Joulun juhlakausi alkaa!

Juhlia tietysti kannattaa silloin kun on juhlan aika! Mutta muutaman perusasian muistamalla, homma ei lähde täysin lapasesta.

1. Valitse juhlissa järkevästi

Pikkujoulujuhlissa pöydät notkuvat erilaisia herkkuja, mutta usein tarjolla on erilaisia salaatteja ja kasviksiakin. Muista siis ottaa juhlalautasellesi myös salaatteja ja valitse lisäksi kalaa tai vähärasvaista lihaa, kuten kinkkua tai kalkkunaa. Vältä kuitenkin majoneesipohjaisia salaatteja. Jos järjestät itse pikkujoulut, muista, että vieraat nauttivat yhtälailla kevyestäkin ruoasta kuin raskaasta. Jälkiruokien kohdalla kannattaa muistaa nauttia hedelmiä ja marjoja perinteisten herkkujen rinnalla.

2. Pidä arki säännöllisenä

Juhlissa olet luultavasti syönyt pitkin iltaa ja ehkä päivääkin. Juhlien jälkeen ruokailurytmi kannattaa korjata takaisin normaaliksi. Aterioiden väliin jättäminen sekoittaa aineenvaihduntaa ja altistaa helpommin mielihaluille ja napostelulle. Tasainen ateriarytmi puolestaan pitää aineenvaihdunnan käynnissä ja auttaa pitämään verensokerin tasaisena. Muista myös liikunta joulukiireistä huolimatta. Liiku siis säännöllisesti ja hyödynnä valoisaa aikaa aina vapaapäivinä.

3. Lisää kasviksia

Raskaiden juhlaruokien jälkeen kasvispainotteinen ateria saattaa tuntua hyvältä idealta. Kasaa esimerkiksi seuraavan päivän lounaslautaselle runsaasti salaattia ja lämpimiä kasviksia proteiinin ja hiilihydraattien lisäksi. Muista myös hedelmät, sillä niiden vitamiinit tulevat tarpeeseen pimeänä aikana. Nauti jo vaikka heti aamiaiseksi esimerkiksi hedelmäinen tai marjainen smoothie tai nappaa vähintään hedelmä matkaan työpaikalle. Huolehdi myös riittävästä kuitujen saannista, sillä perinteiset jouluherkut eivät juuri kuituja sisällä. Kotiin jouluherkkuja kannattaa ostaa vasta vähän ennen joulua. Jos kaappisi ovat täynnä herkkuja jo kuukautta ennen joulua, sorrut helpommin syömään niitä joka välissä.

4. Keskity syömiseen

Syö hitaasti ja keskity ruokailuhetkeen ja kehosi antamiin signaaleihin. Lopeta syöminen, kun olet täynnä, vaikka lautasellasi olisikin vielä ruokaa. Rauhallinen ruokailutahti auttaa tunnistamaan kylläisyydentunteen.

5. Muista vesi

Juhlajuomissa on usein paljon energiaa, etenkin makeissa. Glögi ei ole kovin kevyttä juotavaa, joten kohtuudessa kannattaa pitäytyä. Kaupan alkoholittomat pahvitölkkiglögit maistuvat sellaisenaan tai vähän vedellä laimennettuna. Kevyehkön alkoholillisen glögin saat, kun sekoitat juomaan 1/3 kaupan pahvitölkkiglögiä, 1/3 punaviiniä ja 1/3 vettä. Nauti vaihteeksi myös vaaleaa omenaglögiä. Yleissääntö on, että mitä enemmän alkoholia ja makeutta glögissä on, sitä enemmän siinä on kaloreita. Ja älä unohda veden juomista. Vesi tukee aineenvaihdunnan tehokasta toimintaa ja auttaa vähentämään turvotusta. Se myös korjaa juhlinnan mahdollisesti aiheuttamaa nestevajausta.

6. Syö kaliumia

Sekä hermosto että lihakset tarvitsevat kaliumia. Kalium auttaa myös tasoittamaan verenpainetta. Kaliumpitoiset ruoat saattavat auttaa juhlien jälkeiseen turvotukseen. Hyviä lähteitä ovat esimerkiksi pinaatti, ruusukaali, bataatti, tomaatit, avokado, lohi ja sienet.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest