Pienistä ruusukaaleista on tullut monen ruokaharrastajan suosikki – eikä suotta! Sen lisäksi, että nämä vihreät vihannekset ovat erittäin monikäyttöisiä, ne ovat myös todella terveellisiä. Ruusukaalit ovat erittäin vähäkalorisia mutta sisältävät runsaasti elimistölle tärkeitä ravintoaineita, kuten kuitua, vitamiineja ja mineraaleja.
Nyt jos koskaan kannattaa lisätä ruusukaaleja ruokavalioon, sillä näiden vihannesten satokausi on parhaimmillaan.
Ruusukaalin yllättävät terveyshyödyt
Ruusukaalit sisältävät runsaasti etenkin veren hyytymiselle ja luuston terveydelle tärkeää K-vitamiinia. K-vitamiini voi auttaa suojaamaan myös osteoporoosilta.
K-vitamiinin lisäksi ruusukaalit sisältävät runsaasti myös toista tärkeää vitamiinia. 100 grammaa ruusukaalia sisältää nimittäin peräti 108 milligrammaa C-vitamiinia, joka tukee muun muassa raudan imeytymistä ja on tärkeässä roolissa immuunijärjestelmän toiminnalle.

Oikeilla kypsentämistavoilla ja makupareilla ruusukaalit maistuvat raikkailta ja houkuttavilta.
Lisäksi ruusukaalien sisältämä kuitu ylläpitää suoliston terveyttä sekä vähentää sydänsairauksien ja diabeteksen riskiä. Kuitu auttaa myös pitämään verensokerin tasaisena pidempään, eli ruusukaalien lisääminen lautaselle voi auttaa pysymään kylläisenä pidempään.
Eikä tässä suinkaan kaikki, sillä ruusukaalit sisältävät runsaasti antioksidantteja, jotka auttavat estämään soluvaurioita ja ylläpitämään terveyttä.
Paahda maukkaaksi uunissa
Hyvä uutinen on, että terveelliset ruusukaalit on helppo valmistaa lisukkeeksi tai pääruuaksi joko paahtamalla, keittämällä, paistamalla tai höyryttämällä. Näitä terveyspommeja voi upottaa helposti myös erilaisiin pastoihin, munakkaisiin tai muihin ruokiin.

Ruusukaalit ovat terveellinen ja monipuolinen sesonkikasvis.
Maukas tapa valmistaa ruusukaalit, on paahtaa niitä 200-asteisessa uunissa 20 minuutin ajan. Huuhtaise ruusukaalit, halkaise kerät ja pyörittele tilkassa öljyä ja mausta halutessasi sitruunanmehulla ja ripauksella suolaa. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia.
Herkullisuutta lisää, jos viiden minuutin paiston jälkeen ripotat ruusukaaleille kuivahtaneen ruisleivän murusia tai jauhettua hapankorppua, hienonnettua persiljaa tai rosmariinia sekä parmesaanijuustoraastetta. Maista ja ihastu!
KOKEILE MYÖS: Ruusukaali-lihawokki
Vältä ylikypsentämistä
Keittäminen on yleinen tapa valmistaa ruusukaalit, mutta tämän valmistustavan kanssa kannattaa olla tarkkana. Jos keität ruusukaalit suolalla maustetussa vesitilkassa tai käytät höyrykattilaa, jätä kaalinkerät napakan kypsiksi – alle 10 minuuttia riittää!
Paistinpannussa halkaistut ruusukaalit kysyvät viidessä minuutissa. Jos leikkaat ruusukaalit neljään osaan, pilkot tai purat lehdiksi, kypsyminen vie vain muutaman minuutin.
Unohdettu terveyspommi tekee paluun: Tästä syystä sinunkin kannattaa tutustua lanttuun
Lanttu on monille tuttu juures, mutta sen terveyshyödyt ovat jääneet usein muiden vihannesten varjoon. Tämä unohdettu vihannes on kuitenkin todellinen terveyspommi, joka tarjoaa runsaasti ravintoarvoja ja terveysvaikutuksia. Lanttu on täynnä vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja, jotka...Nainen, kiinnostaako voimaharjoittelu? Poimi 5 personal trainerin vinkkiä
Yhä useampi keski-ikäinen nainen haluaa nykyään treenata voimaharjoittelua ja osa myös isojen painojen nostamista. Lähes 60 kuntosalia Suomessa pyörittävän Kuntokeskus Liikun tiloissa miesten kanssa samaa tahtia rautaa nostavat naiset ovat nykyään jo enemmän sääntö kuin...3 merkkiä, joista tiedät syöväsi liian vähän kuituja
Moni Keventäjä saattaa pohtia, saako ruokavaliostaan riittävästi proteiinia. Vaikka proteiini on tärkeä rakennusaina, huomiota kannattaisi kiinnittää myös riittävään kuidun saantiin. Kuidulla on yllättävän suuri vaikutus terveydellemme; se ylläpitää suolen toimintaa, lisää kylläisyyden tunnetta, auttaa verensokeria...
Unohdettu terveyspommi tekee paluun: Tästä syystä sinunkin kannattaa tutustua lanttuun
Lanttu on monille tuttu juures, mutta sen terveyshyödyt ovat jääneet usein muiden vihannesten varjoon. Tämä unohdettu vihannes on kuitenkin todellinen terveyspommi, joka tarjoaa runsaasti ravintoarvoja ja terveysvaikutuksia. Lanttu on täynnä vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja, jotka...Nainen, kiinnostaako voimaharjoittelu? Poimi 5 personal trainerin vinkkiä
Yhä useampi keski-ikäinen nainen haluaa nykyään treenata voimaharjoittelua ja osa myös isojen painojen nostamista. Lähes 60 kuntosalia Suomessa pyörittävän Kuntokeskus Liikun tiloissa miesten kanssa samaa tahtia rautaa nostavat naiset ovat nykyään jo enemmän sääntö kuin...3 merkkiä, joista tiedät syöväsi liian vähän kuituja
Moni Keventäjä saattaa pohtia, saako ruokavaliostaan riittävästi proteiinia. Vaikka proteiini on tärkeä rakennusaina, huomiota kannattaisi kiinnittää myös riittävään kuidun saantiin. Kuidulla on yllättävän suuri vaikutus terveydellemme; se ylläpitää suolen toimintaa, lisää kylläisyyden tunnetta, auttaa verensokeria...