Pastaakin voi syödä kevyesti – näin säästät kaloreissa

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Moni luulee, että pasta on keventäjältä pannassa. Pasta ei kuitenkaan lihota automaattisesti.

Monen pastankeittäjän sudenkuopaksi muodostuu määrän arvioiminen. Totutusta tavasta makaronia tulee keitettyä kattilatolkulla. Pastapussien kyljissä näkee usein taulukon, jonka mukaan noin 400 g pastaa on sopiva määrä 4 hengelle. Keventäjälle mitoitus on kuitenkin liioiteltu. Paitsi, että pastapaljous tuo turhaa energiaa, se syö myös ruuan makua. Herkullisen, kevyen pastan juju on mehevä kastike, ei kuiva vehnä.

Annoskoon rukkaus koskee myös valmista ruokaa. Maukasta pastaa tulee helposti syötyä valtava kulhollinen, jos ei tietoisesti pidä annoskokoa kurissa.

Kastikkeet kuntoon

Pastasta tulee kaloripommi myös, jos kastikkeihin upottaa ylenpalttisesti kermaa ja juustoa. Kumpikaan ei ole tarpeen, sillä hyvää saa ilmankin. Yksi kätevä tapa keventää pastoja on paahtaa maustetut raaka-aineet uunissa tilkassa öljyä. Öljyn määrässä voi nipistää entisestään hauduttamalla kasvikset nopeasti tilkassa kasvislientä pannussa.

Jos kastikkeita haluaa ryydittää juustolla, esimerkiksi voimakassuolaista fetaa riittää pienikin pala makua tuomaan. Kokeile perinteisten bolognesekastikkeiden rinnalla soija- tai quornrouhetta, kevyitä pestoja, kuten paprikapestoa ja raejuustopestoa sekä kauden juureksia, kuten esimerkiksi punajuurta, palsternakkaa tai kurpitsaa.

Valitse tumma

Tumma täysjyväpasta käy mainiosti painonhallinnan avuksi samalla tavalla kuin vaikkapa tumma leipä. Täysjyväpasta nostaa verensokeria hitaasti ja pitää kylläisenä pitkään. Pastavalikoima on kasvanut valtavasti viimeisen viiden vuoden aikana. Lasagnelevyjäkin löytyy nykyään täysjyväisenä.

Keitä oikein

Varaa pastan keittämiseen kookas kattila ja runsaasti vettä. Noin 100 g pastaa kaipaa litran vettä. Minikasarit saa siis suosiolla unohtaa, mikäli haluaa hyvää pastaa.

Kiehauta vesi ja lisää joukkoon suola. Kaada koko pastamäärä kerrallaan kiehuvaan veteen. Painele pitkää pastaa keskeltä puukauhalla, jotta se uppoaa heti veteen ja kypsyy tasaisesti. Hämmennä muitakin pastoja heti veteen lisäyksen jälkeen.

Kypsän pastan tunnistaa siitä, että se on napakkaa eli juuri ja juuri kypsää – italialaisittain sanottuna al dente. Tunnistaminen ei kuitenkaan ole aivan helppoa, jos ei ole tottunut pastakokki. Yksi tapa saavuttaa mahdollisimman al dente lopputulos on keittää pastaa 2 minuuttia vähemmän kuin pakkauksessa kehotetaan. Pastalaadut kuitenkin vaihtelevat, joten kokeileminen on tärkeää tällöinkin.

Tärkeää on myös jättää öljy keitinvedestä pois, sillä veden pinnalla lilluva rasvalammikko ei edesauta keittämistä millään tavalla. Sitä paitsi, jos pasta sekoitetaan samointein kastikkeen joukkoon, kovin öljyinen pasta kieltäytyy tarraamasta kastikkeeseen.

Valuta keitetty pasta nopeasti lävikössä ja kumoa takaisin kattilaan. Pasta on viisainta valuttaa aavistuksen verran raakana, sillä se pehmenee vielä valuttamisen jälkeenkin. Valutuksen jälkeen öljytilkka on paikallaan, eritoten, jos pastaa ei sekoiteta kastikkeeseen heti. Paitsi, että öljy pitää pastan irtonaisena, se antaa sille myös makua. Pehmeää rasvaa sisältävä öljytilkka sopii keventäjällekin.

Kokeile Keventäjien herkullisia pastaohjeita:

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Salaatit keventävät kesää

    Revi lautaselle erilaisia salaatinlehtiä ja lisää jotakin ruokaisaa, kuten vähärasvaista kinkkua, kanaa, papuja ja pähkinöitä. Tuoksuva ja tuhti salaatti on kokonainen ateria, mutta usein kevyt sellainen. Salaattien keveyden takaavat ennen kaikkea salaatinlehdet, jotka ovat 90-prosenttisesti...
  • Grilliruoka kevyemmin! Kokkaa kesäherkut terveellisesti

    Hehkuva hiillos, kypsyvien herkkujen tuoksu ja yhdessä ulkona olo. Grillaaminen on ehdottomasti yksi parhaista kesäpuuhista. Grilliruoka on paljon muutakin kuin kiireellä käräytettyä makkaraa ja rasvaisia valmiskastikkeita. Grillissä syntyy oikeilla otteilla aivan yhtä terveellinen ateria kuin...
  • FODMAP-ruokavaliosta apua vatsavaivoihin

    Kun vatsa oireilee monella tapaa, FODMAP-ruokavaliosta voi löytyä apu. Lue mitkä ruoka-aineet usein parantavat tai pahentavat epämääräisiä vatsaoireita. Herkkä vatsa rajoittaa monen elämää. Vaiva on usein sinnikäs, ja oireet voivat olla epämääräisiä. Aiheen tutkimusta vaikeuttaa...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest