Näin selviät joulusta lihomatta – poimi talteen herkulliset reseptit

Lumoava tuoksu kutsuu käymään peremmälle. Ilmassa leijailevat neilikka ja inkivääri kertovat siitä, että piparkakut ovat valmiita ja pannussa juojaansa odottaa kuuma glögi. Joulun tuoksut ja maut ovat olennainen osa vuoden odotetuinta juhlaa. Aattoilta huipentuu notkuvan joulupöydän äärelle, ja pyhinä yölläkin on lupa syödä. Iloista joulumieltä voi kuitenkin varjostaa huoli painonnoususta. Kaikki jouluruoat eivät suinkaan ole lihottavia. Usein syyt pyhien painonnousuun ovat jatkuva napostelu sekä noutopöydästä koostetut liian suuret annokset. Turvotusta aiheuttavat puolestaan usein tönkkösuolatut kaupan valmiit kalatuotteet.

Säilytä rytmi

Jouluna saa herkutella, mutta ensin kannattaa määritellä, koska joulu on lupa korkata. Jos tähtitortut ovat vakiovälipala marraskuusta saakka, tapaninpäivänä vyötä kiristää taatusti. Joulun herkuttelu kannattaakin keskittää mahdollisimman myöhään, aattoon ja sen tienoolle.

Perinteisellä jouluaterialla tarjotaan tavallisesti sen seitsemän sorttia, kaikkia mahdollisia ruokia. Jouluruoat voi ja kannattaa jakaa kuitenkin useammalle päivälle. Näin ei tule kahmittua kerralla liikaa.

Ruoka-ajoista kannattaa pitää kiinni pyhänäkin. Aamupala ja kevyt lounas ennen varsinaiseen joulupöytään käymistä pitävät ahmimisen kurissa. Kannattaa muistaa, että myös jälkiruoka ruokailun yhteydessä pitää herkutteluhimon hallinnassa. Muuten makeita tulee helposti naposteltua läpi päivän. Suklaa ja pähkinät kuuluvat jouluun, mutta eivät joka välissä popsittuna. Muista, että ihminen syö silmillään. Jos sijoitat karkkikulhoja ympäri kotia, ne tarttuvat käteen aina ohi kävellessä.

Älä unohda, että myös hedelmät ovat kelpoja naposteltavia. Pikkusitrukset ovat perinteisiä jouluhedelmiä. Yhdessä satsumassa on noin puolet päivän C-vitamiinin tarpeesta, joten pimeän aikaan niiden syöminen on siitäkin syystä erityisen tärkeää.

Älä pihtaa kasviksissa

Kasvikset tuovat jouluun väriä ja makua keventäen samalla joulun ruokalistaa. Perinteinen lautasmalli puoltaa paikkansa myös joulupöydässä. Ruokaisat salaatit käyvät pääruuankin asemesta. Kokeile esimerkiksi kuskuspohjaisia salaatteja, joihin lisäät joulun raaka-aineita, kuten esimerkiksi herneitä, punakaalia, omenaa, pähkinöitä ja siemeniä sekä jouluisia mausteita. Perinteiset majoneesipohjaiset salaatit kevenevät jogurtilla. Hedelmiä kannattaa käyttää salaatteihin runsaasti.

Muista, että myös joululeivonnaisia on helppo keventää kasviksilla. Makea bataatti pehmentää ja keventää perinteistä kuivakakkua. Bataatti sopii erinomaisesti yhteen kookosmaidon ja kookoshiutaleiden kanssa. Korvaa bataatti halutessasi porkkanalla tai kurpitsalla. Makeahko palsternakka, kuten myös punajuuri sopii perinteiseen rahka-voitaikinaan korvaamaan osaa rasvasta. Esimerkiksi joulupasteijoiden taikina saa näin myös kauniin värin.

Suolaa maltilla

Suola itsessään ei lihota, mutta se kerää elimistöön nestettä. Suolaisen aterian jälkeen vatsa on kuin ilmapallo ja puntari näyttää helposti turvonneita lukuja. Kaupan valmiit sillit ja graavikalat on usein tönkkösuolattu. Ne kuivattavat suun, eikä niitä voi syödä montaakaan palaa. Jos ruokajuomaksi valitsee vielä snapsin, nestehukka kolkuttaa ovella alta aikayksikön. Kotikokilla on mahtava vapaus säädellä suolan määrää itse. Aivan ensimmäiseksi kannattaa muistaa, että juhlakalat saavat makunsa joulun mausteista, yrteistä ja kirpeistä sitruksista. Suolan määrän maltillinen vähentäminen ei tuhoa kalan makua tai rakennetta.

Kevytsilliä ei ole välttämätöntä liottaa, mutta jos haluaa vielä vähentää suolaisuutta, sillejä voi liottaa kylmässä vedessä noin nelisen tuntia. Aniharvoin kunnonkaan liotuksella kaloista tulee liian vähäsuolaisia. Kovempia suolasillejä kannattaa aina liottaa yön yli vedessä, maidossa tai piimässä.

Lohen graavaaminen vaatii suolaa, mutta purkki kannattaa pitää lempeässä kurissa. Suolaksi sopii parhaiten karkea merisuola, sillä jodioitu pöytäsuola voi antaa pistävän maun.

Korvaa kerma

Kasvirasvavalmisteet sisältävät usein vain vähän rasvaa ja sekin on tyydyttymätöntä, pehmeää rasvaa. Joululaatikoissa voit hyvin käyttää maitoa kerman sijaan tai tehdä omia kerma-maitosekoituksia. Smetana korvautuu ranskankermalla ja turkkilaisella jogurtilla, ja kermaviilistä on kevytversioita. Myös vähärasvaisempia juustoja on valikoimissa nykyään paljon. Runsasrasvaisten juustojen ystävien on syytä nautiskella herkkujaan vastaavasti pienempiä määriä.

Leivo kevyesti

Joululeivonnaisten ei tarvitse olla kaloripommeja maistuakseen herkullisilta. Kaupan valmiiden joululeivonnaisten rasva on yleensä kovaa. Suosi kotileivonnassa pehmeitä rasvoja; öljyä, pullomargariinia tai esim. 60% margariineja. Leivonnainen kevenee myös, jos lisäät taikinan joukkoon kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Ne sopivat sekä leipiin että kakkuihin. Kuitua leivonnaisiin saadaan muun muassa täysjyväjauhoista, pellavansiemenistä ja ihanasti rouskuvista pähkinöistä ja manteleista. Kuivakakkuihin voi käyttää myös täysjyvämuroja (bran flakes) tuomaan rapeaa rapsakkuutta.

Joulun leivonnaiset onnistuvat myös gluteenittomina, kokonaan ilman jauhoja. Marenkipohjaiset unelmakakut, kuten uusiseelantilaista alkuperää oleva pavlova sopivat paitsi keliaakikoille myös kaikille keventäjille. Marenkipohjasta saa myös herkullisen jouluisen kääretortun. Jouluhalko Anna Pavlovan tapaan täyttyy joko perinteisesti puolukoilla, kinuskilla ja kookoksella tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi kevytvispillä, vaniljarahkalla, ananasmurskalla ja kiivihedelmillä. Muista käyttää kiivejä ainoastaan koristeluun, älä sekoita hedelmää kermavaahtoon. Kiivi sisältää kerman proteiineja hajottavia entsyymejä, jotka aikaansaavat hyvin kitkerän maun.

Kokeile seuraavia Keventäjien joulureseptejä:

  • Terveellinen pizza - Herkutellaan pizzalla!

    Pizza - italialaisten keino lihottaa maailma vai keventäjällekin kelpo herkku? Terveellinen pizza valmistetaan ohutpohjaisena ja päällystetään vähärasvaisilla täytteillä sekä kohtuullisella määrällä kevytjuustoa. Pizza on kaikkien epäterveellisten herkkujen esikuva. Vai onko sittenkään? Pizza on yhtä kuin...
  • Pakastimen laatikko täynnä kirkkaita pakastepusseja, joissa on värikkäitä pakastettuja vihanneksia, kuten parsakaalia, kukkakaalia, porkkanaa ja paprikaa.

    Pakastimen tyhjennystalkoot!

    Vanhat pakasteet kannattaa popsia pois uuden sadon alta. Ruoka ei säily ikuisesti pakastettunakaan. Testaa, tiedätkö, kauanko pakastimen aarteet ovat käyttökelpoisia. Kokeile myös Keventäjien ihania reseptejä! Pakastin on mitä kätevin tapa säilöä ruokaa tulevaisuuteen. Välillä se...
  • Miten laihtua? Viisitoista vinkkiä kevyempään vuoteen

    Uutena vuotena lupaillaan suuria, mutta valitettavan usein pidetään pieniä - jos niitäkään. Keventäjien neuvojen avulla on helpompi kulkea kohti tavoitetta. Alkuvuosi on laihdutusbuumin aikaa. Lehdet ja nettipalstat pursuavat kevennyskikkoja, joista osa on vähintäänkin viihdyttäviä. Laihdutuksen...
  • Terveellinen pizza - Herkutellaan pizzalla!

    Pizza - italialaisten keino lihottaa maailma vai keventäjällekin kelpo herkku? Terveellinen pizza valmistetaan ohutpohjaisena ja päällystetään vähärasvaisilla täytteillä sekä kohtuullisella määrällä kevytjuustoa. Pizza on kaikkien epäterveellisten herkkujen esikuva. Vai onko sittenkään? Pizza on yhtä kuin...
  • Pakastimen laatikko täynnä kirkkaita pakastepusseja, joissa on värikkäitä pakastettuja vihanneksia, kuten parsakaalia, kukkakaalia, porkkanaa ja paprikaa.

    Pakastimen tyhjennystalkoot!

    Vanhat pakasteet kannattaa popsia pois uuden sadon alta. Ruoka ei säily ikuisesti pakastettunakaan. Testaa, tiedätkö, kauanko pakastimen aarteet ovat käyttökelpoisia. Kokeile myös Keventäjien ihania reseptejä! Pakastin on mitä kätevin tapa säilöä ruokaa tulevaisuuteen. Välillä se...
  • Miten laihtua? Viisitoista vinkkiä kevyempään vuoteen

    Uutena vuotena lupaillaan suuria, mutta valitettavan usein pidetään pieniä - jos niitäkään. Keventäjien neuvojen avulla on helpompi kulkea kohti tavoitetta. Alkuvuosi on laihdutusbuumin aikaa. Lehdet ja nettipalstat pursuavat kevennyskikkoja, joista osa on vähintäänkin viihdyttäviä. Laihdutuksen...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest