Riista saapui suomalaisten ruokapöytään jo kauan ennen massatuotantoeläimiä. Riista ei onneksi ole pelkkä muinaismuisto vanhasta ruokaperinteestä, vaan yhä arvossaan. Lihan eettisen ja ekologisen kestävyyden merkitys pikemminkin korostuu nykyajan tiedostavassa ruoanlaitossa.
Keventäjälle vähintään yhtä tärkeä arvo on riistalihan vähärasvaisuus. Riistalihassa (poro, hirvi, peura, villisika, jänis ja metsälinnut) on keskimäärin 120-170 kcal 100 grammaa kohden. Riistalihan rasvahappokoostumus on parempi kuin esimerkiksi sian- tai naudanlihassa, sillä tyydyttynyttä, eli kovaa rasvaa on vähemmän. Terveellisyyttä lisää myös se, että riistalihassa on enemmän proteiinia ja kivennäisaineita kuin teollisesti tuotetussa lihassa.
Ei pelkkää perinneruokaa
Riista on kausiraaka-aine. Tämä ei ole kuitenkaan suru-uutinen niille, joiden tuttavapiiristä ei löydy metsästäjiä, sillä pakastettua riistalihaa on saatavilla vuoden ympäri. Pakasteriista on kuitenkin yleensä tarhattua ja/tai ulkomaista. Riistakäristystä saa pienemmistäkin kaupoista, pakastetun hirven- ja villisianlihan saaminen vaatii jo hieman jakelukanavien tuntemista.
Monet mieltävät riistalihan paitsi syksyiseksi erikoisherkuksi, myös hieman vanhahtavaksi raaka-aineeksi, joka sopii keskiaikaisiin patoihin ja muihin ”miehekkäisiin” ruokiin. Muista, että riistaliha taipuu moderneihinkin herkkuihin! Juurekset, marjat ja sienet sopivat toki erinomaisesti riistan kanssa yhteen, mutta mikään ei estä nykyaikaistamasta kokonaisuutta. Poronkäristys maistuu esimerkiksi tortillaan käärittynä, puolukka-aiolin maustamana.
Hirviherkkuja joka lähtöön
Vaikka riista taipuu muuhunkin kuin lantun kaveriksi pataan, ennen kuin alkaa kokkailemaan hirvi tom yamia, on hyvä muistaa, että on tärkeää säilyttää riistalihan oma maku ja käyttää mausteita harkitusti. Hirvenjauheliha tekee pienen poikkeuksen, sillä se sopii jopa tex-mex-kokkailuun! Jauheliha maistuu myös maa-artisokan tai vuohenjuuston kanssa keitoissa. Jos riistajauhelihasta mielii pyöritellä pullia, massan joukkoon kannattaa sekoittaa hieman possunjauhelihaa miedontamaan makua ja antamaan jauhelihalle mehevyyttä. Valmiit pullat voi pujottaa halloumikuutioiden kera vartaisiin ja tarjota kevyen bataattikeiton kylkiäisenä.
Palvattu hirvenliha kestää myös eksoottisiakin seuralaisia, kuten salaatissa papaijaa, ananasta tai kiiviä sekä retiisiä. Hirvifileestä valmistetussa salaatissa maistuvat perinteisemmät raaka-aineet, kuten tomaatit, kaprikset, rucola, kurkku, kevätsipuli sekä (kevyt)sinihomejuusto.
Peurafile maistuu puolestaan erityisesti lämpimässä, loppuvuoden salaatissa. Yhdistä peuranlihaan mietoja makuja, kuten valkosipulia, kesäkurpitsaa, herkkusieniä, makeaa paprikaa, kirsikkatomaatteja, cashewpähkinöitä, pinaatinlehtiä ja yrttejä.
Possuille possujen mausteet
Villisianliha on väriltään tummempaa ja maultaan enemmän riistan makuista kuin tavallisen sian liha. Mausteeksi sopivat silti yleiset possunlihamausteet, kuten pippurit, valkosipuli, paprika, curry, inkivääri, soijakastike ja sinappi. Myös yrtit, kuten salvia, rakuuna ja timjami sopivat villisianlihan seuraan. Villisian paistikuutioista syntyy juuresten, fenkolin ja päärynän kanssa, mangochutneyllä maustettuna, ihana, hedelmäinen pata.
Älä unohda pienriistaa
Kypsennetyistä metsälinnuista valmistuu makoisa, keventäjälle sopiva lounassalaatti yhdessä keitettyjen kananmunien, maustekurkkujen, appelsiinin, herneenversojen ja jääsalaatin kera. Sopiva kastike syntyy kevytranskankermasta ja piparjuuriraasteesta.
Jänis on omiaan pataruuissa. Kokeile Keventäjien ohjetta, jossa jäniksenlihan seurana on keltajuurta, siitakesieniä ja mustaherukkainen liemi.
Kokeile seuraavia Keventäjien riistaherkkureseptejä
- Riista-ruusukaalipyttipannu ja tulista puolukkakastiketta 🔒 Keventäjien jäsenille
- Savuporomunakas 🔒 Keventäjien jäsenille
- Poro-juuresgratiini 🔒 Keventäjien jäsenille
- Poro-metsäsienipihvit ja sinappikastiketta 🔒 Keventäjien jäsenille
- Porotortillat ja puolukka-aioli 🔒 Keventäjien jäsenille
- Hirvipata ohran ja kasvisten kera 🔒 Keventäjien jäsenille
- Kaali-hirvenlihajauhelihapiirakka kevytpakastetaikinasta 🔒 Keventäjien jäsenille
- Mustaherukkainen jänis-juurespata 🔒 Keventäjien jäsenille
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Kasvikset valloittavat grillin
Grillissä kypsyvät maustevoin mehevöittämät varhaisnauriit, muhkeat, tuorejuustolla täytetyt portobellosienet, aromikas tsatsikin kera tarjottava fenkoli sekä makealla thai chilikastikkeella maustetut hedelmät. Tänä kesänä keventäjä innostuu uudenlaisista grillikasvisherkuista. Onneksi yhä useampi muistaa, että kasvikset kuuluvat grilliritilälle siinä...Maito mahtuu keventäjän lasiin
Keventäjällä on monta hyvää syytä nauttia maitoa ja maitotuotteita. Maidon sisältämä kalsium pitää laihduttajan koville joutuvat luut lujina. Valitse silti maito vähärasvaisena. Laihdutuskuurin aikana moni karsii turhaan ruokavaliostaan tärkeitä elintarvikkeita, kuten maidon. Tämä on valitettavaa,...Montako kaloria lautasella? Vinkkejä annoskokojen arvioimiseen
Kauan keventäneet voivat osata kaloritaulukot ulkoa, mutta jos ei tiedä annoksen painoa, ei ole paljon hyötyä tietää, paljonko energiaa on sadassa grammassa. Silmämääräinen arviointi muuttuu ajan kanssa helpommaksi. Alussa auttavat puntari ja kauppojen valmisruuat. Aloitteleva...