola, kurkku, kevätsipuli sekä (kevyt)sinihomejuusto.

Peurafile maistuu puolestaan erityisesti lämpimässä, loppuvuoden salaatissa. Yhdistä peuranlihaan mietoja makuja, kuten valkosipulia, kesäkurpitsaa, herkkusieniä, makeaa paprikaa, kirsikkatomaatteja, cashewpähkinöitä, pinaatinlehtiä ja yrttejä.

Possuille possujen mausteet

Villisianliha on väriltään tummempaa ja maultaan enemmän riistan makuista kuin tavallisen sian liha. Mausteeksi sopivat silti yleiset possunlihamausteet, kuten pippurit, valkosipuli, paprika, curry, inkivääri, soijakastike ja sinappi. Myös yrtit, kuten salvia, rakuuna ja timjami sopivat villisianlihan seuraan. Villisian paistikuutioista syntyy juuresten, fenkolin ja päärynän kanssa, mangochutneyllä maustettuna, ihana, hedelmäinen pata.

Älä unohda pienriistaa

Kypsennetyistä metsälinnuista valmistuu makoisa, keventäjälle sopiva lounassalaatti yhdessä keitettyjen kananmunien, maustekurkkujen, appelsiinin, herneenversojen ja jääsalaatin kera. Sopiva kastike syntyy kevytranskankermasta ja piparjuuriraasteesta.

Jänis on omiaan pataruuissa. Kokeile Keventäjien ohjetta, jossa jäniksenlihan seurana on keltajuurta, siitakesieniä ja mustaherukkainen liemi.

Kokeile seuraavia Keventäjien riistaherkkureseptejä:

 

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Pakastevihannekset helpottavat arkea

    Puolivalmisteet ovat joskus kiireisen keventäjän pelastus. Pakastevihanneksissa on kaikki hyvä tallella. Säilykkeissä, pussijauheissa ja mikroaterioissa kasvisten ravintoainehävikki on suurempi. Kiireestä tulee helposti keventäjän arkkivihollinen. Kaikki tietävät, että kasviksia tulisi syödä runsaasti, mutta monen into kasviskokkailuun...
  • Kevyet herkut kypsyvät höyryssä – ruoan höyrytys on helppoa ja terveellistä

    Höyryssä valmistettu ruoka on terveellistä. Höyryttää voi paitsi kalaa ja kasviksia, jopa herkullisia jälkiruokia. Halvimmat höyrytysvälineet maksavat muutaman euron, joten höyrytys ei ole välineurheilua! Höyryttäminen on tunnetusti terveellinen tapa valmistaa ruokaa. Höyryssä lämpötila pysyy alle...
  • Raparperi on lahja laihduttajalle

    Muhkealehtistä raparperia puskee maasta heti alkukesästä. Keventäjän kannattaa kiskoa varret talteen, sillä niistä voi kokata monenlaista, sekä makeaa että suolaista kevytherkkua. Raparperi selviää jään ja roudan alla juurakkonsa avulla. Heti, kun maa alkaa sulaa, raparperi...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest