Raparperin uusi tuleminen – näin hyödynnät sesongin parhaan varren

Kirjoittaja Mette K.

Raparperi on alkukesän kirkas ja kirpeä ilo. Vaikka sitä usein ajatellaan vain piirakoiden ja kiisselien raaka-aineena, raparperista voi valmistaa paljon muutakin – kevyesti, ravitsevasti ja sesongin hengessä.

Raparperi on terveellinen valinta: se sisältää kuituja, K-vitamiinia, antioksidantteja ja vain vähän energiaa. Kun vältät liiallista sokeria ja yhdistät sen muihin ravitseviin raaka-aineisiin, saat kevyttä ja kehoa hellivää sesonkiruokaa helposti. Tässä viisi herkullista ja käytännöllistä tapaa hyödyntää raparperia kevätkaudella:

1. Tee kevyempi kompotti tai hillo ilman lisättyä sokeria

Kokeile keittää raparperista ja mansikoista kevyesti makeutettu kompotti. Käytä makeutukseen esimerkiksi steviaa tai erytritolia, tai anna hedelmien itsensä hoitaa makeus. Kevyt hillo sopii mainiosti puuron, jogurtin tai rahkan kaveriksi, ja toimii myös kauniina lisänä aamiaislautasella.

Vinkki: Lisää vaniljajauhetta tai ripaus kanelia mausteeksi – saat jälkiruokamaisen makuelämyksen ilman ylimääräisiä kaloreita.

Purkki kotitekoista raparperihilloa puisella pöydällä, ympärillä tuoreita raparperin varsia ja paloiteltua raparperia.

2. Kokeile uunipaahdettua raparperia

Pilko raparperi paloiksi, levitä uunipellille ja mausta esimerkiksi appelsiinimehulla ja kardemummalla. Paahda 175 asteessa noin 20 minuuttia. Lopputuloksena saat karamellisoituneita, meheviä paloja, jotka sopivat lisukkeeksi niin makeisiin kuin suolaisiin annoksiin. Ne ovat täydellisiä vaikka kanan tai lohen kylkeen!

3. Lisää raparperia smoothieen tai tuorepuuroon

Raparperin kirpeys tasapainottaa makeita hedelmiä ja marjoja. Kokeile yhdistää se esimerkiksi banaaniin, kauraan ja mantelimaitoon tuorepuurossa tai pyöräytä smoothie, jossa on raparperia, mansikoita ja vaniljajogurttia. Saat raikkaan, kuidultaan rikkaan startin päivään.

Vinkki: Höyrytä tai keitä raparperia hetki ennen käyttöä smoothiessa, jotta rakenne ja maku pehmenevät.

Lasi vaaleanpunaista raparperismoothieta puupinnalla, vieressä punavalkoinen pilkullinen lautasliina, lasikulho paloiteltua raparperia ja tuoreita raparperin varsia sekä lehtiä.

4. Hyödynnä varsi suolaisessa ruoanlaitossa

Raparperia voi käyttää happamana lisänä salaatteihin tai chutneyksi, joka sopii erinomaisesti grilliruoan tai kasvishampurilaisen väliin. Kokeile tehdä raikas kvinoa-raparperisalaatti fetalla, kurkulla ja mintulla – lopputulos yllättää takuulla!

Muista: Raparperin hapokkuus tuo rakennetta ja kontrastia suolaisiin annoksiin, etenkin jos annoksessa on rasvaisempia elementtejä.

LUE MYÖS: Salaatit keventävät kesää 

5. Leivo kevyemmin – vähemmän sokeria, enemmän makua

Raparperipiirakka voi olla keventäjän herkku, kun valitset täysjyväjauhoja, vähennät rasvaa ja makeutat hillitysti. Kauramurupaistos toimii mainiosti ilman valkoista sokeria – kokeile makeuttaa taatelilla tai banaanilla ja lisää joukkoon pähkinöitä tai siemeniä rouskuvuutta tuomaan.

Inspiraatio: Käytä pieniä annosvuokia ja tarjoile piirakka yksittäisinä annoksina rahkan tai turkkilaisen jogurtin kanssa – saat juhlahetken arkeen.

Miksi raparperi kannattaa ottaa osaksi keventäjän ruokavaliota?

Raparperi sisältää runsaasti kuitua mutta vain vähän kaloreita. Sen voimakas maku tuo tyytyväisyyden tunnetta pieninäkin määrinä. Samalla se tuo vaihtelua kevään ja alkukesän ruokarytmiin – erityisesti silloin, kun kaipaat piristystä tutuille annoksille.

Muistathan kuitenkin, että raparperi sisältää oksaalihappoa, joka sitoo elimistön kalsiumia. Siksi se kannattaa yhdistää kalsiumia sisältäviin ruokiin, kuten maitotuotteisiin.

LUE MYÖS: Raparperi on lahja laihduttajalle

Nappaa sesongista kiinni!

Raparperikausi on lyhyt mutta intensiivinen. Hyödynnä se nyt ja inspiroidu kokeilemaan uusia tapoja käyttää tätä kevään klassikkoa. Jo yksi raikas annos voi tuoda sesongin ilon koko päivään – ja samalla tukea keventävää, hyvinvointia tukevaa ruokavaliota.

LUE MYÖS: Viisi kauden raaka-ainetta, jotka tekevät Keventäjän kesästä kevyen!

  • Lasipurkillinen maapähkinävoita, lusikka purkissa, vieressä maapähkinöitä kuorineen ja maapähkinävoileipä.

    Näin hyödynnät maapähkinävoita ruokavaliossasi

    Maapähkinävoi jakaa mielipiteitä – toiset rakastavat sen täyteläistä makua, toiset epäröivät sen käytössä rasvan ja energiapitoisuuden vuoksi. Totuus on kuitenkin tämä: maapähkinävoi voi olla ravinteikas ja keventäjänkin ystävä, kun sitä käyttää oikein. Tässä artikkelissa opit,...
  • Kulhollinen kaurapuuroa, jonka päällä on haudutettuja omenapaloja ja ripaus kanelia, vieressä vihreitä omenoita ja kanelitankoja.

    Top 3 täytettä puuron päälle – näin teet aamupuurosta ravinteikkaan

    Puuron ei tarvitse olla tylsää – se voi olla päivän paras ateria. Oikeilla täytteillä tavallisesta kaurapuurolautasesta voi tehdä ravintorikkaan, herkullisen ja kylläisyyttä tukevan kokonaisuuden, joka antaa energiaa pitkäksi aikaa. Tässä artikkelissa esittelemme kolme fiksuinta täytevaihtoehtoa,...
  • Klassinen aamiaissetti: paistetut kananmunat, pekonia, paahtoleipää, appelsiinimehua ja kuppi kahvia.

    Näin rakennat täydellisen aamupalan – fiksusti ja herkullisesti

    Aamupala on päivän tärkein ateria – sanonta, joka toistuu usein. Mutta miksi? Siksi, että se käynnistää aineenvaihdunnan, tasaa verensokerin, vaikuttaa mielialaan ja keskittymiseen sekä määrittää monelle koko päivän ruokavalion suunnan. Ja silti, moni jättää sen...
  • Lasipurkillinen maapähkinävoita, lusikka purkissa, vieressä maapähkinöitä kuorineen ja maapähkinävoileipä.

    Näin hyödynnät maapähkinävoita ruokavaliossasi

    Maapähkinävoi jakaa mielipiteitä – toiset rakastavat sen täyteläistä makua, toiset epäröivät sen käytössä rasvan ja energiapitoisuuden vuoksi. Totuus on kuitenkin tämä: maapähkinävoi voi olla ravinteikas ja keventäjänkin ystävä, kun sitä käyttää oikein. Tässä artikkelissa opit,...
  • Kulhollinen kaurapuuroa, jonka päällä on haudutettuja omenapaloja ja ripaus kanelia, vieressä vihreitä omenoita ja kanelitankoja.

    Top 3 täytettä puuron päälle – näin teet aamupuurosta ravinteikkaan

    Puuron ei tarvitse olla tylsää – se voi olla päivän paras ateria. Oikeilla täytteillä tavallisesta kaurapuurolautasesta voi tehdä ravintorikkaan, herkullisen ja kylläisyyttä tukevan kokonaisuuden, joka antaa energiaa pitkäksi aikaa. Tässä artikkelissa esittelemme kolme fiksuinta täytevaihtoehtoa,...
  • Klassinen aamiaissetti: paistetut kananmunat, pekonia, paahtoleipää, appelsiinimehua ja kuppi kahvia.

    Näin rakennat täydellisen aamupalan – fiksusti ja herkullisesti

    Aamupala on päivän tärkein ateria – sanonta, joka toistuu usein. Mutta miksi? Siksi, että se käynnistää aineenvaihdunnan, tasaa verensokerin, vaikuttaa mielialaan ja keskittymiseen sekä määrittää monelle koko päivän ruokavalion suunnan. Ja silti, moni jättää sen...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest