Mökkiruokaa helposti ja kevyesti

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Suurin osa suomalaisista haluaa rentoutua kesämökillä, eikä käyttää tuntikausia kauhan pyörittelyyn keittiössä. Myös kesämökin varustelu saattaa asettaa haasteita gourmet-pipertelylle. Monista mökeistä puuttuvat modernit keittiölaitteet, eikä sähkökään ole aina itsestäänselvyys. Löytyypä kesämökiltä sitten kaikki uusin teknologia tai pelkkä avotulimahdollisuus, helppous on mökkiruoan valmistuksen valttikortti.

Kuivaruoka keventäjän apuna

Luonnon omien antimien hyödyntäminen on mökkikokkailussa melkeinpä parasta, mutta aina voi käyttää tukena kaupan valmiita ratkaisuita. Erityisesti, jos kunnollista mahdollisuutta kylmä- tai viileäsäilytykseen ei ole, kannattaa suosia säilykkeitä ja lämpimässä säilyviä kuivaruokia. Monet ainekset, kuten vihannekset, perunat ja kananmunat säilyvät huoneenlämmössäkin.

Helppo ruoka ei tarkoita yhtä kuin epäterveellistä. Keventäjä pystyy vallan mainiosti toteuttamaan painonhallintaansa mökkioloissakin, kunhan jaksaa hieman tuunata valmiita ateriaratkaisuita.

Yhdistele rohkeasti

Pussiruoka on hyvä renki, mutta joskus aika mauton isäntä. Kuivatusmenetelmä myös tuhoaa osan ravintoaineista, joten luova tuunaus on paikallaan, jotta lopputulos on sekä maukas että keventäjälle kelpo.

 • Perunasosejauhe + maustettu, paistettu soijarouhe + aurinkokuivattu tomaatti -tuorejuusto = Kasvissyöjän punainen perunasoselaatikko
 • Tomaattikeittoainekset + suolakurkku + kalkkunanakkeja + tilliä + sitruunaa + oliiveja + kevytranskankermaa = Nopea nakkiseljanka
 • Meksikon pata -ainekset + porkkanoita + kukkaalia + intialaisia mausteita + luonnonjogurttia + hunajaa + persiljaa = Mumbain pata
 • Sitruunakastikeaineksia + säilyketonnikalaa + pastaa + pakastejuuressuikaleita + limetin mehua + kevytruokakermaa = Pirteä tonnikala-pastavuoka
 • Suklaamousseainekset + ananasmurska = Karibian suklaavaahto
 • Valmis pakastepullataikina + oman pensaan mustikat = Mustikkavuokapullat

Muista myös seuraavat vinkit kuivaruuan ja puolivalmisteiden tuunaamiseen

 1. Kasvisten lisääminen sopii milteipä kaikkiin kuivaruokiin, sillä niissä monet vitamiinit ovat kärsineet hävikkiä. Vähintäänkin kannattaa aina jaksaa tehdä lisäkesalaatti ruuan kylkeen.
 2. Linssit ja pavut säilyvät kuivassa ja sopivat hyvin keittoihin ja kiusauksiin lisäproteiinia tuomaan.
 3. Pähkinöistä ja siemenistä saa pehmeää rasvaa, proteiinia sekä ruokaisuutta salaatteihin ja keittoihin ja ne säilyvät myös kuivassa.
 4. Jos kylmäsäilytys on mökillä mahdollinen, keventäjän kannattaa hamstrata raejuustoa tarpeeksi mukaan. Raejuusto tuo proteiinia lähes kaikkiin valmiskeittoihin ja pasta-aterioissa ja vuokaruuissa se korvaa helposti rasvaisemman juuston.
 5. Jos marjasato on kehno, kuivatut marjat ja marjajauheet korvaavat tuoreet marjat esimerkiksi valmispuuroissa, kiisseleissä ja mehukeitoissa.

Tuoretavarat turvallisesti perille

Kaikki mökkieväät eivät kuitenkaan koostu pelkästä kuivatavarasta. Tuoreita ruokatarpeita ei saa päästää pilaantumaan, jotta kukaan mökkiläisistä ei saa ruokamyrkytystä.

 • Osta mökkiruoat mahdollisimman lähellä määränpäätä. Esimerkiksi kala kannattaa hankkia vasta mahdollisimman lähellä valmistamishetkeä, tai vielä parempaa: sen voi koittaa narrata mökkijärvestä.
 • Lihan ja kalan voi myös pakastaa kotona ja ottaa jäisenä mukaan. Kalan päälle voi myös ripotella suolaa, säilöntäaineista vanhinta.
 • Kuljeta ruuat kylmälaukussa, jossa on kylmäkalleja tai kylmägeelipusseja. Kylmäkalleiksi käyvät myös pakastetut mehut tai muu pakasteruoka, jonka aikoo sulattaa ja syödä perillä. Sanomalehtikin eristää hätätapauksessa vähän kylmää.
 • Jos säilytystilat ovat kehnot, jätä helposti pilaantuvat äyriäiset suosiolla kotiin. Kypsät juustot ja kasvikset sen sijaan säilyvät hyvin. Myös hapanmaitotuotteet kestävät vähän lämpimämpiäkin oloja. Maitokaan ei ihan hetkessä pilaannu.
 • Jos kesämökiltä ei löydy edes maakellaria kylmäsäilytykseen, mökkivesistöä kannattaa hyödyntää. Järvessä viilenevät ainakin juomat ja saunamakkarat.
 • Kypsennä herkimmin pilaantuvat ruoka-aineet heti perillä ateriaksi.

Kokeile seuraavia Keventäjien käteviä mökkiruokareseptejä:

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

 • Salaatit keventävät kesää

  Revi lautaselle erilaisia salaatinlehtiä ja lisää jotakin ruokaisaa, kuten vähärasvaista kinkkua, kanaa, papuja ja pähkinöitä. Tuoksuva ja tuhti salaatti on kokonainen ateria, mutta usein kevyt sellainen. Salaattien keveyden takaavat ennen kaikkea salaatinlehdet, jotka ovat 90-prosenttisesti...
 • Grilliruoka kevyemmin! Kokkaa kesäherkut terveellisesti

  Hehkuva hiillos, kypsyvien herkkujen tuoksu ja yhdessä ulkona olo. Grillaaminen on ehdottomasti yksi parhaista kesäpuuhista. Grilliruoka on paljon muutakin kuin kiireellä käräytettyä makkaraa ja rasvaisia valmiskastikkeita. Grillissä syntyy oikeilla otteilla aivan yhtä terveellinen ateria kuin...
 • FODMAP-ruokavaliosta apua vatsavaivoihin

  Kun vatsa oireilee monella tapaa, FODMAP-ruokavaliosta voi löytyä apu. Lue mitkä ruoka-aineet usein parantavat tai pahentavat epämääräisiä vatsaoireita. Herkkä vatsa rajoittaa monen elämää. Vaiva on usein sinnikäs, ja oireet voivat olla epämääräisiä. Aiheen tutkimusta vaikeuttaa...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest